Af: Verbal | Udgivet: 2008-02-17

Så er det Oscartid igen, og i denne Moviola Special Oscar Edition giver Filmz sine bud på, hvem der løber med de gyldne statuetter.


[h2]Bedste film[/h2]
“Atonement”
“Juno”
“Michael Clayton”
”No Country for Old Men”
“There Will Be Blood”

Coen-brødrenes “No Country for Old Men” er løbet med utallige priser og vil uden tvivl også være favorit til at hive Oscaren i land for bedste film. Men både “Atonement” og “There Will Be Blood” kan også snuppe den gyldne statuette. Et kærlighedsdrama som “Atonement” og en film om hævn, had, storhed og fald som i “There Will Be Blood” er ganske populært hos Oscarakademiet. Så skulle “Atonement” eller “There Will Be Blood” løbe med Oscaren, vil det ikke overraske, men det er “No Country for Old Men”, der virker som den mest sandsynlige vinder.
[h2]Bedste instruktion[/h2]
Paul Thomas Anderson – “There Will Be Blood”
Ethan og Joel Coen – “No Country for Old Men”
Tony Gilroy – “Michael Clayton”
Jason Reitman – “Juno”
Julian Schnabel – “The Diving Bell and the Butterfly”

Coen-brødrene er favorit i denne kategori. Poul Thomas Anderson kan dog overraske, især fordi det ikke er utænkeligt, at han vinder nogle sympatistemmer, fordi man ikke regner med, at han vil vinde i de andre kategorier, som han er nomineret i – nemlig bedste film og bedste manuskript (adapteret).


[h2]Bedste skuespiller[/h2]
George Clooney – “Michael Clayton”
Daniel Day-Lewis – “There Will Be Blood”
Johnny Depp – “Sweeney Todd”
Tommy Lee Jones “In the Valley of Elah”
Viggo Mortensen – “Eastern Promises”

Daniel Day-Lewis vil med meget stor sandsynlighed modtage en Oscar for sin rolle i “There Will Be Blood”. Daniel Day-Lewis har vundet alt, hvad vindes kan for sin rolle i “There Will Be Blood”, hvor han formår at komme hele følelsesspektret igennem som den ambitiøse oliemand, der ikke vil tillade, at noget kommer i vejen for ham. Det er svært at se, hvilken af de fire andre nominerede i kategorien som skulle kunne true Daniel Day-Lewis, og derfor kan den gyldne statuette også kun tilfalde ham.
[h2]Bedste skuespillerinde[/h2]
Cate Blanchett – “Elizabeth: The Golden Age”
Julie Christie – “Away from Her”
Marion Cotillard – “La Vie en Rose”
Laura Linney – “The Savages”
Ellen Page – “Juno”

Roller som sindslidende eller portrætterende roller er noget, der ofte står stærkt hos Oscarakademiet, og begge dele er repræsenteret i denne kategori. Julie Christie spiller en kvinde ramt af alzheimer i “Away from Her”, og Marion Cotillard portrætterer Edith Piaf i “La Vie En Rose”, og det er hos en af dem, at Oscaren havner. Roller, som ikke bliver udlevet på engelsk, har ofte dårligere chance for at vinde, hvilket er et minus for Marion Cotillard, og Julie Christie synes derfor som den mest sandsynlige vinder.
[h2]Bedste mandlige birolle[/h2]
Casey Affleck – “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”
Javier Bardem – “No Country for Old Men”
Philip Seymour Hoffman – “Charlie Wilson’s War”
Hal Holbrook – “Into the Wild”
Tom Wilkinson – “Michael Clayton”

Javier Bardem har allerede vundet mange priser for sin rolle i “No Country for Old Men”, og selvom han er oppe imod adskillige andre gode præstationer i denne kategori, vil det ikke være en hindring for ham at kunne supplere endnu en pris til sin samling ved at vinde Oscaren.
[h2]Bedste kvindelige birolle[/h2]
Cate Blanchett – “I’m Not There”
Ruby Dee – “American Gangster”
Saoirse Ronan – “Atonemet”
Amy Ryan – “Gone, Baby, Gone”
Tilda Swinton – “Michael Clayton”

Hun er kvinde, men spiller rollen som rockikonet Bob Dylan. At kunne imitere en virkelig person, som oven i købet er af det modsatte køn, er noget, der falder i god jord hos Oscarakademiet, hvilket sandsynligvis kaster en statuette af sig.


[h2]Bedste make-up[/h2]
”La Vie En Rose”
“Norbit”
“Pirates of the Caribbean: At World’s End”

Den første “Pirates of the Caribbean”-film var nomineret for bedste make-up tilbage ved Oscaruddelingen i 2004. Men ligesom der ikke var noget at hente for “Pirates of the Caribbean” dengang, vil der nok heller ikke være det i år for den tredje film i serien. I stedet virker “La Vie En Rose” som et godt bud på en vinder, da dens make-up har et realistisk præg og flot afspejler såvel filmens hovedperson som den tid, filmen foregår i.
[h2]Bedste musik (sang)[/h2]
”Falling Slowly” fra “Once”
“Happy Working Song” fra “Enchanted”
“Raise it Up” fra “August Rush”
“So Close” fra “Enchanted”
“That’s How You Know” fra “Enchanted”

Med hele tre nomineringer i kategorien bedste sang ligger “Enchanted” umiddelbart bedst til at vinde. Men musicalslignende sange er ikke noget, Oscarakademiet ser det store i. “Falling Slowly” fra filmen “Once” har til gengæld været meget populær i USA, hvilket gør den til den oplagte vinder.
[h2]Bedste musik (score)[/h2]
”Atonement”
“The Kite Runner”
“Michael Clayton”
“Ratatouille”
“3:10 to Yuma”

“Atonement” og “Ratatouille” er begge favoritter i denne kategori. De har på flot vis understøttet hver deres film og har kunne skabe den rigtige stemning. “Atonement” har dog størst chance for at hjemtage Oscaren, da det er den slags score, der er mest typisk for Oscarvinderne i denne kategori samtidig med, at det er meget sjældent, at musik fra animerede film vinder.


[h2]Bedste redigering (film editing)[/h2]
“The Bourne Ultimatum”
“The Diving Bell and the Butterfly”
“Into the Wild”
”No Country for Old Men”
“There Will Be Blood”

Langt de fleste gange har vinderen af denne kategori også været nomineret til bedste film, og sådan kan det også forventes at gå i år, hvor “No Country for Old Men” løber med prisen.
[h2]Bedste udenlandske film[/h2]
“Beaufort” – Israel
”Die Fälscher” – Østrig
“Katyn” – Polen
“Mongol” – Kazakhstan
“12” – Rusland

Den østrigske “Die Fälscher” er favorit til at vinde i denne kategori, da den er noget mere kendt og populær end de andre film. Skulle “Die Fälscher” ikke vinde, går Oscaren med stor sandsynlighed til den langt mindre kendte “Mongol” fra Kazakhstan, som er bygget over virkelige hændelser, hvilket er noget, Oscarakademiet kan lide.


[h2]Bedste manuskript (adapteret)[/h2]
“Atonement”
“Away from Her”
“The Diving Bell and the Butterfly”
”No Country for Old Men”
“There Will Be Blood”

Set ud fra det faktum, at “No Country for Old Men” har vundet størstedelen af de priser, hvor den har været nomineret som bedste tilpassede manuskript, heriblandt Writers Guild Award, virker det meget sandsynligt, at den også vinder Oscaren.
[h2]Bedste manuskript (originalt)[/h2]
”Juno”
“Lars and the Real Girl”
“Michael Clayton”
“Ratatouille”
“The Savages”

Bedste originale manuskript skal findes iblandt de film, som også er nomineret i kategorien bedste film. Det er “Juno”, “Michael Clayton” samt “Ratatouille”, hvor sidstnævnte dog er nomineret som bedste animeret film. “Juno” er meget populær – især på grund af sit humoristiske og varme manuskript. Og det manuskript har da også allerede sikret filmen adskillige priser, så mon ikke den også løber med Oscaren?
[h2]Bedste animerede film[/h2]
“Persepolis”
”Ratatouille”
“Surf’s Up”

“Ratatouille” har gået sin sejrsgang verden over og er favorit til at tage Oscaren. “Persepolis” er dog ikke helt uden chancer, da den udskiller sig med sin lidt dybere historie og specielle animation, hvilket kan blive til dens fordel og sikre den Oscaren.


