Filmz-afstemning

Stemmer i alt: 212

Bedste Liam Neeson-film?

 • Schindlers liste
  53%
 • Taken
  36%
 • En anden film
  6%
 • The Grey
  4%
 • Non-Stop
  1%
 • Sidste stop
  0%
 • Run All Night
  0%
 • Begravet i fortiden
  0%

Springtur i Toscana

Originaltitel: La pazza gioia
Instruktion: Paolo Virzì
Medvirkende: Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti, Micaela Ramazzotti
Produktionsår: 2016
Længde: 118 min.
Land: Italien, Frankrig
Sprog: Italiensk
Genre:
Komedie, Drama
Links: IMDb
Censur: 11 år
I biografen: 11/05-2017
Bio-distributør: Scanbox

Dato: 10. May 2017   Af: Morten Vejlgaard Just (Morten Vejlgaard Just) - Skriv din mening i forummet

To på flugt fra gøgereden

Titlerne siger det hele. Den danske "Springtur" har fokus på roadtrip-flugten fra den lukkede afdeling ud i et Toscana, der altid er pænt at se på. Den italienske titel betyder derimod noget i retning af 'den skøre glæde'. Her er fokus på det psykisk skøre makkerpar, Beatrice og Donatella, der søger glæden i dem selv og i dem, der kigger på. Det er "Charlot og Charlotte" møder "Gøgereden" i Italien.


Foto: Scanbox


Måske derfor er "Springtur i Toscana" blevet en skizofren størrelse. Den har to ansigter; et manisk glad og et deprimeret sørgeligt. Sådan er roadtrip-makkerparret også castet med Valeria Bruni Tedeschi som den største oplevelse. Hun er en slags åndelig søster til Cate Blanchett i "Blue Jasmine", hvor hun spillede rollen som overklasse-hustru efter krisen. Hos Woody Allen var det finanskrisen, der gjorde Jasmine blue og skør – i Italien er det tiden efter Silvio Berlusconi, som rammer den dekadente Beatrice.

Hun var en del af røver-hoffet omkring Silvios medløbere af advokater og svindlere, inden han blev afsat og retfærdigheden blev genindsat. Det er hun blevet manisk skør af med fyldig kavalergang, imens det magre modstykke, Donatella, er deprimeret med snitsår og dødstanker. Udadvendt og indadvendt skal på indre rejse ud i et Toscana, hvor psykisk sygdom faktisk er en overraskende kompleks størrelse. Det kan ikke bare livsglædes væk med et glas chianti i hånden, sådan som Jack Nicholson kunne bagatellisere det i "Gøgereden".


Foto: Scanbox


Derfor er den her "Springtur" nok også bedst, når den er skør. Sådan for alvor skør. Hvor valium er nødvendigt for at håndtere tankerne om selvmord og en mistet søn. Den glade springtur er derimod ikke så sjov. For et godt roadtrip kræver mindeværdige oplevelser og mennesker, man møder undervejs. Her kan Bea og Dona ikke konkurrerer med medsøstrene Charlot og Charlotte, Thelma og Louise.

De stjæler ellers en bil af en mand, der tror. de kan købes til hygge på hotel. Beatrice forsøger at lyve sig til penge i banken med sin overklasse-attitude, de løber fra regningen og bliver udsmidt fra et kasino. Donatella lærer at åbne op, bearbejde og vende tilbage til livet, imens Beatrice lærer at tage ansvar for andre end sig selv. Den pointe er manisk tydeligt sat op og luret langt inden pigernes flugt på springtur.


Foto: Scanbox


Vurdering: Springtur i Toscana

Skizofreni er en alvorlig sygdom som alle andre psykiske sygdomme. Og kan være svært at overkomme. Det må "Springtur i Toscana" nok også indse. Den er både sin danske og italienske titel. Roadtrip og skør. Måske de to på flugt bare skulle være blevet hjemme i gøgereden.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.