Star Trek: Deep Space Nine - Sæson 2

InstruktionTony Dow (I), Alexander Singer, Michael Vejar, Jonathan West, Robert Wiemer, Avery Brooks, Rene Auberjonois, Andrew Robinson, Reza Badiyi, Robert Scheerer, Kim Friedman, John T. Kretchmer, Allan Kroeker, Victor Lobl, Stephen L. Posey, Jesús Salvador Treviño, Anson Williams, David Carson (I), Alexander Siddig, Alexander Siddig, Allan Eastman, LeVar Burton, Michael Dorn, Corey Allen, Gabrielle Beaumont, Cliff Bole, Jonathan Frakes, Chip Chalmers, James L. Conway (I), Winrich Kolbe, Les Landau, Robert Legato, David Livingston (I), Paul Lynch (I)

MedvirkendeCasey Biggs, Andrew Robinson, Chase Masterson, Penny Johnson, Salome Jens, Barry Jenner, John Hertzler, Hana Hatae, Max Grodénchik, Louise Fletcher, Aron Eisenberg, Jeffrey Combs, Wallace Shawn, Marc Alaimo, Nana Visitor, Armin Shimerman, Cirroc Lofton, Terry Farrell, Nicole de Boer, Rene Auberjonois, Avery Brooks, Colm Meaney, Michael Dorn, Alexander Siddig

Længde1144 min

GenreSci-Fi, Sci-Fi, Drama, Drama, Krig, Krig

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Star Trek: Deep Space Nine – Sæson 2

4 6
Deep Space Nine træder i karakterSom så mange andre serier startede “Deep Space Nine” på usikre ben, og havde i første sæson ikke noget konkret budskab. Historien om Bajoranerne og Cardasianerne var så småt blevet etableret, men en egentlig forklaring på den årelange strid mellem de to folk blev der ikke gået i dybden med. Mest af alt blev der fokuseret på karaktererne, og deres introduktion, og derfor var der ikke plads til en egentlig opbygning af seriens fundament. Sæson 2 var stik modsat.

Året var 1993 og bød ikke alene på 2 sæson af DS9, men også 7. og sidste sæson af TNG. Manuskriptforfattere som Michael Piller, Ira Behr og andre, der virkelig var på arbejde i denne periode, pga. de to sideløbende serier, klarede sig fortræffeligt med sæson 2 af DS9. Det lykkedes dem nemlig at skabe en interessant og sammenhængende sæson, der med en kontinuerlig storyline lagde fundamentet for resten af serien.

Star Trek politik på højt niveauSæsonen ligger ud med de tre velskrevne og sammenhængende afsnit, “The Homecoming”, “The Circle” og “The Siege”, der tilsammen fortæller et langt politisk drama omhandlende Bajor og dens nye provisoriske regering. Mange har tidligere anset disse afsnit for kedelige og uinteressante, men jeg har på en eller anden måde altid holdt af disse afsnit, der gav os indsigt i et forpint og desperat folk, villig til at gøre hvad som helst for at blive uafhængige. Med afsnit som disse, drog DS9 nemlig ud hvor andre Star Trek serier ikke havde været før og præsenterede stærke politiske og interessante afsnit, der virkelig havde noget at byde på.

Det politiske spil fortsætter i episoden “Cardassians” hvor vi igen møder den mystiske “spion” Garak, der blev introduceret i første sæson. Efter “Melora”, der på en halvkedelig måde tager emnet handikap op i DS9, giver “Rules of Acquisition” os et blik ind i den Ferengianske kultur, og et herligt gensyn med den morsomme Grand Nagus Zek. Her hører vi i øvrigt også første gang om “The Dominion”, der senere får stor betydning for seriens videre forløb. Efter nogle halv uinteressante afsnit som “Second Sight” og “Rivals” får vi i “The Alternate” endnu en lille bid af kagen til historien om sikkerhedschefen Odo’s folk.

Et andet godt afsnit (der dog ikke har så meget med selve hovedplottet at gøre) er “Whispers” der omhandler en forvirret O’Brien, som er overbevist om at hele besætningen på DS9 ikke er dem som de udgiver sig for at være. I slutningen viser det sig også at være sandt, bare på en lidt “omvendt” måde. “Shadowplay” giver os endnu et hint til Odo’s folk, der beskrives som “The Changelings” og i episoderne “Playing God” og “Blood Oath”, der for så vidt begge er gode Dax afsnit, møder vi i det sidstnævnte tre velkendte Klingoner fra den Originale serie.

Dobbeltafsnittet “The Maquis” baner vejen for mange senere afsnit om oprørsgruppen af samme navn, ikke alene i DS9, men også i TNG og for slet ikke at tale om Voyager serien, der faktisk byggede på denne storyline. I “The Wire” får vi endnu mere information om “spionen” Garak, og i “Crossover” tages vi med ind i et parallelt univers der i sin tid blev nævnt første gang i den originale serie. Også denne historie byggedes der videre på i de efterfølgende sæsoner.

Det sidste afsnit, “The Jem’Hadar”, er en cliffhanger i bedste forstand. Ikke alene er det et af de bedste afsnit i sæson 2, men det er også et af de afsnit i hele serien der for alvor etablerer “The Dominion” som den altoverskyggende onde stormagt fra Gamma kvadranten.

Sæson 2 er absolut ikke den bedste sæson, hvis man kigger kritisk på hver enkelt afsnit, men kontinuiteten og sæsonen som helhed, sammenlagt med den måde den bygger op til de efterfølgende 5 sæsoner på, må vurderes som værende fremragende, og det får den et ekstra kamera for.

BilledeAlle afsnit er præsenteret i deres originale 4:3 full screen aspect ratio format, og jeg må sige at billedet er ganske godt. Farverne ser ud om de skal, skarpe og rene, og den sorte del er også veljusteret og ikke grålig og grumset som i de tidlige sæsoner af TNG. En ting jeg lagde mærke til var at i stort set alle afsnit hvor personerne går rundt i grønne områder (skov og lignende) kunne man se et omrids på personerne der tydeligvis var præget af komprimeringsfejl. Yderst mærkværdigt.
LydLigesom TNG DVD udgivelserne og sæson 1 af DS9, har også sæson 2 af DS9 et Dolby Digital 5.1 lydspor. Dialogen er klar og ren, og fra front- og bag-højtalere hører man stationens mange lyde.

I kampscenerne får også subwooferen lidt at lege med. Her imponerer specielt sæsonens cliffhanger, hvor føderationen for første gang kæmper med Jem’Hadar.

Ekstra materialeDen sidste DVD indeholder 6 dokumentar programmer og 10 påskeæg, der alt i alt varer i lidt over en time. En kedelig ting ved ekstramaterialet er at selve menuen er lidt uheldig lavet. Menuen er egentlig bare et billede af stationen, hvor overskriften til de enkelte features er lagt oven på. Men man kan ikke se de forskellige features, før man begynder at markere med piltasterne på sin fjernbetjening. Det er lidt irriterende. De 10 påskeæg skal man på samme måde finde ved at trykke som en gal på ens fjernbetjening.

Som i den første sæson af DS9, og en del sæsoner af TNG, lider også denne sæson af “mærkelige” kapitelinddelinger. I mange afsnit kan man ikke springe introen over med et kapitelspring, da dette medfører at man eksempelvis havner 2-3 minutter inde i afsnittet. Det er ret irriterende, og burde kunne laves så man hver gang kan springe introen over.

New Frontiers: The Story of Deep Space Nine
Et ganske interessant program, hvor bl.a. Rick Berman, Michael Piller og Ira Behr fortæller om de grundidéer man i starten havde til serien og om opbygningen af selve hovedplottet. Programmet varer i ca. 15 minutter.

Michael Westmore’s Aliens – Season Two
Et program der varer i ca. 12 minutter, og omhandler alle de nye aliens der optræder i sæson 2 af serien.

Deep Space Nine Sketchbook
Viser en lang række koncept tegninger til de forskellige sæt og rekvisitter der blev brugt i sæson 2. Varer ca. 11 minutter

Crew Dossier: Jadzia Dax
Et ca. 17 minutters langt program med skuespilleren Terry Farrell, der bl.a. fortæller om hvordan hun fik rollen som Jadzia Dax. Men ser også her nogle tidlige screentests, hvor man eksperimenterede med makeuppen til karakteren. Dette program er en gennemført profil af karakteren Jadzia Dax, med informationer langt frem i de efterfølgende sæsoner, og derfor indeholder det selvfølgelig også en del spoilers for dem som stadig ikke har set længere end sæson 2.

New Station, New Ships
Et kig på de forskellige rumskibe man ser i 2 sæson. Ud over rumstationen selv, får man også her et kig på føderations langdistance rumfærger, de såkaldte “run-abouts”. Programmet varer i ca. 5 minutter.

Quark’s Story
En ca. 10 minutters gennemgang af Ferengiernes kultur, og Quarks historie. Her ser man også hvordan Armin Shimmerman hver dag fik pålagt sin omfattende makeup.

Generelt en god omgang ekstramateriale, hvor profilen af Jadzia Dax absolut er den mest interessante efter min mening. Dog kan jeg ikke give topkarakter, før de sidste detaljer som kapitelinddelingen og menuen er i orden.

Et alle tiders boxset med hele 26 episoder til en fair pris. Har du ikke tidligere fulgt med i DS9, og ønsker at starte nu, må du ikke glippe 2. sæson, som er den sæson der lægger fundamentet for alt efterfølgende i serien. Ekstramaterialet er i øvrigt også i top, og giver et godt indblik i produktionen af denne fremragende serie.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Det første stabile ormehul, der viser sig at være beboet af mystiske tidsløse rumvæsner, opdages af stjerneflåde officer Benjamin Sisko, kommandør på rumstationen Deep Space Nine. Genvejen igennem ormehullet sparer rejsende rumskibe ca. 60.000 lysår, til en fjern del af galaksen, kaldet Gamma kvadranten.

Efter en mindre konflikt tager stjerneflåden og det bajoranske folk kontrol over ormehullet og med et bliver stationen Deep Space Nine et samlingspunkt for rejsende til den fjerne part af galaksen. Der går dog imidlertid ikke lang tid før ormehullet og en vis stormagt på den anden side, viser sig at være en enorm trussel for Alfa kvadranten, og inden længe befinder Benjamin Sisko og hans besætning sig midt i en krig der måske kan udslette hele Alfa kvadranten.