Af: Mikkel Abel | Udgivet: 2015-01-26

Definitionen på indiefilmen kan for mange være lidt en gråzone. I Nordamerika er indiefilmen den som bliver produceret og distribueret udenom de store filmselskaber. Tænk giganter som Universal, Paramount Pictures eller 20th Century Fox. Indiefilmen kendetegnes oftest ved sit mindre budget, flere ukendte navne på rollelisten og succes på verdens filmfestivaler. Det betyder selvfølgelig ikke, at Brad Pitt ikke kan medvirke i en indiefilm, eller den ikke kan have et stort budget. Men indiescenen er der, hvor man tør tage chancer og give sig i kast med flere originale historier. Her får kunsten og filmmediet lov til at ånde, uden det nødvendigvis drejer sig om penge. Her er de fem indiefilm, du bør se frem til i 2015:

5. “While We’re Young”

Noah Baumbach har bevæget sig på indiescenen i mange år, men de fleste vil nok kende ham for sit samarbejde med indiedarlingen Wes Anderson. Men med film som “The Squid and The Whale” og “Frances Ha”, så har Baumbach for længst bevist, at han i den grad kan stå på egne ben. Noah Baumbach elsker at skildre det moderne menneskes problemer. Det der med at søge efter noget helt andet trods god uddannelse, succes og kærlighed. Denne gang er Baumbach klar med en skildring af et middelaldrende, succesfuldt par, der er kørt fast i sporet og må genopfinde sig selv, da de støder på et ungt frisindet par. Baumbach genoptager sit samarbejde med Ben Stiller (“Greenberg”), mens Naomi Watts, Amanda Seyfried og Adam Driver også kan ses på rollelisten.



4. “Still Alice

En stor sag i filmbranchen er, at der ikke er stærke nok roller til de kvindelige skuespillere. Men ting er ved at ske, og inden for de seneste år har vi set Sandra Bullock kæmpe for livet i Oscar-slugeren “Gravity”, mens Cate Blanchett velfortjent vandt en Oscar for sin stærke præstation i “Blue Jasmine”. Her var der stærke kvinder, som kæmpede en svær kamp, og nu melder en ny sig i rækken. Veteranen Julianne Moore (“Magnolia”) giver nemlig alt, hvad hun har i den kommende “Still Alice”, hvori hun spiller en Alzheimers-ramt lærerinde, som må kæmpe for sig selv og sammenholdet i sin familie. Der lugter allerede af en Oscarstatuette.



3. “Mommy

Vidunderbarnet, den fransk-canadiske instruktør/skuespiller Xavier Dolan, er endnu ikke noget særligt kendt navn på den brede filmscene, men er yderst velanset blandt indie-nørderne. Med sine blot 25 unge år og seks spillefilm på cv’et, så har han allerede domineret på filmfestivaler verden over og er sågar blevet sammenlignet med den legendariske instruktør Orson Welles. I “Mommy” skildrer Dolan forholdet mellem en ung teenager med ADHD og hans enlige mor, og hvordan de klarer sig efter sønnen flytter hjem efter års ophold på en klinik. “Mommy” vandt juryprisen på sidste års Cannes-festival, så det hele er vist ikke bare snak.



2. “Knight of Cups”

Selv om Terrence Malick er blevet produktiv på sine ældre dage, så er det stadigvæk lidt af en sensation, når manden er klar med en ny film. Med sine drømmende billeder og filosofiske, oftest løst struktureret historier, så er han noget af en ener. Det er svært altid helt forklare, hvad Malicks film egentlig handler om, men i “Knight of Cups” ser det ud til, at filmbranchen med sine tilhørende stjerner, fester og fristelser bliver taget under kærlig behandling. Superstjernen Christian Bale (“The Dark Knight”) spiller hovedrollen, mens blandt andet Cate Blanchett og Natalie Portman også kan ses. Hvordan det endelige resultat kommer til at se ud, er svært at spå, da instruktøren er kendt for at være yderst hård i klipperummet. Èn ting er dog sikkert, du kan godt glæde dig til billeder i verdensklasse og en film med stof til eftertanke.



1. “Whiplash

Navnet Damien Chazelle siger dig næppe meget, men du kan godt begynde at lære det. Det er nemlig instruktørnavnet bag den her trommefilm. Den begyndte som en kortfilm om en ung trommespiller, der bliver presset til det yderste af sin destruktive lærer. Ingen ville støtte filmen økonomisk til at udvikle den til en spillefilm, men efter en succesfuld visning på filmfestivalen Sundance, så stod pengene klar, og nu er en fuldlængde spillefilm altså parat. Stjerneskuddet Miles Teller (“The Spectacular Now”) og evigt fantastiske J.K. Simmons (“Spider-Man”) spiller overfor hinanden som henholdstvist elev og altdominerende lærer. Simmons har allerede vundet en Golden Globe for sin præstation, og “Whiplash” modtog hele fem Oscar-nomineringer. En stor sejr for indiescenen.


Gravatar

#1 Morpheus 9 år siden

Whiplash er en fantastisk film og J. K. Simmons er fabelagtig deri og fortjener helt klart at vinde Oscaren.
Gravatar

#2 Anders Baad Mai 9 år siden

#1
Helt enig

Skriv ny kommentar: