Your Name

InstruktionMakoto Shinkai

MedvirkendeRyûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita

Længde106 min

GenreAnimation, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen04/05/2017

Anmeldelse

Your Name

5 6
Magisk numerologi

Selv om “Ghost in the shell” fik en del vestllig kritik for sin whitewashing af japanske karakterer, så var den populær i moderlandet. Her syntes mange, at et fremtidigt Tokyo befolket af både Scarlett, Pilou og Beat Takeshi var en smuk hybrid. Og nu viser det sig, at det med smukke hybrider (altså mellem genrer, ikke mand og maskine) ikke var en enlig svale. “Your Name” er nemlig en blændende animé-udgave af den vel mest sejlivede og mest hvide af alle hvide, vestlige kunstformer de sidste 20 år – young adult romance.

“Your Name” er en mere realistisk anime, end den vi typisk bliver præsenteret for i danske biografer. I stedet for magiske krigerprinsesser eller storøjede, talende pelsdyr fokuserer den på to ganske almindelige teenagere. Og så alligevel ikke helt. Taki og Mitsuha opdager nemlig en forunderlig evne til at bytte krop for en dag. Det forklares aldrig fuldstændigt, men der antydes en forbindelse til den store komet, der passerer Jorden på samme tid. Svaret føles bare heller ikke så afgørende, for selv om hjernebytter-humoren til tider bliver lidt forceret, er historien om spirende kærlighed både overrumplende elegant og helt enkelt gribende.

Takis og Mitsuhas forbindelse bliver på sin vis også forbindelsen mellem to Japanske ekstremer. Den ældgamle tradition og det hypermoderne teknosamfund. Mitsuha bor i en lille by med sin farmor og lillesøster og bruger fritiden på at væve og udføre rituelle ofringer til Shinto-guderne. Det ligner enhver vesterlændings fantasi om det rene zen-liv på landet, hvor æstetikken og selvdisciplinen konkurrerer om at være strammest. Omvendt er Takis liv lige netop det kaos af trafik, lysreklamer og overdrevne efterligninger af europæisk café-kultur, som er blevet gjort til selve billedet på Tokyo. Den største bedrift er, at “Your Name” formår at gøre sammensmeltningen troværdig. Både mellem mand og kvinde, gammelt og nyt.

Selv om Mitsuha kommer fra en landsby, kan hun både flirte, være flabet og instagramme det hele imens. Shinkai er klog nok til ikke at gøre sin film til ‘Vild weekend på landet’ eller ‘Lille Kirsten i asfaltjunglen’, men fokuserer i stedet på de små nuanceforskelle mellem en dreng og en pige i puberteten. Men især også på de ting, som Taki og Mitsuha faktisk har tilfælles: Rodløsheden, drømmene og en konstant nagende følelse af sorg. “Your Name” starter mildt og venligt, men griber hårdt fat undervejs – jeg blev rørt af den unge, sprøde og ulykkelige kærlighed.

For mens de to bliver tættere og tættere indeni, bliver det sværere og sværere at mødes ude i virkeligheden. Det viser sig, at deres udvekslinger har alvorlige konsekvenser, der langsomt åbenbares af Shinkai i smarte tidsforskydninger. Jeg skal ikke røbe det elegante twist, men “Your Name” foretager et eksplosivt temposkift og bliver mod slutningen til en actionpræget jagt på noget så flygtigt som det rigtige øjeblik. Det er her den japanske power-pop kommer til sin ret, men også et af de få punkter, hvor man ønsker sig mere shinto og zen end kawaii desu! og J-pop.

Man kan nogle gange have ondt af de overpræsterende, instagram-poserende, selvpiskende unge. Men når de får en film som “Your Name” at kaste deres overbrus af følelser ind i, bliver man næsten lidt misundelig.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

“Your Name” handler om Mitsuha og Taki, som krydser spor samtidig med at en stor komet nærmer sig Japan. Mitsuha bor på landet, men længes efter byen. Taki studerer i Tokyo og drømmer om landet. De har aldrig mødt hinanden, men i deres drømme bytter de krop og bevæger sig ind i et parallel-univers, hvor de kommunikerer med hinanden via deres smartphones.