Great Wall, The

InstruktionYimou Zhang

MedvirkendeMatt Damon, Andy Lau, Pedro Pascal, Willem Dafoe

Længde104 min

GenreAction, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen16/02/2017

Anmeldelse

Great Wall, The

Matt og muren

Det er godt med en mur. En sådan kan afskærme øst fra vest. Israelere fra palæstinensere – og snart amerikanere fra mexicanere. Men opfindelsen er ikke ny. Den er Made in China, hvor man for mange år siden byggede en på små 9.000 kilometer. Hvorfor? For at holde grådige og grønne ‘white walkers’-ork-aliens ude af Kina, siger “The Great Wall”.

Da de klamme bæster angriber efter få minutter, er det som at have spolet frem til Slaget ved Helm’s Deep i “De to tårne”. Eller forbi al snakken i “Game of Thrones”, der her i “The Great Wall” er reduceret til et langt forsvar af Muren imod The White Walkers. Her hedder de ganske vist Tao-Tie og repræsenterer menneskehedens grådighed. Og de angriber fra Vesten, imens kineserne modigt holder stand, fordi de tror på en større sag om sammenhold. Så meget for subtil propaganda.

Men jeg sætter pris på ærligheden. Det handler om et komprimeret action-forsvar af en mur imod monstre. Og det ser sådan set næsten lige så imponerende ud, som når Peter Jackson blærer sig med den slags. Kineserne står disciplinerede klar på muren med bue eller spyd, som var de efterkommere af Legolas selv. Nu kommer angrebet fra de mange monstre, der bløder grønt. Hold stand! Spydkvinder kastes ned i dybet med bungyjump, imens kæmpesakse sakser de grønne og grådige midt over, inden de klatrer op til murens top. Det er opfindsomt opført. Hvilken Gud står bag disse monstrøse plager? Det spørger Matt Damon om, hvis rolle vist primært er at sørge for, at “The Great Wall” også får en vestlig premiere.

Svaret på spørgsmålet er Zhang Yimou. For Kina-kendere er han den sobre bagmand til “De røde marker” og “At leve”, inden han overgav sig til fantasy fighting med “Hero” og “House of Flying Daggers”. En slags kinesisk Steven Spielberg, der her fortsætter turen med det svulstigt storladne propaganda-tog, som han var lokofører på, da han iscenesatte åbningsceremonien til OL i Beijing. Til formålet har han betalt Matt Damon for at indse fornuften i Kinas ret og dygtighed til at forsvare sig selv imod grådige angreb fra Vesten.

Matt Damon hjælpes indsmigrende til den indsigt af smukke Jing Tian, der belejligt taler engelsk som forkvinde for forsvaret med navnet Den navnløse orden (paradoks?). Egentlig ville Damon med spansk makker bare stjæle noget krudt med hjem til Vesten, men det togt jinxes af Jing, som får ham overbevist om, at Kinas sammenhold om en større sag er bedre end grådigheden fra Vest… De grønne monstre.

Desværre kommer “The Great Wall” også med dårligt nyt. En mur kan ikke holde det onde ude. Ondskaben finder altid nye veje. I stedet må du finde årsagen til den. Eller bare spænde noget krudt på et grønt monster, der så løber hen til de andre monstre, hvorefter Matt Damon sætter ild til hele lortet og redder dagen. 1-2-3: Matt Damon er en mur!

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

I deres søgen efter et magisk sort pulver med en ødelæggende kraft er de to lykkeriddere William Garin og Tovar nået næsten til det sagnomspundne Kina. Og så bliver de pludselig overfaldet af grufulde monstre. Det lykkes dem at flygte i sikkerhed bag Kinas Store Mur, hvor de bliver fanger hos Den Navnløse Orden, en tusindtallig, hemmelig hær med en eneste mission: at holde Den Store Mur mod en trussel, der er større end de barbariske horder på steppen.

For hvert 60. år vågner en mytisk ondskab i Jade-bjergene og vender sig mod menneskeheden. Når de altædende monstre Tao-Tie dukker op, er Den Navnløse Orden det sidste værn. Garin og Tovar slår sig sammen med en anden fange, Ballard, der har lært krudtets hemmelighed at kende og blot har ventet på en chance for at undslippe.

Nu, hvor Tao-Tie har rejst sig, er chancen der: For at flygte og vinde ubegrænset rigdom på at sælge krudtet. Eller for at slutte sig til en sag, der er større end dem selv.