[h2]Bedste dokumentarfilm[/h2]
”No End in Sight”
“Operation Homecoming”
“Sicko”
“Taxi to the Dark Side”
“War/Dance”

Michael Moores meget omtalte “Sicko” virker som den umiddelbare favorit på grund af filmens store popularitet, og den er da heller ikke uden muligheder for at vinde. Men da Michael Moore allerede har vundet en Oscar, og eftersom der er andre film i kategorien, som appelerer mere til Oscarakademiet, forringer det Michael Moores chancer. Oscarakademiet er som regel meget politiske i deres valg, og derfor virker “No End in Sight”, der beskæftiger sig med Irak-krigen, som et godt bud på en vinder.
[h2]Bedste kostume-design[/h2]
“Across the Universe”
”Atonement”
“Elizabeth: The Golden Age”
“La Vie en Rose”
“Sweeney Todd”

Som regel er vinderen af denne kategori en film, som finder sted årtier eller århundrede før vores tid, og hvor kostumerne har en klassisk stil. Ud fra dette er der tre nominerede film, som kan anses for favoritter: “Atonement”, “Elizabeth: The Golden Age” og “La Vie en Rose”. “Elizabeth: The Golden Age” havde allerede muligheden for at vinde med den første film i serien, “Elizabeth”, for nogle år siden, men uden held. Da der ikke er sket ret mange ændringer imellem de to film, kan denne ikke betragtes som en vinder. “La Vie en Rose” byder på pæne, men ensformige kostumer, som ikke umiddelbart er Oscarværdige. Dermed er det kun “Atonement”, der er tilbage, som byder på en bred vifte af troværdige kostumer, og det bliver formentlig den, som kommer til at løbe med Oscaren. “Sweeney Todd” kan dog betragtes som outsider i denne kategori, da dens flotte kostumer skiller sig ud fra de kostumer, der normalt er nomineret, hvilket kan gøre den til vinder.
[h2]Bedste fotografering (cinematography)[/h2]
“The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”
“Atonement”
“The Diving Bell and the Butterfly”
“No Country for Old Men”
”There Will Be Blood”

På nær “Atonement” og “The Diving Bell and the Butterfly” er de resterende film alle potentielle vindere i denne kategori. “The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford” og “No Country for Old Men” er optaget af samme fotograf, hvilket kan medføre stemmespild, da stemmerne på fotografen vil dele sig imellem de to film, så ingen af dem opnår tilstrækkelige stemmer til at vinde. Fotograferingen på “There Will Be Blood” har modtaget meget ros og anderkendelse, hvilket meget vel kan medføre, at den bliver Oscarbelønnet.
[h2]Bedste scenografi (art direction)[/h2]
“American Gangster”
“Atonement”
“The Golden Compass”
”Sweeney Todd”
“There Will Be Blood”

Scenografien i “Sweeney Todd” er speciel og passer godt til filmen, hvilket gør den til et ganske godt bud på en vinder.


[h2]Bedste visuelle effekter[/h2]
“The Golden Compass”
“Pirates of the Caribbean: At World’s End”
”Transformers”

“Transformers” var en af årets helt store blockbusters, ikke mindst på grund af de flotte visuelle effekter, som det er oplagt, at den belønnes for.
[h2]Bedste lyd-mix (sound mixing)[/h2]
“The Bourne Ultimatum”
“No Country for Old Men”
“Ratatouille”
“3:10 to Yuma”
”Transformers”

Kevin O’Connell har været nomineret for sit lydarbejde hele 19 gange uden at vinde, så det skulle da være muligt, at der endelig kan falde en Oscar af til ham for hans lydarbejdet på “Transformers”.
[h2]Bedste lydredigering (sound editing)[/h2]
“The Bourne Ultimatum”
“No Country for Old Men”
“Ratatouille”
“There Will Be Blood”
”Transformers”

Også i denne kategori er “Transformers” favorit til at vinde. Dens lyd er meget imponerende, og filmen har været nomineret til adskillige priser for sin lydredigering. Eneste umiddelbare trussel er “The Bourne Ultimatum”.


