Familien Gregersen

InstruktionCharlotte Sachs Bostrup

MedvirkendeJohannes Lilleøre, Mathias Brinck, Rosa K. Frederiksen, Peter Oliver Hansen, Tao Hildebrand, Magnus Polar Kjær, Nicolai Jandorf Klok, Ida Kromann, Anna Clara Sachs Leschly, Janek Lesniak, Annethia Lilballe, Taina Anneli R. Berg, Lotte Munk Fure, Stine Nørkjær, Henrik Plough, Christian Pontoppidan, Søren Ruby, Trine Runge, Marie Caroline Schjeldal, Lilje Aurora Thomsen, Alexandre Willaume-Jantzen, Peter Hesse Overgaard, Nastja Arcel, Kaya Brüel, Trine Appel, Robert Hansen, Sofie Lassen-Kahlke, Thomas Levin, Tuva Novotny, Aino Junka, Frank Thiel, Kristian Ibler, Laura Drasbæk, Samy Andersen, Samanta Gomez Garay Vodder, Steen Springborg, Pia Vieth, Mette Gregersen, Micky Skeel Hansen, Kirsten Norholt, Katrine Bach, Anne Christina Bech

Længde210 min

GenreDrama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen17/12/2004


Anmeldelse

Familien Gregersen

3 6
På trods af stærkt svingende anmeldelser og omtale lykkedes det alligevel instruktør Charlotte Sachs Bostrup og producer Regner Grastens episkbetonede “Familien Gregersen” at hive over 150.000 danskere i biffen. Filmen, baseret på forfatter Christian Kampmanns kendte bøger om en fiktiv dansk rigmandsfamilies strabadser over adskillige år, er en ordentlig koncentrationskrævende mundfuld, som bestemt ikke vil falde i alles smag.
Gregersen-sagaen består af i alt fire bøger, som alle bliver dækket af Bostrups film. Og på trods af filmens gevaldige 210-minutter-lange spilletid, har det alligevel virket som lidt for stor en mundfuld. Scener synes at ende, før de virkelig får taget fat, og dialogen virker ofte ret snørklet og malplaceret, som om alle de små detaljer og subtile menneskelige momenter er blevet tilsidesat til fordel for lutter, kold plotmæssig fremdrift. Et eksempel på fortællingens hast er at finde i en af filmens første scener, hvor familiefaderen står op, bliver beskuet, og i næste øjeblik er at finde på en stol i den modsatte ende af lokalet. Mange af filmens personer synes også at levere deres mimik og dialog på en mekanisk, ubehageligt veltimet og konstrueret facon, der ofte får det til at virke, som om de læser deres sætninger op direkte fra bøgerne, mens de siger dem. Et ubehageligt fejltrin af frøken Bostrup, som hurtigt kan gøre én lidt ør i hovedet, hvilket filmens lange spilletid naturligvis ikke hjælper på.

Men man må stadigvæk applaudere filmens ambitiøse tilgang til sit forlæg. At smede så mange historier og karakterer sammen til én så stor og vidtrækkende film er en modig og beundringsværdig beslutning, truffet i en tid hvor danske film, der giver sig ud for at være langt mere, end hvad de overhovedet er, synes at blive sprøjtet ud på samlebånd. Men en film kan naturligvis ikke overleve på ambition alene, og heldigvis er der da også en del andre positive elementer ved “Familien Gregersen”, der godt kan være med til at retfærdiggøre et visit hos den plagede familie.

Filmen ser meget flot ud. Selv om der ikke er nogen særdeles iøjefaldende kamerature eller særligt betagende skud, så formår filmen fint at placere publikum i de mange forskellige tidsaldre, som filmen finder sted i. Samtidigt er der heller ikke noget i vejen med filmens lyd- og musikside, som supplerer både billeder og stemninger sublimt, og ofte redder scener, hvor koncentrationen truer med at svigte. Og så er der også et par stærke skuespillermæssige lyspunkter, som skinner igennem. Det gælder især Thomas Levin, der spiller sønnen Bo, der til at starte med ikke aner, hvordan han skal forklare resten af familien, at han er homoseksuel. Laura Drasbæk har også et par fine øjeblikke som familiens ældste datter.

Måske havde historien fungeret bedre som en længerestrakt miniserie, men som film er “Familien Gregersen” stadig en flot, ambitiøs og ganske hæderlig filmisk præsentation om en familie i opløsning i midten af det 20. århundrede og de efterfølgende par årtier. Desværre lider den af adskillige irritable skuespillerpræstationer og en mangel på overskud og overblik. Hvis dog bare filmen havde formået at flyve på det samme høje plan, som den så bravt sigter efter…

VideoPræsenteret i 2.35:1 Anamorphic Widescreen format.
Grundet filmens lange spilletid har man klogt valgt at sprede den over to discs. Lidt alá “Godfather, Part II” og de tre forlængede udgaver af “Ringenes Herre” filmene, så man derved undgår komprimeringsfejl og lignende. Mængden af digital støj er nul, og farverne er velpræsenterede. Farverne er for det meste ret kølige og lettere triste, som stemmer overens med filmens oprindelige biografpræsentation og den lignende nedtrykte atmosfære i filmen. Kun i nogle af filmens mørke scener kan der opstå lidt udtværing (tjek f.eks. samtalen mellem Rune og Bo i kapitel 10 på disc 1) og der fremtræder også af og til en smule billedlig blødhed. Men generelt et godt stykke arbejde.
AudioPå trods af at være en stemningsmæssigt lidt lavmælt film, får “Familien Gregersen” alligevel lov til at folde sig ud i et dansk DTS spor her på dvd. Men det er nu alligevel lidt for tidligt at lade champagnekorken eksplodere. Lyden er særdeles frontbaseret. Kun musikken får virkelig lov til at folde sig ud i baghøjtalerne, og det gør sporet til lidt af en skuffelse, især når man altså har valgt at bruge tid på at kode et DTS spor og reklamere med dette. Ligeledes får subwooferen heller ikke meget at lege med. Til gengæld er dialogen og resten af lydsiden tydelig og klar. Og så er “Familien Gregersen” jo alligevel heller ikke en film, som man forventer et lydligt sansebombardement af – men nogle flere atmosfærelyde i baghøjtalerne havde alligevel været et plus.
EkstramaterialeAf en så stor filmisk satsning at være, er det meget skuffende, at dvd-udgaven af “Familien Gregersen” har så lidt ekstramateriale at diske op med. Ikke engang filmens omdiskuterede trailer (musikvideo?) er at finde her. Vi får kun et enkelt interview med bogseriens skaber, Christian Kampmann. Interviewet har tydeligvis nogle år på bagen, er cirka 37-minutter langt og bliver præsenteret i 4:3-format i ganske god kvalitet. Det her er rent guld for fans af bøgerne og også en dejlig, lettilgængelig informationskilde for nybegyndere indenfor Gregersen-universet. Kampmann taler bl.a. om, hvordan karaktererne minder om folk, han selv kender, og motivationen der lå til grund for bøgerne. Desværre har det selvsagt ikke været muligt at få en nutidig kommentar fra Kampmann, da han blev dræbt tilbage i 1988 af en jaloux homoseksuel ven. Til gengæld er filmens andre primære bagmænd stadig i live, så hvorfor får vi ikke lov til at høre noget fra dem?

“Familien Gregersen” er dejligt ambitiøs og teknisk flot, og dens præsentation på dvd vil fryde filmens tilhængere. Men filmen er også lang, rodet og lider under et par instruktionsrelaterede fejltræf. Filmen koster en anelse mere end almindelige dvd’er, så hvis du har nogen som helst reservationer så tag i stedet og lej den eller vent til en garanteret snarlig, uundgåelig tv-præsentation. Især også eftersom det eneste stykke ekstramateriale inkluderet er et enkelt interview.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Familien Gregersen er et billede af det indre og ydre Danmark fra midten af 50’erne til 70’erne. Historien starter i 1954 i den velbjergede, men ikke just vellykkede familie Gregersen fra den bedste del af whiskybæltet på den rigtige side af Strandvejen. I de næste to årtier afdækkes deres turbulente følelsesliv og afhængighedsforhold, der også omfatter husets venner, og miljøets iskolde lykke- og succeskrav.