Af: Hasselguff | Udgivet: 2005-02-14


[h2]Berlinale 55. 1. Del[/h2]
Efter at have trodset både dansk snestorm, meterlange køer i lufthavnen og et tysk S-togsystem delvist ude af drift, er filmz.dk endelig landet på Potsdamer Platz i hjertet af Berlin, klar til at dække den 55. Filmfestival frem til finalen på lørdag. Der vil i år blive vist godt 400 vidt forskellige film i løbet af de 11 dage Berlinalen varer, og 21 af dem er udtaget til hovedkonkurrencen, hvor der dystes om den prestigefyldte Guldbjørn. Formand for den syv mand store jury, der har til opgave at udpege årets bedste film, er instruktør Roland Emmerich, der foruden sin præsidentpost også selv deltager i et foredrag omkring moderne produktionsdesign i forbindelse med et arrangement for unge, nye filmtalenter. Her får spirende instruktører og producenter muligheden for at møde berømte folk fra bl.a. Hollywood og diskutere et overordnet tema, der har relation til deres egen uddannelse.

2005 er et rekordår for Berlinalen, hvor der aldrig før har været vist så mange film som denne gang, hvilket også afspejles tydeligt i de mere end 600 internationale filmindkøbere, som er mødt op for at kigge på tusindvis af nye potentielle filmhits. Udbuddet af tyske kvalitetsfilm er ligeledes meget stort, og det gør derfor heller ikke så meget, at udbuddet af Hollywood produktioner og mængden af L.A. glitter denne gang er mere begrænset end tidligere.


[h2]Afrika på godt og ondt[/h2]
Berlinalen slog i torsdags dørene op med åbningsfilmen “Man to Man”, der har Kristin Scott Thomas og Joseph Fiennes i hovedrollerne og handler om en gruppe forskere, som er meget opsatte på at finde ‘the missing link’ mellem mennesket og aben. De fanger to pygmæer i Centralafrika og fragter dem hele vejen til England med henblik på at undersøge deres menneskelige egenskaber. Filmen, der er instrueret af franskmanden Régis Wargnier, blev imidlertid mødt af megen højrøstet kritik både fra publikum, der flere gange buede højlydt under fremvisningen, men også efterfølgende fra pressen, der har kritiseret filmen for at være alt for overfladisk og helt undlader at behandle et så centralt tema som racisme.
Afrika repræsenterer et af de gennemgående politiske temaer ved festivalen, og to af de større film beskæftiger sig med folkemordene under borgerkrigen i Rwanda for ti år siden. “Hotel Rwanda”, der har amerikanske Don Cheadle i hovedrollen, som er Oscar-nomineret for sin præstation, er den ene af to meget autentiske skildringer af Hutuernes brutale nedslagtning af Tutsierne i det lille afrikanske land. Filmen handler om hotelejeren Paul Rusesabagina, der sætter sit eget liv på spil for at redde mere end 1200 flygtninge, ved at indkvartere dem som gæster på sit hotel. Den anden film, “Sometimes in April”, handler om FN’s manglende indgriben i det brutale folkemord, der udspillede sig uden, at resten af verden rigtig var klar over, hvor slem situationen i virkeligheden var. I modsætning til “Man to Man” blev “Hotel Rwanda” modtaget langt mere positivt og såvel cast som crew fik en stående ovation efter filmen var færdig.
[h2]Få men klare stjerner[/h2]
Når man taler om, at der ikke er helt så mange højt profilerede amerikanske film hernede som der plejer at være, skyldes det bl.a. at langt de fleste store titler for længst har været vist i biograferne for at kunne nå at komme i betragtning til Oscar-ræset sidst på måneden. Det betyder imidlertid ikke, at himlen over Berlin er fuldstændig stjerneløs, og foruden Joeseph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Keanu Reeves og Don Cheadle har de seneste dage været booket op med besøg af bl.a. Ridley Scott, Kevin Spacey, Dennis Quaid og Topher Grace.
Quaid og Grace besteg sent i går aftes den røde løber for at promovere deres nye film “In Good Company”. Ridley Scott var ikke i Berlin i forbindelse med filmen “Kingdom of Heaven”, men ligesom Emmerich tilknyttet “Talent Campus” arrangementet, og han deltog i en diskussion om futuristisk design på film, hvilket naturligvis også omfattede “Alien” og “Blade Runner”. Med i diskussionen var også den berømte italienske produkstionsdesigner Dante Ferretti, der senest har lavet kulisserne til Martin Scorceses “The Aviator”. Det var uden tvivl et interessant om end lidt ustruktureret arrangement, der selvsagt også kastede det evigt tilbagevendende spørgsmål om, hvornår Ridley Scott laver “Alien 5” af sig, hvortil svaret lød, at han bestemt stadig er interesseret, hvis nogen skriver et godt – rigtigt godt – manuskript til ham.
[h2]Under anklage[/h2]
Berlinalen er også denne gang særlig interessant for danske filmentusiaster, idet Jacob Thuesens “Anklaget” er udtaget til hovedkonkurrencen. “Anklaget” er en film, der både formår at være innovativ i sit billed- og lyddesign, mens den på samme tid fortæller en gribende historie, der ikke kun er meget troværdigt iscenesat, men som også tager nogle helt uventede drejninger. Thuesens film får dog hård konkurrence fra bl.a. Hany Abu/Assads “Paradise Now”, der følger to palæstinensiske selvmordsbombere op til en terroraktion, Marc Rothemunds “Sophie Scholl” om modstandskvinden, der blev henrettet af nazisterne i 1943, og Yoji Yamadas “Hidden Blade”, der er endnu et stærkt samuraidrama af manden bag “The Twilligt Samurai”. Fredag d. 18. februar er der pressemøde til “Anklaget”, og vi vil forsøge at få foden indenfor og måske stille Thuesen et spørgsmål eller to til hans debutfilm og hans forventninger til konkurrencen.

[h2]Fortsetzung folgt…[/h2]
filmz.dk vil i den kommende uge lave løbende opdateringer direkte fra Berlinalen og berette om de mest interessante begivenheder og film. Om ganske kort tid vil det på disse sider være muligt at læse mini-anmeldelser af både en nyere dokumentarfilm om Michael Ciminos berygtede “Heaven’s Gate” og den meget omtalte film om Hitlers sidste dage, “Der Untergang”.

Klik her for at læse 2. del af filmz.dk på Berlin Film Festivalen 2005.

Gravatar

#1 filmz-bullseye 19 år siden

Glæder mig til mere nyt! :)
Gravatar

#2 filmz-Crystalstar1200 19 år siden

Dejligt at læse om denne spændende festival :)
---------------------------------------

*** Den Som Elsker Meget - Udretter Meget ! ***
Gravatar

#3 filmz-sanjo 19 år siden

blive spændende at læse anmelderserne..
"If there is no struggle, there is no progress"
Gravatar

#4 chuck 19 år siden

Sehr gut, Hasselguff. Viel Spass
How far does a girl have to go to untangle her tingle? Deep Throat (1972)

Skriv ny kommentar: