Det er syv år siden, at Anders Behring Breivik myrdede 77 mennesker på den norske ø Utøya. Nu har filmatiseringen “Utøya 22. juli” netop haft verdenspremiere på Berlin Filmfestival, hvor mordene følges minut for minut.

Se også: ”Bourne”-instruktør laver terrorfilm om Anders Breivik for Netflix

Det er “Kongens valg”-instruktør Erik Poppe, der står bag “Utøya 22. juli”, som er udtaget til hovedkonkurrencen om Guldbjørnen i Berlin.

Det hele er optaget i et såkaldt one-take – altså ud i et uden klip – hvor de sidste 72 minutter viser Breiviks terror-angreb minut for minut set fra pigen Kajas synspunkt.

De pårørende til ofrene for angrebet fik muligheden for at se “Utøya 22. juli” som de første med psykologer tilstede.

Nu har verdenspressen så også set den med i første omgang blandede reaktioner:

”Erik Poppe taler om, at folk bør se, hvad højre-ekstremisme kan føre til… Så vigtig en film,” skriver Rado Folta på Twitter efter dagens pressevisning.

Carmen Gray mener derimod, at “Utøya 22. juli” inspirerer andre til lignende angreb:

”Meget bloddryppende rekonstruktion af Breivik-massakren. Mest sandsynlige effekt: Inspirerer copycats.”

Og så er der bare dem, der ikke lige ved, hvad de endnu skal mene:

”Det vil tage tid at fordøje ‘Utøya 22. juli’, men jeg har brug for adskillige stærke drinks,” skriver Andrew G.

Foruden Erik Poppes “Utøya 22. juli” så er NRK også på vej med en tv-serie, ligesom “Jason Bourne”-instruktør Paul Greengrass laver Netflix-filmen “Norway” om angrebet.

Følg Filmz på Facebook.

Vis kommentarer (23)
Gravatar

#1 KEiZ 1 måned siden

Tjo, lyder nu heller ikke som noget jeg har behov for at se.
What are your names, Neil and Bob, or is that like what you do?
Gravatar

#2 Johnny42 1 måned siden

Det er godt nok tidligt. En dokumentar kan jeg forstå, men at lave en spillefilm over tragedien, på det her tidspunkt, hvor Breivik stadigvæk blander sig i offentligheden og søger opmærksomhed omkring sin egen person. En TV-serie forstår jeg så slet ikke. Tvivler også på at jeg kommer til at se nogle af dem, der skal nok gå i hvert fald 15-20 år mere.
Gravatar

#3 zamm- 3 uger siden

Det er simpelthen så usmageligt, at der laves film så kort tid efter. Men længe leve griskheden...!
Yo, homie. Is that my briefcase?
Gravatar

#4 brianhenneberg 3 uger siden

En film eller en serie eller en bog eller 1000-vis af avisartikler og nyhedsudsendelser. Jeg kan ikke se forskellen. Det er medier og folk der lever af at tjene penge på opsigtsvækkende historier. Hvis vi skal være imod filmen må vi også være imod bøger om sagen, nyhedsudsendelser og aviser der har skrevet om det.
Gravatar

#5 Mejse 3 uger siden

#4 det er jo på ingen måde den samme ting, selvom du måske ikke kan se forskellen :)
Gravatar

#6 Nagash 3 uger siden

Wow.. Havde ikke regnet med folk ville få så ondt i enden over det herinde.

World Trade Center (med Nick Cage) havde premiære 5 år efter 9/11. Faktisk lige omkring årsdagen. Og det var endda en større tragidie, hvis vi ser på rå dødstal.

Så længe filmen ikke hylder svinet, hvad dælen er problemet så. Tilmed får de pårørte lov at se filmen først sammen med psykologer. Hvad giver jer retten til at tude over etikken i det, når de ikke gør?
Kan I ikke lide det, kan I så ikke bare springe den over?
Gravatar

#7 Johnny42 3 uger siden

#6 Jeg tror nu nok der er en del af de pårørende der er modstandere af det. De kan jo bare ikke forhindre at filmen udkommer. Nu er forskellen så også at Breivik stadig er i live og han elsker denne medie-opmærksomhed. Uanset hvilket billede filmen tegner af ham, så er det vand på hans mølle. Det er jo også sådan, at det der er tættere på, påvirker os mere. Mange af de film, der omhandler 9/11 har sikkert også mødt modstand fra folk, der var tæt på begivenhederne. Jeg synes bare ikke vi skal give ham den medie-bevågenhed.
Gravatar

#8 Mejse 3 uger siden

#6 samme regler som giver dig ret til at tude over at folk tuder :) og du ved jo sådan set ikke om de tuder over etikken eller noget andet i det :) så måske bare lige tag et par dybe indåndinger :)

jeg har ikke lige noget på spil i forhold til filmen, syntes det er ærgerligt at det jo lige netop er denne her slags Breivik elsker og håbede ville ske, og kan godt forstå nogen folk syntes det er for tidligt, og tag endelig ikke fejl der er masser af dem der var til stede, og deres pårørende som ville ønske de film aldrig ville udkomme, der er sikkert også nogen der syntes det er fedt (det er dog ikke sikkert det er det andet) men tror måske at folk der reagerer på det, gør det fordi de har et andet forhold til det, ikke at der er noget galt i den holdning, meeen du sammenligner tragedier og dødstal og den slags, det gør folk det betyder noget for ikke :)

men i bund og grund er det jo som #7 siger, andre ser det måske ikke som en hyldest til "svinet" men han syntes det er super fedt og ser det nok som en hyldest til sig selv, så er det ikke at hylde ham ?

det er jo fuldstændig det samme, som med alle andre film, i form af at hvis man ikke vil se den (lige meget hvilke grunde man har) så lader man være, men derfor kan man jo godt have en mening.
Gravatar

#9 Nagash 3 uger siden

#7 og 8 - Det var da netop også den opmærksomhed Al Queda og Osama ønskede dengang og fik i stor stil. Igen og igen og igen og igen og igen.
Og Osama var skam stadig i live i 2006. Så kan da ikke se hvilken forksel der er? Jo, Osama var på fri fod, så deeet.
At det foregår i Norge eller USA gør det ikke tættere på for jer, hvis det skulle bruges som undskylning. Med mindre i har pårørende der var til stede. Men det kunne man lige så godt have med 9/11.

Jeg kan virkelig ikke se hvad forskellen er på de to situationer, udover filmen her kommer 7 år efter, mens WTC kom kun 5 år efter..
Samme år kom både United 93 og Flight 93 i øvrigt også, hvor man følger kapringen af det fly der skulle være braget ind i Pentagon samme dag.

Anyway, jeg kan bestemt ikke se det usmagelige i det. Jeg er godt klar over, at Breivik elsker opmærksomheden. Men fuck ham. Jeg er da ligeglad med hvad den galning kan lide eller ej.
Gravatar

#10 Mejse 3 uger siden

#9 kan godt ske du ikke føler det er tættere på, men det gør mange andre, geografisk, og følelses mæssigt, og hvordan det rammer de fleste gør Norge eller USA en STOR forskel, det er fint du ikke mener det er tættere på, men du kan altså ikke tale for andre, og du ved tydeligvis ikke hvordan en stor del af folk, forholder sig til den slags :)

og det er bestemt ikke den samme situation, den ene er en ansigtsløs (i de fleste tilfælde) terror organisation, som går efter at ramme vantro, den anden er en meget eksponeret, person med skøre ideer som skød en masse unge mennesker, der er væsentlige forskellige.

men som sagt har jeg ikke noget imod filmen, meeeeeeeeen at påstå ingen andre har, eller at der ikke er forskellige, er decideret ignorant, og handler kun om at du ikke mener der er, og tager på ingen måde forbehold for at du er dig, og ikke alle andre :)

er også fint du siger man ikke skal hylde ham, og så siger du er ligeglad med hvad han kan lide, og at give ham hvad han vil have er fint, det hænger jo ikke helt sammen :)

det er fint du har det på den måde, men at beklage sig over at andre har det på en anden måde, og komme med langt fra gennemtænkte og meget fakta baseret, argumenter i en diskussion der handler om følelses mæssige reaktioner, er bare ikke sådan man vinder på point :P
Gravatar

#11 Nagash 3 uger siden

Jamen tager du da forbehold for det? Er det usmageligt at vise filmen, fordi nogen føler sig stødt? Hvor mange skal føle sig stødt, før vi når grænsen. For det er vel hele pointen. Det er en meget utydelig grænse.
Du skal ikke komme at påstå, at du ved at langt størstedelen vil blive stødt over sådan en film.
Så hvad så, hvis nogle bliver stødt. Hvad sker der egentlig ved det? Hvis man skulle stryge alle med hårene, så var der godt nok ikke mange film der kunne vises.
Og man kan vel lade billetsalget tale for sig selv. Finder for mange filmen usmagelig, så flopper lortet vel :)

Men udover det, og det har selvfølgelig ikke noget med I andre at gøre, men hende Carmen Gray er da direkte dum at høre på. Hun mener vel også computerspil fører til vold og drab?
Gravatar

#12 Mejse 3 uger siden

#11 tja som jeg sagde, så har jeg ikke rigtig noget forhold, til hvad der skete, eller om der kommer en film, og påstår ikke at størstedelen vil blive stødt, men nej der sker ikke noget ved det, hele pointen var, at du render rundt og afgøre at andre ikke burde være sure eller kede af det, og at det ikke gør forskel for nogen, om det er Norge eller USA, en enkelt mand eller en organisation, osv. osv. det er det der er problemet her :)

who knows, det er vel ikke dummere end at sige, at hvad vi ser, hører, og spiller ikke har nogen effekt på folk overhovedet ?
Gravatar

#13 Alex- 3 uger siden

World Trade Center filmen kom kun 5 år efter ja, men der er en stor forskel på det angreb og på Utøya. Jeg tror problemet som de fleste ser i denne film, er at det er så tæt på os, ikke kun på os danskere for vores geografiske placering, men så var det også et langt mere ‘intimt’ angreb end WTC var, så det er ligemeget om den kommer nu eller om 5 yderligere år. WTC fulgte netop ikke ofre, og viste ikke fjenden, men holdt god afstand til disse på trods af at den foregik under det samme angreb. Så derfor kunne denne Utøya film faktisk blive okay, hvis man følger en af de lokale som hjælper ofrene. Den bliver svær at få i hus med god smag i munden, men ikke uladesiggøreligt.
Gravatar

#14 Kisbye 3 uger siden

Hvis det bare er en film hvor han løber rundt på den der ø og skyder teenagere, så har jeg svært ved at se formålet med det.
Det ville være mere interessant hvis man lavede en film der dykkede ned i motiv og bevæggrunde. Man kunne lave en film der ledte op til massakren, så man måske kunne lære noget af det.
Og så er jeg ret enig med Nagash. Jeg er bedøvende ligeglad med hvad Breivik kan lide eller ikke kan lide. Det må han selv rode med.

Erik Poppe har ikke instrueret så voldsomt mange film, så er ikke sikker på hvad man kan forvente. Jeg kunne godt lide "Kongens nei", men "Tusen ganger god natt" var ikke ret vellykket. "Hawaii, Oslo" var middelmådig.
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#15 Morten Vejlgaard Just 3 uger siden

#14 Flere beskriver den i stil med 'Sauls søn', hvor vi følger grusomhederne set fra én af de unge på øen. Breivik er angiveligt meget kort i billedet.
Gravatar

#16 SublimeKen 3 uger siden

Jeg kender så en af de personer der var meget tæt på tragedien. Hun er en af dem som har set selve filmen. Hun mener personligt det er en vigtig film, og har fortalt mig at flere af de pårørende mener det samme. Ifølge hende, så har ingen af dem hun kender, der er pårørende haft problemer med udgivelsen af denne, hvor de fleste faktisk mener det er en vigtig udgivelse og er glade for dens eksistens.

Jeg kan huske for mange år siden, at jeg så reaktionerne på henholdsvis World Trade Center filmen og United 93. En masse på internettet havde ondt i røven over disse udgivelser, men efter en journalist havde interviewet samtlige pårørende til Flight 93, samt flere af de pårørende til folk der døde i WTC, fandt man ud af, at de fleste af de pårørende faktisk mente de her film var vigtige og var glade for deres eksistens.

Den trend jeg ser her, er at det er oftere folk på internettet der ikke er tæt på disse begivenheder, som får ondt i røven på andre folks vegne (Og de tror en masse på de pårørendes vegne, og tillader derfor sig selv at få ondt i røven), mens dem der rent faktisk er tæt på begivenhederne, har nogle helt andre holdninger, end folk på internettet med deres subjektive og ofte ukorrekte ondt i røven holdninger.

Hvad jeg finder sjovt, er at folk herinde har så travlt med at have ondt i røven over alt den politiske korrekthed der foregår i verden for tiden, men gør præcis det samme i denne tråd, som de brokker sig over Hollywood gør i andre nyheder. (Det skal lige siges, at jeg kun har læst de første par indlæg i denne tråd, har ikke læst den videre debat i har kørende endnu)
Gravatar

#17 Mejse 3 uger siden

#16 faktisk lidt sjovt, for ingen udtaler sig jo om at det er på grund af pårørende, de ikke kan lide tanken :) det er deres egen mening, og de har aldrig påstået andet :)

det ændrede sig ret hurtigt til at handle mere om, at folk har lov til at have ondt i røven hvis det er noget de ikke kan lide :)
Gravatar

#18 Nagash 3 uger siden

Mejse (17) skrev:
#16 faktisk lidt sjovt, for ingen udtaler sig jo om at det er på grund af pårørende, de ikke kan lide tanken :) det er deres egen mening, og de har aldrig påstået andet :)

det ændrede sig ret hurtigt til at handle mere om, at folk har lov til at have ondt i røven hvis det er noget de ikke kan lide :)

Men det har jo netop været hele pointen i mine indlæg. Hvorfor bliver folk her i tråden forarget over filmen, selvom de ikke har episoden helt inde på livet, alt imens dem som har den helt inde på livet og endda har været til stede, ikke finder den usmagelig. Nej, de finder den derimid vigtig. Til syvende og sidst, er det ikke dem man skal tage hensyn til, hvis nogen?

Og nu fortæller Morten jo tilmed, at den er skudt meget i samme stil som WTC, hvor man mest følger de tilstædeværende og kun ganske kort ser svinet.
Gravatar

#19 Mejse 3 uger siden

#18 de har vel ligeså meget ret til at blive forarget som du har til at blive forarget over de bliver forarget ? altså de syntes bare ikke det er cool, og de har sikkert forskellige grunde, som er ligeså gode og relevante som dine, fordi det er de grunde der påvirker dem.
Gravatar

#20 Nagash 3 uger siden

De har da ikke ret til at blive forarget i første omgang, når de filmen handler om, ikke er det. Længere er den da ikke.
De første der har ret til en mening, er vel dem filmen handler om (minus svinet selv. Han har kun ret til at holde sin kæft).
Og det er det min kritik af de andre går på. Hvorfor skal de have ondt i røven på andres vejne, som slet ikke selv har ondt i røven. Det er som om de slet ikke har læst artiklen, hvori der stod, at de pårørende selv var med til den første scrrening.
De har dog læst den del af artiklen, hvor der forklares at filmens sidste del, følger apisoden minut for minut, og må åbenbart have draget den konklution, at de blev vist fra Brejviks perspektiv, hvilket Morten så nu har afkræftet.

Som sagt, er filmen godkendt af de pårørende, så er det vel forhåbentlig kodkendt. Filmen handler ikke de som føler sig forarget her i tråden, så de bliver ikke udstilt eller noget. Så kan de ikke lide det, så går en fin bue udenom.
Gravatar

#21 Mejse 3 uger siden

#20 vi må lige have 2 ting på det rene, først og fremmest selvfølgelig har de ret til en mening, og den mening er i denne omgang at de er forarget, ligesom du har ret til at mene de ikke burde være forarget, på trods af det intet har med dig at gøre, sådan fungere meninger nu engang, og for det andet er det at have været med til første screening jo ikke et argument, der hverken støtter eller ikke støtter din sag, det er bare noget der skete.

jamen er enig, hvis man er forarget lader man da bare være med at se den :) ændre dog ikke på at man også kunne sige, hvis du er forarget over deres meninger, lader du bare være med at kommenterer og læse det, de har lige så meget ret til at være forarget som du har ret til at spise morgenmad, om det de er forarget over giver mening for dig eller andre, er som sådan også irrelevant, du kan ikke dikterer hvad folk må og ikke må føle eller mene eller ytre sig om, bare fordi du er uenig :)
Gravatar

#22 Nagash 3 uger siden

Det handler jo om at man ikke skal blande sig i etik der omhandler andre. Man kan jo godt læse udfra de første udtalelser, at de har ondt i røven på de pårørendes vejne. At de har ondt i røven over det på egne veje, skal jeg nok lade være med at blande mig i. Det er når folk leger smagsdommere overfor andre og tror de taler deres sag, at filmen knækker for mig.

Nu er det ligesom slået fast flere gange, at de pårørte ikke har ondt i røven, nejm tvært i mod. Givet, der kan da sagtens være nogle af de pårørte, som ikke bryder sig om det, men det ser umiddelbart ud til, at langt størstedelen af dem, synes filmen er vigtig.

Jeg og min mor, har selv lagt ører til folks smagdommeri i hele min barndom, fordi de ikke brød sig om at min far var sømand og dermed ikke var hjemme halvdelen af tiden, og jeg derfor måtte mangle en faderdigur. De glemmer så bare lige, at når han så var hjemme, så var han der 24/7. Sjovt nok blev jeg heller aldrig spurgt hvordan jeg havde det med det.
Det skal lige sigen, at jeg på ingen måder mener min situation var den samme. LANGT fra. Men det demonstrerer så fint hvordan folk har det med at drage konklutioner og dømme noget for uetisk, selvom de lige glemmer at høre de pårørte.

Der kører også så meget snak om at vi ikke må kalde folk med down syndrom for mongoler længere, eller læbe-gane spalte ikke må hedde hareskår.
Jeg arbejder selv med handicappede, og ham jeg er fast hos, kalder mig selv for sin spasserpasser. Folk er ved at dø, når jeg kalder ham min spasser, mens han selv sidder og griner i skæget.
Min ven fra handelsskolen, som jeg i øvrigt stadig ser i dag, har hareskår. Han var ved at rykke hovedet af mig, da jeg første gang kom til at kalde det læbe-gane spalte. Han kalder det et udtryk for vatpikke, der ikke tør sige tingene som de er.

Pointen med denne lange smørre er egentlig bare: Lad nu de pårørte selv bestemme hvad der er godt for dem.
Det er helt sikkert langt fra alle handicappede, der bryder sig om ordet spasser, men lad nu være med at dømme en person der kalder en handicappet spasser, hvis man tydeligt kan se det ligesom er jargonnen mellem de to.
Og lad nu vær med at dømme en instruktør usmagelig, for at have lavet en film om Utøya, når de pårørte er okay med det.
Gravatar

#23 Mejse 3 uger siden

#22 jamen alt det er jeg skam helt enig i :)

ændre dog ikke på at de er ganske meget i deres ret til at føle sig forarget, lige meget på hvis vegne det er :) og også at når du siger at det skal de blande sig uden om, gør du dig til smagsdommer omkring det, altså det er jo bare ikke så enkelt, der er også helt andre forhold der spiller fra person til person, og alt muligt, point being, så længe de ikke prøver at dikterer hvordan de efterladte, skal have det, kan jeg ikke se problemet i at man mener det er usmageligt, kan ikke lige huske om nogen kaldte instruktøren usmagelig, og er ikke interesseret nok til at tjekke, men det er selvfølgelig heller ikke okay :)

det er lidt ligesom hvis trump siger et eller andet skørt, det har absolut ingen indflydelse på mig, og kender ingen det påvirker, men derfor kan jeg godt have en mening om det, så længe jeg ikke dikterer at det er synd for hvem ever han nu har fornærmet denne gang.

men er enig, verden er mindre og folk har mere adgang til den, så alle har en mening om alt, men samtidig bliver mange også mere påvirket end for 10 år siden, lige netop fordi mængden vi bliver fodret med er større, man kan bare ikke få det ene uden det andet :)

Skriv ny kommentar: