Vinden som ryster kornet

InstruktionKen Loach

MedvirkendeTom Charnock, Alan Ready, Mary O'Riordan, Aidan O'Hare, Shane Nott, Mary Murphy, Seamus Moynihan, Martin Lucey, Fiona Lawton, Damien Kearney, Bill Hurst, Myles Horgan, Kiernan Hegarty, Orla Fitzgerald, Keith Dunphy, John Crean, Cillian Murphy, Antony Byrne, Frank Bourke, Sabrina Barry, Laurence Barry, Kieran Aherne, Niall McCarthy, Máirtín de Cógáin, Fergus Burke, Gerard Kearney, Padraic Delaney, Roger Allam, Sean McGinley, William Ruane, Tian Liang

Længde127 min

GenreDrama, Drama, Krig, Krig

IMDbVis på IMDb

I biografen02/03/2007


Anmeldelse

Vinden som ryster kornet

5 6
Godt et halvt år inden, at Martin Scorsese endelig fik sin Oscar, lykkedes det også for Ken Loach efter syv nomineringer omsider at vinde De Gyldne Palmer i Cannes foran bl.a. “Babel”, “Volver” og “Pans labyrint”. At en instruktør, der primært er kendt for moderne socialrealistiske dramaer, vinder for en historisk revolutionsfilm som “Vinden som ryster kornet”, må betegnes som et af skæbnens mange luner. At filmen er en værdig vinder burde der derimod ikke være meget tvivl om.
Filmen udspiller sig i Irland tidligt i 1920’erne under den irske revolution og efterfølgende borgerkrig. Damien (Cillian Murphy) er en begavet ung irsk læge, der skal til at forlade sit hjemland for at studere og arbejde i London. Hans bror, Teddy (Pedraic Delaney), er aktivt medlem af IRA, mens den humanistiske Damien ikke ønsker at deltage i krigshandlinger. Efter af have bevidnet en serie brutale engelske overgreb på irere, kan han dog ikke undslå sig mere, og han melder sig under IRA’s faner. De gennemgår en forjaget oplæring og forsøger sig med de første succesfulde aktioner. De bliver dog forrådt og kun ved et lykketræf undgår de henrettelse.

De voldelige begivenheder eskalerer og snart må de irske oprørere foretage overgreb, der ikke står tilbage for englænderne i brutalitet. Damien føler sig efterhånden skadet på sjælen, men finder dog trøst ved den spirende kærlighed til kæresten, Sweeney. Da englænderne omsidder går ind på at forlade Irland og en kompromisfyldt fredstraktat underskrives, er problemerne dog langt fra slut for irerne. Et splittelses opstår mellem de, som vil acceptere aftalen og dem, der – som Damien – frygter, at den ikke vil ændre landets fattigdom. Snart bliver frihedskrigen til borgerkrig. Irere kæmper mod irere og broder mod broder.

Historiske film om oprør og interne splittelser er ikke nye områder for Loach, der tidligere har beskæftiget sig med lignende emner i “Land and Freedom”, der handlede om den spanske borgerkrig. Titlen “Vinden som ryster kornet” stammer fra en irsk sang af Robert Dwyer Joyce, og hvis den lyder en anelse sørgmodig, så er det ikke tilfældigt.

Fortællingen handler om revolution; hvad der kan få fredelige mænd til at gribe til våben, og hvorfor det ofte er sværere at lægge dem fra sig igen. Filmen er blevet kritiseret for at være markant anti-engelsk, og den tegner unægtelig også et dystert billede af den engelske adfærd, men sådan oplevede den irske befolkning dem utvivlsomt også. Nuancer er der til gengæld i skildringen af splittelsen i det irske oprør, hvor begge sider har deres berettigelse. Her adskiller Loach’ værk sig også markant fra andre krigsfilm, idet ideologierne, diskussionerne og de forskellige synspunkter kommer i front. “Vinden som ryster kornet” kan til tider vække minder om David Leans film, idet den handler om krig og revolution, men uden at vise meget decideret vold på lærredet. De voldelige scener, der er i filmen, er til gengæld kompromisløst uglamourøse.

Skuespillerne er overvejende irske og, med undtagelse af Cillian Murphy, stort set ukendte. Sproget er flydende irsk, hvilket der er god grund til, for i filmens verden bliver selv det at ytre sig på sit modersmål en politisk handling. Skuespillet er fremragende, og hvis der skulle være nogen form for tvivl om, at Cillian Murphy er en af sin generations største talenter, så burde denne film udrydde dem. Han er slet og ret blændende.

Visuelt er filmen betagende uden nogensinde at blive en glansbilledeforestilling. Menneskegrupperne bevæger sig nærmest poetisk glidende gennem landskaberne og filmens smukke naturscener giver en skærende kontrast til de barske begivenheder. Undervejs optræder der adskillige hjerteskærende scener, som det er temmelig svært ikke at blive påvirket af.

Vold avler vold, siger man, og det er en grum pointe, at irerne lærer hensynsløsheden af englænderne. Det er tydeligvis Loach’ mening, at filmen skal referere til Irakkrigen, men uanset om sammenligningen holder vand eller ej, er historien fyldt af (desværre) eviggyldige temaer og er rigelig stærk til at stå på egne ben. Som et billede på de mekanismer, der forvandler fredselskende mennesker til idealistiske fanatikere, er filmen fremragende, og stort set uden sidestykke. Det er muligvis en sørgmodig vind, som ryster kornet, men der er alt mulig god grund til at lægge øre til den.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Drevet af en dyb følelse af pligt og kærlighed til sit land, dropper Damien sin lovende karriere som læge og slutter sig til sin bror, Teddy, i en farlig og voldelig kamp for Irlands frihed. Frihedskæmperne vinder frem, og englænderne giver efter. Irland siger derpå ja til en traktat, så blodsudgydelserne kan stoppe. Ikke alle er dog enige i, at det er frihed, de har vundet, og en desperat borgerkrig bryder ud. Familier, der har kæmpet side mod side, splittes og vender sig imod hinanden, og brødrenes loyalitet sættes på den ultimative test.