Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 224

Bedste MCU-skurk?

 • Loki
  49%
 • Red Skull
  10%
 • En anden
  8%
 • Ultron
  7%
 • Erik Killmonger
  6%
 • Hela
  6%
 • Vulture
  4%
 • Helmut Zemo
  4%
 • Alexander Pierce
  3%
 • Nebula
  2%
 • The Mandarin
  2%
 • Ego
  0%

Pacific Rim

Originaltitel: Pacific Rim
Instruktion: Guillermo del Toro
Medvirkende: Idris Elba, Charlie Hunnam, Charlie Day, Ron Perlman, Burn Gorman, Rinko Kikuchi, Max Martini - Læs mere
Produktionsår: 2013
Længde: 132 min.
Land: USA
Sprog: Engelsk
Genre:
Action
Links: Officiel hjemmeside, IMDb
Censur: 11 år
I biografen: 01/08-2013
På DVD: 04/12-2013
På Blu-ray: 04/12-2013
Bio-distributør: Warner Bros.
DVD-distributør: Warner Bros.

Dato: 18. January 2014   Af: Johan Albrechtsen (The Insider) - Skriv din mening i forummet

Enorme robotter + enorme monstre = Enorm skuffelse

"Pacific Rim" i en nøddeskal: Menneskeskabte kæmperobotter går i kødet på kæmpemonstre fra havet. Tilgiv mit sprog, men det er fandme en appetitlig nøddeskal! Og som en Generation-Y'er, der voksede op med gigantiske uhyrer og robotter via blændende børne-tv som "Power Rangers" og "Transformers", glædede jeg mig helt vildt til at slippe min indre 10-årige løs i biografmørket. Men mens de enorme skabninger sloges i Guillermo del Toros lange, larmende film, forblev min indre rolling tavs, og i stedet blev jeg ved med at spekulere over, hvordan en fantasifuld filmmager som del Toro kunne forspilde en så pragtfuld filmrecept som "kæmperobotter versus kæmpemonstre".


Foto: Warner Bros.


Michael Bays rærlige "Transformers"-film har allerede bevist, at flotte, computergenererede megarobotter ikke er nok til at holde en film oven vande. Bevares, "Pacific Rim" er bedre end Bays bøvede blockbusters, men pudsigt nok savner del Toros film nøjagtig det samme: Et menneskeligt touch. Jovist, de animerede udyr og maskiner i "Pacific Rim" er enormt imponerende. Endda så imponerende, at det er direkte skandaløst, at filmens visuelle effekter ikke blev Oscar-nomineret. Men når jeg (som i "Transformers") er ligeglad med menneskerne, der omkranser det computerskabte hurlumhej, så ender de storladne slåskampe med blot at være prangende pynt.

Vores helt er den unge Raleigh Becket. Da oceanets enorme uhyrer – de såkaldte kaiju – stiger op til overfladen, konstruerer menneskeheden tårnhøje robotter – også kaldt jaegers – som modsvar. Raleigh er en af verdens bedste jaeger-piloter, indtil en usædvanligt aggressiv kaiju dræber Raleighs sidemakker, storebror Yancy, og knækker lillebrors selvtillid. Det sker i en formidabel introsekvens, der kæler for samtlige sanser, og da Raleigh senere overtales til at deltage i en sidste, storstilet offensiv mod monstrene, lægges der op til en fængslende fortælling om en slagen helts genoprejsning.


Foto: Warner Bros.


Men desværre bliver Raleigh aldrig tilnærmelsesvis interessant. Hans brors død synes glemt efter få minutter, og for det meste simrer piloten i skyggen af computereffekterne. Charlie Hunnam har masser af karisma, men det er sgu ikke nok til at få mig til at tiljuble Raleigh i en tvekamp, og englænderens amerikanske accent er lige så grinagtig som hans klodsede gangart (havde han cement i støvlerne?). Den ellers så fremragende Idris Elba får næsten kun lov til at skråle og surmule i rollen som piloternes øverstbefalende, Stacker Pentecost, og japanske Rinko Kikuchi, der var fænomenal som en døv outsider i "Babel", er hovedsageligt hensat til at kaste lange blikke efter mændene. Guillermo del Toro har tilsyneladende lagt lige så få kræfter i at udtænke karakterernes personligheder som deres navne. Stacker Pentecost? Yancy Becket? Mako Mori? Hercules Hansen?! Jøsses!

Jeg efterspørger ikke komplekse karakteriseringer på Dostojevskij-niveau, men jeg forventer i det mindste lidt incitament til at heppe på de gode og buhe af de onde. Nogle vil sikkert irettesætte mig for at kritisere en film, man jo bare skal le af og med, når nu den rummer kugleskøre karakternavne som Hercules Hansen. Men "Pacific Rim" er faktisk påfaldende seriøs. "Historien fortælles uden en snert af ironi," fastslår del Toro tilmed selv i udgivelsens ekstramateriale. Det passer nu ikke helt, for filmen er rig på overdreven humor, der harmonerer rigtig dårligt med den overvejende alvorlige omgangstone. Det ene øjeblik mundhugges to vilde videnskabsmænd i bedste "Gøg og Gokke"-stil (den ene spillet af den ulideligt hysteriske Charlie Day), det næste sørger piloterne over døde slægtninge og kollegaer. Og med en hel time mellem den første og anden omgang håndgemæng er der simpelthen ikke nok action til at distrahere fra filmens brister.


Foto: Warner Bros.


"Pacific Rim" lider altså af en alvorlig identitetskrise, der forhindrer den i at blomstre på både den dramatiske og humoristiske front. Skal man grine eller græde, når en voksen mand grådkvalt siger farvel til en savlende bulldog før en selvmordsmission? Jeg var dog så betaget af billederne, så fornøjet over Ron Perlmans birolle som en excentrisk entreprenør, så imponeret af introen, effekterne og lydene, at jeg i sidste ende (lige nøjagtigt) sniger mig op på en middelkarakter. Men jeg vil langt hellere se del Toro lave en tredje "Hellboy"-film med Perlman end en "Pacific Rim 2", for mexicanerens to "Hellboy"-film formår at gøre det, som "Pacific Rim" ikke evner: At levere en pragtfuld cocktail af humor og spænding, som karaktererne sagtens kan bunde i.


Filmen: 3/6

Video

Præsenteret i 1080p/AVC 1.85:1. Ganske vist er jeg ikke særligt begejstret for filmen, men man kan ikke komme uden om, at "Pacific Rim" har en betagende billedside, som ser hamrende godt ud på Blu-ray. Billedsiden er knivskarp fra første til sidste sekund – ikke ét sløret skud optræder, og detaljerigdommen er så enorm, at man nærmest kan tælle de flyvende vanddråber, når robotterne og monstrene bekriger hinanden på åbent hav. Mange af scenerne foregår om natten og i dunkle lokaler, men selv ikke i billedets mørkeste afkroge går detaljer nogensinde tabt. Farverne er direkte bedårende (særligt monstrenes mange kulørte nuancer er appetitlige), og hverken edge-enhancement eller støj forekommer. Jeg bemærkede få sekunders banding (tjek eksempelvis den indledende undervandsscene), men aldrig i et tilnærmelsesvis distraherende omfang.


Video: 6/6

Foto: Warner Bros.


Audio

DTS-HD Master Audio 5.1-lydsporet er (som ventet) et uhyre aggressivt mix, der gang på gang får gulvet til at vibrere som dybe orgelpiber takket være brølende monstre, kæmperobotters fodtrin, kollapsende bygninger og enorme kanoner. Men selvom subwooferen ofte brummer som en galning, så drukner lydsidens små, raffinerede detaljer aldrig – man kan sagtens høre de flyvende vragrester, den piskende regn, de fjerne tordenskrald osv., og alle disse lyde er med til at skabe et dragende lydunivers, der virker fuldkommen troværdigt. Replikkerne kommer også altid klokkeklart, musikken fylder helt tilpas i lydbilledet, og her er hobevis af naturtro, effektive panoreringer, der skaber fornemmelsen af, at monstrene og robotterne vandrer rundt i ens hjemmebiograf. Jeg har sjældent lagt øre til et bedre lydspor.


Audio: 6/6

Ekstramateriale

Selvom jeg ikke satte stor pris på "Pacific Rim", så nød jeg virkelig Guillermo del Toros kommentarspor. Den mexicanske filmmager er tydeligvis meget passioneret omkring sin film, og han er ikke blot god til at argumentere for sine beslutninger (også selvom mange af dem – i min optik – er forkerte), men også til at gøre os klogere på nærmest alle led i filmens skabelsesproces. Instruktøren taler om alt fra musikken og skuespillet til effekterne og 3D-konverteringen af billedsiden. Ja, jeg er stadig fan af del Toro, selvom jeg synes, det er en anelse patetisk, at han klandrer filmens kritikere for "ikke at tage filmen for dét, den er" – et helt igennem fortærsket og grinagtigt argument.


Foto: Warner Bros.


Udgivelsen huser to skiver, og ud over at indeholde selve filmen og kommentarsporet indeholder disk 1 også i alt 13 korte minidokumentarer (samlet varighed: ca. 63 min.), og selvom både musikken og skuespillerne kommer under lup, så bliver der hovedsageligt fokuseret på filmens forbløffende effekter. Her er lidt for meget intetsigende rygklapperi ("jeg ville gøre alt for den mand", siger én skuespiller om del Toro, før en anden indskyder: "der er meget få ærefulde mænd i filmbranchen, men Guillermo del Toro har ære i overflod"), men dokumentarerne er så korte og velklippede, og de rummer samtidig så mange interessante billeder og klip, at jeg gladelig så dem alle i rap.

Og der er endnu flere godter på disk 2. Fans af del Toro vil formentlig elske den interaktive funktion "Director's Notebook", som gør det muligt at nærstudere et hav af instruktørens noter og tegninger, og flere af disse suppleres af relevante videoklip. "Director's Notebook" styrkede kun min beundring for del Toros kreativitet. De to featuretter "Drift Space" (6 min.) og "The Digital Artistry of Pacific Rim" (17 min.) ser nærmere på hhv. filmens drift-sekvenser (og gør os samtidig lidt klogere på karaktererne) og effektmagernes arbejde. Og undermenuen "The Shatterdome" rummer tonsvis af korte videoklip og konceptuelle tegninger, der giver os stor indsigt i designernes imponerende arbejde på filmen.


Foto: Warner Bros.


Her er også knap fire minutters fornøjelige fraklip og fire slettede scener (samlet varighed: ca. 4 min.), som bestemt ikke er savnet i filmen. En enkelt sakset scene med den uudholdelige Charlie Day gik mig direkte på nerverne. Ekstramaterialet præsenteres i 1080p, og en digital kopi af "Pacific Rim" medfølger også.


Ekstramateriale: 5/6


Samlet oversigt: Pacific Rim

Filmen3
Video6
Audio6
Ekstramateriale5

Jeg havde virkelig håbet (og forventet), at jeg ville falde pladask for "Pacific Rim", men den skuffede mig enormt. Jovist, instruktør Guillermo del Toro får iscenesat en masse spektakulære slagsmål mellem kæmpe robotter og gigantiske monstre, og hans bekostelige film er flot at se på, men historien er så banal, karaktererne er så kedelige, og humoren er så forceret, at jeg ofte havde svært ved at bevare gejsten og koncentrationen.

Filmens fans bør dog prompte investere i "Pacific Rim" på Blu-ray. AV-præsentationen er fuldstændig forbløffende, og her er adskillige timers interessant ekstramateriale. Nej, filmen er ikke ligefrem monstergod, men det er denne udgivelse så absolut.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Gennemsnit: 4.31 (32 stemmer)