[h2]Bedste kortfilm (live action)[/h2]
”At Night”
“Il Supplente” (“The Substitute”)
“Le Mozart des Pickpockets” (“The Mozart of Pickpockets”)
“Tanghi Argentini”
“The Tonto Woman”

Hvis Viggo Mortensen ikke kan glæde danskerne med en Oscar, så kan danske Christian E. Christiansen og Louise Vesth gøre det. Deres kortfilm “At Night” omhandler sygdom og problemer med livet, men samtidig også venskab og varm humor, hvilket gør den til en potentiel Oscarvinder.
[h2]Bedste animerede kortfilm[/h2]
“I Met the Walrus”
Madame Tutli-Putli
“Même les Pigeons Vont au Paradis” (“Even Pigeons Go to Heaven”)
“My Love” (“Moya Lyubov”)
“Peter & the Wolf”

I denne kategori kan det være svært at forudsige en vinder. Dog virker “Madama Tutle-Putli” som favorit på grund af de flotte animationer og specielle omgivelser, som filmen foregår i.
[h2]Bedste dokumentar-kortfilm[/h2]
“Sari’s Mother” – James Longley
“La Corona” (“The Crown”) – Amanda Micheli, Isabel Vega
”Freeheld” – Cynthia Wade, Vanessa Roth
“Salim Baba” – Tim Sternberg, Francisco Bello

“Freeheld” har allerede vundet andre priser, hvilket placerer den i god position til også at kunne løbe med Oscaren.

De eftertragtede statuetter vil blive uddelt natten imellem søndag den 24. og mandag den 25. februar.

Gravatar

#1 elwood 16 år siden

Ehh altså i ku da godt lige ha sagt i kom med Facit listen før jeg sendte mine svar ind 8-)

Men jeg kan da se jeg er enige i en del ting, andre steder lukkede jeg bare øjene og satte et kryds hehe.
J. J: "This is one of my Favorite shots."
Tom Cruise: "I just love this scene, and the set"
Gravatar

#2 smalieux 16 år siden

Damn! Det unne godt være man liiige skulle have ventet med at sende sine svar ind. Hmmm... Nå men i det mindste kan jeg da se at mine bud på vindere mange steder er de samme som Filmz's bud. Det er da altid noget.
Gravatar

#3 Michael Andersen 16 år siden

Bedste musik (score)
"...samtidig med, at det er meget sjældent, at musik fra animerede film vinder."

Det passer ikke fordi når de er blandt de nominerede i denne kategori, så er de animerede film den genre med den højeste hitrate (lidt under 50%). Grunden til at man i 1995 inddelte kategorien i to (Dramatic Score og Musical/comedy Score) skyldes også at Alan Menkens Disney-scores (+ en enkelt til Hans Zimmer for "The Lion King") rendte med det hele i en periode.
Smile, you son of a bitch!
Gravatar

#4 cansi 16 år siden

Mig og filmz har gættet det samme undtagen kostume og fotografering...
Gravatar

#5 Mercadian 16 år siden

Hahaha... Patetiske bud !!
If practice makes perfect, but nobody is perfect, then why practice?
Gravatar

#6 Skeloboy 16 år siden

Det er også stortset det jeg vil mene, dog er jeg ikke sikker på No Country vil vinde både film, manuskript og instruktion.

Jeg tror lidt på Atonement til bedste film, Coen for manuskript og måske endda Schnabel for instruktion.

Men det er meget lækkert at det ikke er superforudsigeligt i år(men kvaliteten er dæleme godt nok også høj)
Gravatar

#7 squee 16 år siden

Håber på Casey Affleck for bedste birolle.
www.myspace.com/maskine
Gravatar

#8 filmz-Erlingur666 16 år siden

transfomres eller pirates 3 vinder nok med bestde visioel efekter
Gravatar

#9 filmz-Kragmose 16 år siden

Jeg håber virkelig Ratatouille vinder. Persepolis er også god, men damn, Ratatouille er bare så pokkers godt lavet... har set den 5 gange efterhånden, og min nydelse af den er ikke faldet det mindste!
Gravatar

#10 Skeloboy 16 år siden

#9
Hehe, der er vi så lidt forskellige:), jeg synes den er helt afsindig dårlig...2/6...men har ikke set de andre

Der er en del kategorier, jeg ikke kan tage stilling til, fordi jeg ikke har set filmene...alle de visuelle og så kort og dokumentarfilmene, samt bedste sang.

Skriv ny kommentar: