Ringenes herre trilogien - Limited Edition

InstruktionPeter Jackson

MedvirkendeJonathon Trent, Sean Bean, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Antonio Galves, Ian McKellen, Christopher Lee, Elijah Wood, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, Liv Tyler, John Rhys-Davies, Bernard Hill, Andy Serkis, Hugo Weaving

Længde654 min

GenreAction, Action, Drama, Drama, Krig, Krig, Adventure, Adventure, Fantasy, Fantasy


Anmeldelse

Ringenes herre trilogien – Limited Edition

5 6
Er der virkelig behov for endnu en “Ringenes herre” anmeldelse? Hvad kan der siges om disse exceptionelle og exceptionelt episke film, som ikke allerede er blevet sagt? Ikke meget, naturligvis, men som det er med de fleste film, er det ofte interessant at dissekere og analysere, efter stormen har lagt sig. Det er nu over tre år siden, at trilogiens sidste del gik sin sejrsgang over alverdens biograflærreder, og bortset fra lidt sporadisk brok over Peter Jacksons manglende involvering i det (måske) kommende “Hobitten”-projekt, synes mediestormen omkring trilogien at være definitivt ovre. Men Jackson og Co. har for evigt cementeret deres navne i filmhistorien.
De tre film er nu blevet udgivet for (måske) sidste gang på dvd på tre forskellige udgivelser, der indeholder både biografudgaverne og de forlængede udgaver af alle tre kapitler. En af hovedårsagerne til filmenes enorme popularitet er uden tvivl, at Jackson og hans kollegaer har placeret karaktererne i forgrunden og de eventyrlige scenerier og magiske elementer i baggrunden. I et så anderledes og usandsynligt univers er det aldeles essentielt, at vi kan relatere os til personerne og deres mangfoldige dilemmaer – og det gør vi.

Men udover at besidde en fabelagtig skare af både menneskelige og mere særprægede figurer (spillet af en gruppe ligeså fabelagtige skuespillere), så er Tolkiens fortælling også enormt tillokkende, fordi den beretter om så basale menneskelige værdier og følelser som venskab, længslen efter at finde hjem og kampen for kærlighed, selvtillid og sjælefred. Allerede fra begyndelsen af trilogiens første del, “Eventyret om ringen”, tror man fuldt og fast på det virkelighedsfjerne univers. Vigtigst af alt investerer man sig totalt i karakterernes rejse og videre skæbne. En af Jacksons største genistreger var også at gøre selve ringen til en karakter. Især takket være det fornemme lydarbejde har ringen en konstant, påtrængende tilstedeværelse.

Men man må heller ikke glemme alt det hårde arbejde, som filmens utallige tekniske mirakelmagere – effektfolk, lydmænd, designere, kameraoperatører osv. – har lagt i filmene. Her fem år efter premieren på den første film, virker nogle af effekterne en smule forældede. Og man kan sige hvad man vil om Gollum – han er et imponerende kreatur, og Andy Serkis’ rustne stemme og gyselige bevægelser er herlige, men figuren ser immervæk computergenereret ud. Men man bliver alligevel aldrig decideret hevet ud af fortællingen eller verdenen.

Og denne verden, som er en kombination af computerskabte billeder, detaljerede modeller og New Zealands bedårende landskaber, fremstår mest imponerende i “Eventyret om ringen”. Filmen etablerer på fornem vis både Midgård, dets historie og indbyggere. Og at ordet ‘eventyr’ indgår i filmens danske titel, giver god mening, for filmen er klart trilogiens mest eventyrtypiske del. Den byder på talrige fabelagtige lokaliteter og adskillige besynderlige, mytiske væsner, og den stopper sjældent op for at trække vejret. På én gang både visuelt storslået og i besiddelse af fin indsigt i nuanceret personskildring – “Eventyret om ringen” er simpelthen den perfekte start på sagaen.

Anderledes er seriens næste del, “De to tårne”, i høj grad. Der bliver både trådt på bremsen og skiftet gear, og faktisk synes det at ske lidt for pludseligt. Nye karakterer bliver introduceret på stribe (og ofte ikke godt nok), og de gamle synes ikke at få helt den mængde fokus, de fortjener eller bør få. På trods af det langsomme fortællertempo, så er “De to tårne” uden tvivl den af filmene, som har mest gavn af de ekstra scener tilføjet i den forlængede udgave. De får filmen til at virke mere helstøbt og sammenhængende og dermed også langt mere medrivende og engagerende. Og hvem, der end besluttede at gøre dværgen Gimli og elveren Legloas til comic relief, bør straffes. Humoren virker oftest malplaceret og direkte irriterende.

Men med “Kongen vender tilbage” var alle igen tilbage i deres rette element. Fra storladne, grandiose slag, som aldrig er set mage, til intime, rørende stunder – en mere perfekt afrunding på den største filmsaga i årtier kunne man næppe have forestillet sig. Og dog. For der er jo den der slutning… Efter tydeligvis at have nået klimaks på denne eminente filmiske rutsjebanetur, får vi pludselig kastet en masse scener i hovedet, der virker mere eller mindre ligegyldige, og som end ikke burde have figureret i den forlængede udgave af filmen. Hvorfor skal vi se Frodo tage af sted på en eller anden båd? Hvorfor skal vi se Sam blive gift? Og hvad med den der famøse latterscene, som nærmere virker som en åndssvag hyldest til alkohol end noget andet…?

Det er ligesom at være til en god koncert, hvor kunstneren bare ikke aner, hvornår han skal holde inde med alle de overflødige ekstranumre. Dermed blødgøres det emotionelle punch, som filmen ellers har placeret så præcist i mellemgulvet. Legolas og (især) Gimli er stadigvæk enormt enerverende, og dialogen er af og til en anelse for pompøs, men i sidste ende er der ikke tvivl om, at alle 11 Oscars var absolut velfortjent. Også denne forlængede udgave er en klar forbedring i forhold til originaludgaven. Især det sidste opgør med den djævelske troldmand Saruman savnede man i biografen – det svarer til at klippe kejseren ud af slutningen på “Jedi-ridderen vender tilbage”.

Som helhed er trilogien en triumf i mere end én forstand. Vi kommer næppe til at bevidne en lignende filmisk bedrift snarligt.

VideoPræsenteret i 2.35:1 anamorphic widescreen format. Via såkaldt ‘seamless branching’ er det muligt at opbevare begge udgaver af filmene på samme skive. Hvis man ser den forlængede udgave af filmen, så ligger de ekstra scener separat på discen, men bliver indsat det korrekte sted, uden man bemærker det. For at optimere billedkvaliteten (og minimere komprimeringen) har man lagt filmene på såkaldt ‘flippers’ – en disc med to lags materiale på begge sider. Filmene ser formidable ud. Farverne er bedårende, edge-enhancement og støj er fraværende, og kontrasten er fornem.
AudioDe engelske Dolby Digital 5.1 EX lydspor er enormt imponerende og mere eller mindre umulige at sætte en finger på. Subwooferen leverer en enormt solid bund og masser af auditiv punch. Hele kanalnetværket frembringer talrige mageløse effekter, en troværdig og detaljerig atmosfære, samt masser af effektive panoreringer. Det føles som om, at der er højtalere overalt. Dialogen er krystalklar og har samtidig en dejlig klang, der får den til at fremstå fyldig, uden den nogensinde overdøver (eller bliver overdøvet af) lydsporets andre elementer. Howard Shores Oscar-belønnede, majestætiske musik lyder også tilpas grandios.

Der har tidligere været rapporteret lydproblemer med nogle af de danske udgivelser af filmene – enerverende små hop i lyden, som skyldes en fejl i forbindelse med konverteringen af materialet fra NTSC til PAL. Jeg har ikke selv lagt øre til nogen af de gamle danske udgivelser, men jeg bemærkede ingen irriterende auditive fejl på disse nye udgivelser.

EkstramaterialePå alle tre udgivelsers første disc befinder udelukkende filmene sig. Hver udgivelses anden disc indeholder én ny dokumentarer. Tilsammen varer alle tre ca. 5 timer. Peter Jacksons gode ven, Costa Botes, som sammen med Jackson instruerede den morsomme mockumentary “Forgotten Silver”, fik særlig adgang til optagelserne, mens de stod på. Enkelte af hans optagelser har været inkluderet på nogle af 4-disc udgivelserne, men meget af dette er nyt, og det meste af det er faktisk rigtig, rigtig godt.
I modsætning til dokumentarerne på de tidligere udgivelser, ser vi her forholdsvis sjældent de ‘store kanoner’. I stedet hører vi bl.a. fra manden ansvarlig for montering af 250.000 kunstige blade på diverse træer; holdet, der skaber al den kunstige sne; ham, som smeder sværdene til kampscenerne; adskillige statister etc. Størstedelen af dokumentarerne består af ‘behind-the-scenes’ optagelser, hvor folk af og til udtaler sig til kameraet. Det lyder måske trivielt og kedeligt, men det er det langtfra. Tværtimod giver Botes’ dokumentarer os en hel unik og forbløffende intim indsigt i skabelsen af disse storfilm.

Ved at høre fra alle dem, som man normalt ikke hører om eller fra, kommer den bedrift, som Jackson og hans utallige medsammensvorne har begået, til at virke endnu mere imponerende. Vi får også lov til at se mere af den uglamourøse side af produktionen, såsom Jackson, der brokker sig over ubrugelige rekvisitter, Liv Tyler, som bliver irriteret over en bidende hest, Ian McKellen, der glemmer sine replikker, assistenter, som bliver tvunget til at gennemrode madaffald for at finde en forsvunden filmrulle, og ikke mindst talrige optagelser, der ødelægges af New Zealands ubarmhjertige, uforudsigelige vejr.

Der er et eller andet fascinerende ved at se ni fuldtudklædte, dødsensfarlige Nazgûl-riddere holde paraplyer over deres hoveder i den sivende regn. Dokumentarerne er fyldt med den slags guldklumper.

I første omgang lugter det af pure udnyttelse, at man beder de mange millioner tilhængere af Peter Jacksons enestående “Ringenes herre”-trilogi, som allerede har erhvervet sig filmene på dvd (mange af dem endda flere gange), om at købe dem endnu en gang. Men ingen af disse udgivelser nærmer sig 4-disc udgivelserne til sokkeholderne, så man er ikke just tvunget til at købe filmene igen. De nye dokumentarer er fascinerende og underholdende, og de giver én en unik følelse af at være til stede under optagelserne. Filmene lyder omtrent lige så godt og ser lige så godt ud som på de forrige udgivelser. Men kun fans med enten en bundløs pengetank eller folk, som aldrig har investeret i filmene, bør virkelig overveje at købe disse udgivelser.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Hobitten Frodo Baggins er en lidt sky, fredselskende lille person, der arver en mystisk guldring af sin ældre onkel, Bilbo. Det viser sig, at ringen besidder magiske evner, og den, der har den i sin besiddelse, kan regere verden. Dét ved den onde troldmand, Saruman, der ikke viger tilbage for nogen eller noget i sin besættelse af at besidde ringen. En gruppe vise mænd beslutter, at det eneste håb er at destruere ringen, og Frodo og hans lille gruppe venner begiver sig ud på deres farlige færd. Menneskehedens frihed ligger nu i deres små hænder.