Af: Michael Andersen | Udgivet: 2003-02-01


Hjernen bag “Minority Report”
Philip K. Dick er en af de mest indflydelsesrige personer i moderne science fiction. Han er manden bag bøgerne med de surrealistiske titler, “Drømmer Androider Om Elektriske Får?” (Do Androids Dream Of Electric Sheep?) og “We Can Remember It for You Wholesale”.

Siden starten af 80’erne er Hollywood stille og roligt begyndt at tage hans værker til sig. Men det er i høj grad ikke pga. bøgernes titler, fordi de er meget lidt Hollywood venlige. Forestil dig en filmplakat eller et tv-spot hvor der står eller bliver sagt: ”Oplev Harrison Ford, alletiders største actionhelt, i “Drømmer Androider Om Elektriske Får? instrueret af manden bag Alien””…Nej, vel.
Så de kaldte filmene “Blade Runner” og “Sidste Udkald” (“Total Recall”) i stedet. Men filmene er dog kun løseligt baseret på Philip K. Dicks historier. De elektriske får forsvandt i “Blade Runner”, sammen med en hel del andre ting.

Hovedpersonen i “We Can Remember It for You Wholesale” er en rigtig slapsvans, men da en vis hr. Schwarzenegger købte filmmanuskriptet var det aspekt ligesom ude af billedet. Og filmen skiftede også en hel del af bogens mange filosofiske elementer ud til fordel for en mere actionpræget handling. Men selvom at der er et stykke imellem novelle og film, er “Sidste Udkald” alligevel en rå og intelligent actionfilm mikset med en god portion humor.
”Reality is just…a point of view”
Siden er der kommet et par mindre heldige film, “Imposter” og “Screamers,” hvor sidstnævnte er baseret på “Anden Udgave” (“Second Variety”). Men selvom at det kun er blevet til en håndfuld film baseret på hans materiale, har Philip K. Dick alligevel været inspirationskilde til mange film. “Memento” og “The Matrix” og “Twelve Monkeys” er bare nogle som måske ikke ville have set lyset uden kendskab til Dicks bøger og tankegang.

Hans temaer dukkede frem af hans stigende kritik af det amerikanske massesamfund. Frygten for atomkrig, effekten af den stigende kapitalisme og markedskræfternes indflydelse på underholdningsbranchen. Men han var nærmest besat af tanken om at virkelighed og drømme var en og samme ting. ”Er vi alle virkelig menneskelige eller er nogle af os bare refleksbevægelsemaskiner?”, skrev han i introduktionen til “Golden Man”.
Han gik også for at lide af en del forstyrrelser som bl.a. pladsangst og depression. I de senere år var han overbevist om at hans telefon blev aflyttet. Og i en periode levede han som stofmisbruger med selvmordstanker. Selv hans egen fødsel var ikke uden svære problemer. Han og tvillingesøsteren blev født seks uger for tidligt, men søsteren overlevede ikke mere end en måned. Og han troede at det var hans skyld, indtil han fandt ud af at det i virkeligheden var underernæring der var skyld i hendes alt for tidlige død.

Disse problemer, skuffelser og paranoia som Philip K. Dick selv tomlede med, gennemsyrer handlingen i Steven Spielbergs film, “Minority Report”.

Historien er hentet fra novellesamlingen, “The Minority Report And Other Stories”. John Anderton er leder af en speciel politiafdeling der kan forudse alvorlige forbrydelser. Men han er også en splittet mand. På den ene side har fuldstændig styr på karrieren, men han er nødt til at være på stoffer for at kunne klare hverdagen. Men han får mere at tænke på – en dag udpeger programmet ham selv som kommende morder. Nu er han den jagede. Er han offer for et komplot? Eller er hans opfattelse af virkeligheden helt ved siden af?
Men Philip K. Dick var også kendt for at kunne skrive noveller uafbrudt og i stakkevis, som betød at historiernes slutninger ofte virkede lidt forhastede. Det kan “Minority Report” heller ikke helt undslippe. Filmens slutning kan virke mangelfuld, og nogle af plottets drejninger virker måske for nemme, men det rører ikke ved at også filmen er klassisk Philip K. Dick.

“Paycheck,” som også er at finde i novellesamlingen “The Minority Report And Other Stories”, er på vej til biograferne engang i løbet af 2003. Det ser ud til at Philip K. Dicks forunderlige verden for alvor er på vej ind i folks bevidsthed.

Philip K. Dick nåede aldrig at se nogle af de færdige resultater, han døde nemlig i 1982 – tre måneder før “Blade Runner” udkom.

Her kan du læse biografanmeldelsen eller DVD-anmeldelsen af “Minority Report”.



[h2]
[/h2]
Fredag 7/2

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0344859""]”Askepop: The Movie”[/url]

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0322177""]”Drengen Der Ville Gøre Det Umulige”[/url]

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0283426""]”Junglebogen 2″ – “The Jungle Book 2″[/url]

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0339385""]”Midsommer”[/url]

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0278731""]”Spider”[/url]

[li][url=""http://us.imdb.com/Title?0298130""]”The Ring”[/url]

[/li][/li][/li][/li][/li][/li]


Mandag 3/2

[li]”Dog Soldiers”

Tirsdag 4/2

[li]”Kissing Jessica”

[li]”Minority Report”

[li]”Min Søsters Børn I Sneen”

Onsdag 5/2

[li]”The Skulls II”


Lørdag 1/2

[li]TV.3 20.30 ”Den 13. Kriger” – “The 13th Warrior” (1999)
“RoboCop” med Peter Weller og Nancy Allen

Politimanden Murphy bliver dødeligt såret under et møde med den eftersøgte psykopat Clarence Boddicker. Murphy dør dog ikke, men bliver i stedet impliceret i et nyt projekt: Hans ubeskadigede kropsdele bliver sat ind i en avanceret robot, RoboCop, og snart er Murphy atter parat til at tage kampen op mod Detroits gangstere.

RoboCop: ”Your move, creep.”

[li]TVD1 00.00 ”RoboCop” (1987) (Se Billedtekst)

Søndag 2/2

[li]DR.2 16.50 ”Fort Apache” (1948)

[li]DR.2 20.45 ”Farlig Viden” – “Mulholland Falls” (1996)

Mandag 3/2

[li]TV.3 21.00 ”Indiana Jones Og Templets Forbandelse (1984)

[li]TVD1 21.00 ”En Kærlighedshistorie” – “Love Affair” (1994)

Tirsdag 4/2

[li]TV3+ 20.00 ”Brudens Far” – “Father Of The Bride” (1991)

[li]TVD1 21.00 ”Dødbringende Våben” – “Lethal Weapon 4″ (1999)

[li]TV.3 22.20 ”Ondskabens Øjne” – “Silence Of The Lambs” (1991)

Onsdag 5/2

[li]TV.3 20.00 ”Min Bedste Vens Bryllup” – “My Best Friend’s Wedding” (1997)

Torsdag 6/2

[li]TV.3 20.50 ”I En Klasse For Sig Selv” – “A League Of Their Own” (1992)

[li]Zulu 20.50 ”Solen Stiger” – “Rising Sun” (1993)

Fredag 7/2

[li]TV.2 20.00 ”E.T.” – “E.T: The Extra-Terrestrial” (1982)

[li]TV3+ 21.00 ”Lige På Kornet” – “In The Line Of Fire” (1993)

[li]DR.1 21.40 ”Forhandleren” – “The Negotiator” (1998)
“Wild Things” med Matt Dillon og Denise Richards.

Den velrespekteret studievejleder Sam Lombardo arbejder på et gymnasium i Florida. Der bliver vendt op og ned på hans verden da to kvindelige elever anklager ham for voldtægt. Den lokale politimand Ray Duquette bliver sat på sagen, og det viser sig snart at ikke alt er som det umiddelbart synes… Hvem bedrager hvem?

Ray Duquette: ”What is a sex crime?”
En elev: ”Not gettin’ any.”

[li]TV.3 21.45 ”Wild Things” (1998) (Se billedtekst)

[li]Zulu 23.00 ”The Ring” – “Ringu” (1998)


[li]”Robocop”
Hold øje med en dansende Paul Verhoeven, instruktøren af filmen, på diskoteket. Det er ham der kigger ind i kameraet når Leon bliver arresteret.

[li]”The Simpsons – Complete First Season (DVD)”
Gå til ekstra materialet på den tredje disc. Vælg “Art Of The Simpons” og marker “Extra Features”. Tryk pil til venstre på fjernbetjeningen, og tryk så på tegneserien i Barts hånd.

For at finde det andet påskeæg, skal man markere “Some Enchanted Evening Script” inde i “Extra Features” på disc 3. Tryk til venstre på fjernbetjeningen. Tryk på Barts T-shirt.

Skriv ny kommentar: