Af: Daniel Hartvig Nielsen | Udgivet: 2014-11-30

Havde det ikke været for de to filmbrødre Bobby og Peter Farrelly, så havde komedien set anderledes ud i dag. De ændrede tingenes tilstand i 1990’erne med deres revolutionerende stil, hvor de blander lowbrow humor med slapstick og sort komik. Her er intet for fint eller politisk ukorrekt: Fra diverse efterladenskaber og kønsdele til mental og fysisk handicappede. På trods det til tider vulgære indhold har de to brødre stadig hjertet med i deres fortællinger, og de har formået at ramme et bredt publikum og har været springbræt for populære komikere som Jim Carrey, Ben Stiller og Jack Black. De er nu aktuelle med “Dum og dummere 2”. Her er deres bedste film.

5. “Jeg, mig & Irene

Det nye årtusinde blev skudt i gang med brødrenes mest gaggede film. Attraktionen ved den spinkle historie er Jim Carrey, der spiller en skizofren politimand – en komisk dr. Jekyll og mr. Hyde-figur – den alt for flinke Charlie og den sjofle og hæmningsløse Hank, der skal beskytte Irene, som er på flugt fra hendes korrupte ekskæreste. Komikeren får i Farrelly-brødrenes gross out-univers lov til at gøre det, han gør allerbedst – at skabe sig tosset til topkarakter.



4. “Hals store kærlighed

Der er ikke så meget gross out over denne alternative rom-com. Til gengæld har brødrene lagt vægten på budskabet. En forrygende Jack Black spiller den overfladiske Hal, der vælger kvinder udelukkende efter udseendet, men da han bliver hypnotiseret til kun at se den indre skønhed, indleder han et forhold til den svært overvægtige, Rosemary (Gwyneth Paltrow). Filmen er grum og splittet, for mens den hylder de indre værdier, ser den sig ikke for god til at have en masse fat jokes med.



3. “Kingpin

Hvis ikke “The Big Lebowski” havde taget titlen to år senere, så havde den her været den bedste bowlingfilm nogensinde. Woody Harrelson er det afdankede bowlingtalent, der vil træne den naive, men talentfylde amish fyr, Ishmael (Randy Quaid), i håbet om at vinde en million – men på vejen skal de blandt andet slå den gamle rival, Ernie McCracken (en velspillende Bill Murray). Filmen blev ingen publikumssucces, men ikke desto mindre er det en af de to brødres allerbedste – sjov og kærlig.



2. “Dum og dummere

Det hele startede med denne, ja, dumme komedie. Da ingen ville købe brødrenes manuskript om de to halvhjernede venner Harry og Llyod, som kører tværs gennem USA for at aflevere en piges taske, som viser sig at indeholde en stor mængde penge, så besluttede de to autodidakte instruktører sig for selv at realisere projektet. Det var et klogt træk – filmen er ikke bare endt som en hylende skæg kultklassiker, men den sparkede også gang i både brødrene og Jim Carreys karriere.



1. “Vild med Mary

Der er noget med hende Mary, som får alle fyrene til at halse efter hende. Det må både Ben Stiller, Matt Dillon, Chris Elliot med flere sande, og Cameron Diaz er da også elskværdig i denne mandede romcom. Den romantiske komedie blev ændret for altid med Farrelly-ingredienser som testikler i lynlås, rynkede bryster, en hund på speed og sæd i håret. Hvis Sallys fake orgasme i “Da Harry Mødte Sally” er 1980’ernes mest mindeværdige romcom-øjeblik, så kandiderer Marys ‘hårgele’ til at være 1990’ernes. Desværre har de to brødre aldrig kunne ramme samme niveau siden.


Skriv ny kommentar: