Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 93

Bedste film med den danske titel "Dobbeltspil"?

 • Double Jeopardy (1996)
  60%
 • Reindeer Games (2000)
  23%
 • Sleuth (1972)
  5%
 • Backstabbing for Beginners (2018)
  4%
 • Sleuth (2007)
  4%
 • Masquerade (1988)
  2%
 • Nightkill (1980)
  1%

Apocalypto

Originaltitel: Apocalypto
Instruktion: Mel Gibson
Medvirkende: Rudy Youngblood, Dalia Hernández, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Raoul Trujillo, Carlos Emilio Báez, Amilcar Ramírez - Læs mere
Produktionsår: 2006
Længde: 138 min.
Land:
Sprog:
Genre:
Action, Action, Drama, Drama, Adventure, Adventure
Links: Officiel hjemmeside, IMDb
I biografen: 19/01-2007
På DVD: 10/07-2007

Dato: 16. January 2007   Af: Johan Albrechtsen (The Insider) - Skriv din mening i forummet

Historikere har bedt os om at anse Mel Gibsons "Apocalypto" for underholdning og ikke historieundervisning. Filmens typiske dramaturgiske konstruktion og flittige brug af klassiske klicheer og konventioner sender da også et klart signal om, at vi er vidne til primært fiktiv underholdning. På trods af, hvad Gibson flittigt har udtalt i pressen, så har filmen ikke så megen politisk relevans, som den selv går og tror. Derudover er lighederne mellem filmens århundrede gamle, døende indianerrige og nutidens selvdestruktive, materialistiske samfund ikke ligefrem indlysende. Men indlysende er derimod Gibsons forståelse og mesterlige håndtering af filmsproget - "Apocalypto" er betagende, gennemført og ofte ulidelig spændende.Det, som hovedsageligt har tæret på eksperternes nerver, er Gibsons fremstilling af Maya-riget som et ekstremistisk, voldsnydende folkefærd i fordærv. Og den efterhånden 51-årige Gibson kan heller ikke siges at have tegnet et særlig nuanceret portræt af det oldgamle rige og dets indbyggere. Ligesom i "The Passion of the Christ", bliver der i "Apocalypto" ikke ligefrem sparet på teaterblodet, men filmen er ikke nær så frastødende som den religiøse monstersucces. Det må siges at være en god ting, for det gør i sidste ende ikke publikum umodtagelig og følelsesløs over for de intense, velkomponerede actionscener, netop fordi man ikke bombarderes ustandseligt med afskyvækkende billeder.

Filmen åbner med en medrivende jagt på en skrigende tapir, som en håndfuld indfødte samarbejder om at fange, dræbe og dernæst fortære. Men den nervepirrende jagtscene er ikke nær så iøjefaldende, som det der afløser den: en almindelig dialogscene. Havde det ikke været for de eksotiske omgivelser og brugen af det mayanske sprog, kunne man snildt have forestillet sig samtalen finde sted i et konventionelt, nutidigt drama eller endda i vores egen daglige omgangskreds. Mændene udveksler jokes og sproget er blottet for påtaget storladenhed.En af de mest forfriskende ting ved "Apocalypto" er nemlig præsentationen af karaktererne, som alle virker plausible. Sjældent forfaldes der til karikaturer, men lige så originalt er plottet desværre ikke. Så snart man har haft lejlighed til at absorbere filmens visuelle skønhed, tilpasse sig atmosfæren og persongalleriets dejlige troværdighed, er der ikke længere mange overraskelser tilbage. Der er mange underskønne skud og betagende kulisser, der løbende dukker op, men fra at være en i første omgang potentielt lovende analogi, udvikler filmen sig pludseligt til at være en egentlig ret konventionel actionthriller.

Filmens hovedperson er den unge Jaguar Paw, som spilles af den enormt imponerende og karismatiske debutant Rudy Youngblood. Efter at hans hyggelige landsby er blevet invaderet af imperiets hær, bliver han og resten af byens voksne befolkning trukket med til hovedstaden for enten at blive solgt som slaver eller henrettet foran et lystigt, bindegalt publikum. Jaguar Paw formår at flygte, og i filmens anden halvdel kæmper han sig igennem den farefulde jungle for at finde frem til sin efterladte gravide hustru og deres unge søn, skarpt forfulgt af rigets bedste krigere.
Vurdering: Apocalypto

Efter filmens åbningsminutter dør tempoet en anelse, men under filmens sidste akter gælder det om at holde godt fast på hat og briller. Jaguar Paws langvarige flugt udgør god underholdning, men klicheerne står dog i kø, og på trods af flere nervepirrende momenter og intense opgør, så ender det hele med et lidt ufyldestgørende antiklimaks, der samtidigt virker en anelse påklistret. I modsætning til filmens bedårende facade og formidable actionscener savner Gibson og Farhad Safinias manuskript lidt bid.

Man kan sige, hvad man vil om Mel Gibson, og der er blevet sagt meget siden den skæbnesvangre dag 28. juli sidste år, hvor instruktøren blev anholdt for spritkørsel, før han pludselig fik et antisemitisk anfald, der har efterladt et uudsletteligt ar på mandens image. Men "Apocalypto" bør ses og fortjener at blive set som et fuldstændig selvstændigt værk uafhængigt af dens instruktørs personlige eskapader. Gibson er unægteligt en filmmager fra isse til tåspidserne, og "Apocalypto" er mandens indtil videre mest helstøbte, gennemførte spillefilm og forhåbentlig lang fra hans sidste.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Gennemsnit: 4.60 (55 stemmer)