Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 77

Bedste film af Guillermo del Toro?

 • Pans labyrint
  40%
 • Hellboy
  17%
 • Pacific Rim
  13%
 • Blade II
  12%
 • En anden film
  8%
 • Hellboy II: The Golden Army
  5%
 • Crimson Peak
  3%
 • The Devil's Backbone
  1%
 • The Shape of Water
  1%

Dan Dream

Originaltitel: Dan Dream
Instruktion: Jesper Rofelt
Medvirkende: Casper Christensen, Frank Hvam, Magnus Millang, Mia Lyhne, Lars Hjortshøj
Produktionsår: 2017
Længde: 96 min.
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Genre:
Komedie
Links: IMDb
Censur: 7 år
I biografen: 30/03-2017
Bio-distributør: Nordisk Film

Dato: 29. March 2017   Af: Morten Vejlgaard Just (Morten Vejlgaard Just) - Skriv din mening i forummet

Ud at køre med de skøre fra "Klovn"

Det handler om drømmere, der er før sin tid. Som turde at tage chancen, som ingen andre kunne se. Som da Casper Christensen og Frank Hvam lavede "Mandrilaftalen" gemt væk på DR2. De satsede det hele på en drøm, der siden førte dem langt fra Las Vegas, inden de toppede med "Klovn". I "Dan Dream" er der minimal risiko og ingen drømme – det er "Klovn 3" sat i firserne.


Foto: Nordisk Film


For det er præcis det samme som i "The Movie" og "Forever", hvor Casper med en stor plan blev holdt ved selskab af mandslingen Frank med bidsk Mia Lyhne-kone. Og selv om Casper her hedder Thorkild, og Frank lyder øgenavnet Knas, så der tale om en daggammel drøm sat i 1983. Den store plan er denne gang verdens første elbil, hvilket først og fremmest er en undskyldning for, at Casper og Frank kan klovne rundt, som vi kender det i deres faste roller.

Den sjove arena er denne gang hverken henlagt til Nibe eller en Tour de Fis på Gudenåen, men derimod en mindreværds-provins på Fyn, så fonden FilmFyn kan retfærdiggøre støtten. Her skal det være sjovt, at det smarte hold fra Tjøwenhavn spiser østers og champagne, imens udkantens tabere sværger til fadøl og pølser, som Lars Hjortshøjs borgmester forklarer det. Han er det mærkeligt sjove højdepunkt som den kone-misbrugende bykonge, der skider tyndt efter en gang rå kylling, som skulle have været i den tidstypiske fondue.


Foto: Nordisk Film


Det er nemlig tidsrejsen tilbage til 1980'erne, der gør "Dan Dream" mest sjov. En Kim Schumacher-klon er med på holdet i selskab med sin kælekanin opkaldt efter Freddie Mercury, imens Casper taler i antenne-mobil inden et stort pitch af 'datamaten til privaten'. Peter Gantzler sniffer yuppie-coke fra et bip-bip-spil, Frank laver rejecocktail til romantisk middag i udestuen. Alle de lette og nogenlunde sjove smæk til det pastelfarvede årti er med.

En samlet drøm bliver det dog aldrig. Det er små "Klovn"-episoder strikket sammen under påskud af arbejdet med en elbil i provinsen. Frank lægger en fejlagtig lort i et bidet, Hjortshøj skider i bukserne, imens Casper må kneppe landsbyens tykke bibliotekar for at gøre Franks utro kone glad. Det mest nye er en markant politisk stillingtagen. En enarmet Magnus Millang skal have lov til at lave alle de 'Neger'-vittigheder, han vil. Men ingen griner af ham, fordi det er dumt og usjovt, Søren Espersen. Grønlændere derimod! Det skal jo ikke blive for højtideligt.


Foto: Nordisk Film


Vurdering: Dan Dream

Christensen og Hvam er bare bedst som Casper og Frank, selv om de i "Dan Dream" kalder sig Thorkild og Knas. Det er reelt "Klovn 3: Back to the 80s". Og det er såmænd godt nok. Præcis som udestuer og rejecocktail. Som pølser og fadøl. Men det ikke er nyt og før sin tid. Det er drømmen af i går.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.