Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 213

Bedste Liam Neeson-film?

 • Schindlers liste
  53%
 • Taken
  36%
 • En anden film
  6%
 • The Grey
  4%
 • Non-Stop
  1%
 • Sidste stop
  0%
 • Run All Night
  0%
 • Begravet i fortiden
  0%

Great Wall, The

Originaltitel: Great Wall, The
Instruktion: Yimou Zhang
Medvirkende: Matt Damon, Andy Lau, Pedro Pascal, Willem Dafoe
Produktionsår: 2016
Længde: 104 min.
Land: Kina, USA
Sprog: Engelsk, mandarin, ukrainsk
Genre:
Action, Adventure
Links: IMDb
Censur: 11 år
I biografen: 16/02-2017
Bio-distributør: UIP

Dato: 15. February 2017   Af: Morten Vejlgaard Just (Morten Vejlgaard Just) - Skriv din mening i forummet

Matt og muren

Det er godt med en mur. En sådan kan afskærme øst fra vest. Israelere fra palæstinensere – og snart amerikanere fra mexicanere. Men opfindelsen er ikke ny. Den er Made in China, hvor man for mange år siden byggede en på små 9.000 kilometer. Hvorfor? For at holde grådige og grønne 'white walkers'-ork-aliens ude af Kina, siger "The Great Wall".


Foto: UIP


Da de klamme bæster angriber efter få minutter, er det som at have spolet frem til Slaget ved Helm's Deep i "De to tårne". Eller forbi al snakken i "Game of Thrones", der her i "The Great Wall" er reduceret til et langt forsvar af Muren imod The White Walkers. Her hedder de ganske vist Tao-Tie og repræsenterer menneskehedens grådighed. Og de angriber fra Vesten, imens kineserne modigt holder stand, fordi de tror på en større sag om sammenhold. Så meget for subtil propaganda.

Men jeg sætter pris på ærligheden. Det handler om et komprimeret action-forsvar af en mur imod monstre. Og det ser sådan set næsten lige så imponerende ud, som når Peter Jackson blærer sig med den slags. Kineserne står disciplinerede klar på muren med bue eller spyd, som var de efterkommere af Legolas selv. Nu kommer angrebet fra de mange monstre, der bløder grønt. Hold stand! Spydkvinder kastes ned i dybet med bungyjump, imens kæmpesakse sakser de grønne og grådige midt over, inden de klatrer op til murens top. Det er opfindsomt opført. Hvilken Gud står bag disse monstrøse plager? Det spørger Matt Damon om, hvis rolle vist primært er at sørge for, at "The Great Wall" også får en vestlig premiere.


Foto: UIP


Svaret på spørgsmålet er Zhang Yimou. For Kina-kendere er han den sobre bagmand til "De røde marker" og "At leve", inden han overgav sig til fantasy fighting med "Hero" og "House of Flying Daggers". En slags kinesisk Steven Spielberg, der her fortsætter turen med det svulstigt storladne propaganda-tog, som han var lokofører på, da han iscenesatte åbningsceremonien til OL i Beijing. Til formålet har han betalt Matt Damon for at indse fornuften i Kinas ret og dygtighed til at forsvare sig selv imod grådige angreb fra Vesten.

Matt Damon hjælpes indsmigrende til den indsigt af smukke Jing Tian, der belejligt taler engelsk som forkvinde for forsvaret med navnet Den navnløse orden (paradoks?). Egentlig ville Damon med spansk makker bare stjæle noget krudt med hjem til Vesten, men det togt jinxes af Jing, som får ham overbevist om, at Kinas sammenhold om en større sag er bedre end grådigheden fra Vest... De grønne monstre.


Foto: UIP


Vurdering: Great Wall, The

Desværre kommer "The Great Wall" også med dårligt nyt. En mur kan ikke holde det onde ude. Ondskaben finder altid nye veje. I stedet må du finde årsagen til den. Eller bare spænde noget krudt på et grønt monster, der så løber hen til de andre monstre, hvorefter Matt Damon sætter ild til hele lortet og redder dagen. 1-2-3: Matt Damon er en mur!Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.