Af: kasperfmn | Udgivet: 2009-03-28

Instruktøren Sheldon Lettich har arbejdet sammen med actionstjerner som Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren og Sylvester Stallone. Han har skrevet manuskript til film som “Rambo III” og “Bloodsport” og har stået bag kameraet på bl.a. Van Damme-filmene “Lionheart” og “Double Impact”. Filmz talte for nylig med Lettich i en online-chat, hvor instruktøren kunne fortælle om sit samarbejde med de store actionnavne og om actiongenren generelt.

(English Version).

Du har igennem din karriere skrevet og instrueret en masse højtprofilerede actionfilm. Hvilket har været dit favoritprojekt og hvorfor?

“Det er ligesom at spørge mig om, hvilken af mine døtre er min favorit. Jeg kan kun fortælle dig hvilke af mine film som jeg ikke bryder mig om, og det er ‘The Last Patrol’, filmen, jeg instruerede, som havde Dolph Lundgren i hovedrollen. Jeg har på andre sider beskrevet mine problemer med at lave den film, og jeg har ikke lyst til at diskutere detaljerne længere. Manuskriptet var forfærdeligt, og jeg havde ikke lov til at ændre det, og der var næsten ikke penge nok til at lave en ordentlig actionfilm.”

Du har været involveret i en del projekter med Jean-Claude Van Damme. Er det et tilfælde, eller er der en historie bag?

“Jean-Claude og jeg mødte hinanden kort tid efter, at han blev færdig med at indspille ‘Bloodsport’ for over 20 år siden, så vi har været tætte venner i meget lang tid. Jeg tror, at vi har arbejdet på så mange projekter sammen, fordi vi stoler på hinanden. JC ved, at jeg altid varetager hans bedste interesser, og at jeg altid gør mit allerbedste for at få ham til at se godt ud på kamera. Plus, han kan lide mine manuskripter og den måde, jeg fortæller en historie på.”

Din seneste film var “The Hard Corps” fra 2006, som også havde Van Damme i hovedrollen. Har du nogen nye projekter i horisonten?

“Jeg udviklede et projekt for JC med titlen ‘Holy Blood’, en gyser-action-historie, hvor han skulle have spillet en tidligere præst, der undersøger paranormale begivenheder for Vatikanet. Desværre var vi ikke i stand til at finde nok penge til at indspille dette projekt, hvilket krævede special effects såvel som action, og det lader til at være gået i stå på grund af det.”

Du startede i de sene 80’ere, da buff-guy-actionfilm var på deres højeste, og de er siden hen faldet en del i popularitet i løbet af 90’erne. Du har stået bag nogle af de store hit – hvad, tror du, var grunden til den dalende popularitet?

“Trends er cykliske i filmbranchen. Publikum bliver trætte af en vis type film, og de bevæger sig videre til noget andet – som regel indtil nogen finder på en måde at genopfinde den genre. Krigsfilm var f.eks. en død genre i en lang periode, indtil ‘Platoon’ genoplivede dem med et friskt perspektiv på temaet. Science fiction var dødt, indtil det blev genoplivet med ‘Star Wars’. På samme måde var kampsportfilm en død genre, indtil de genopstod på ny med ‘Bloodsport’. Jeg tror, at det, du kalder ‘buff-guy-action’-genren, vil få et comeback, men det vil blive med nogle nye stjerner og en frisk, ny tilgang.”

Hvordan ser fremtiden ud for old-school-actionfilm? Med den seneste succes af “Rambo” og annonceringen af “The Expendables”, tror du så, at en genoplivning måske vil ske, eller er det bare publikum, der nyder nogle få nostalgiske øjeblikke?

“Vi må vente og se, hvor succesfuld ‘The Expendables’ er, før vi kan tale om en genoplivning. Det er måske bare nostalgi, men nostalgien går længere tilbage end til 80’erne. Sly ser ud til at være i gang med at genfortælle sin egen version af ‘The Professionals’, en meget cool actionfilm fra 60’erne, som havde Lee Marvin, Burt Lancaster og Woody Strode i hovedrollerne. Personligt håber jeg, at Slys film sparker røv, både på film og i indtjening.”

I de seneste par år har et par nye skuespillere fået succes med en stil og et udseende, der ligner 80’er-stjernernes – som f.eks. Jason Statham. Tror du, at hans succes har haft eller vil have en positiv indvirkning på karrierne for folk som Jean-Claude Van Damme eller Dolph Lundgren?

“Jason Statham er ikke helt pumpet nok – ligesom Sly eller Arnold – og han er ikke en ægte kampsportudøver – ligesom JC eller Seagal – så jeg ved ikke, om jeg ville kategorisere ham som værende af samme støbning som 80’er-actionstjernerne. Hans succes indtil videre lader ikke til at have nogen større indvirkning på JC eller Dolphs karrierer.”

Tilbage i starten af din karriere gik du tilsyneladende straks fra mindre projekter og til at skrive “Rambo III”, en stor blockbuster. Hvordan fik du den opgave, og hvordan var din oplevelse med at arbejde på den film?

“Jeg var hyret til at skrive filmen, fordi Sly havde læst et af mine manuskripter, en Vietnamkrigshistorie med navnet ‘Firebase’, som han rigtig godt kunne lide. Jeg tror også, han var imponeret over det faktum, at jeg var en ægte Vietnamveteran, og han følte, at det ville være vigtigt for at tilføje en bestemt mængde af sandfærdighed til karakteren. Til sidst viste det sig dog, at Sly mere eller mindre gjorde, hvad han ville med manuskriptet og karakteren. Der er et par aspekter af historien, som jeg føler er meget urealistiske, og som gjorde filmen til mere af en tegneseriehistorie, end den burde have været. F.eks. ‘dysten’ mellem helikopteren og kamptanken i slutningen af filmen, som var latterlig.”

Personligt kunne jeg rigtig godt lide filmen, men “Rambo III” har i løbet af årene fået en del kritik af fans pga. de omgivelser, som den foregik i, og for at Rambo var nærmest overmenneskelig. Er denne kritik berettiget? Og har du lært noget af oplevelsen, som du har kunnet videreføre til dine andre film?

“Som jeg nævnte før, overdrev Sly virkelig karakteren og nogle af situationerne i historien. Med ‘omgivelser’ går jeg ud fra, at du refererer til det faktum, at historien foregik i Afghanistan, og at Rambo hjalp Mujahedeen-gruppen? Dette er noget, der var omhyggeligt undersøgt fra min side af, og det var ret præcist. Rebellederen, som Rambo møder og hjælper, hedder ‘Massoud’. Det var navnet på den mand, som ledte den nordlige alliance, som var klart pro-vesten og anti-Taliban. Massoud er manden, som blev snigmyrdet af agenter fra Osama bin Laden to dage før 11. september 2001. Rambo kæmpede ikke på Al Qaeda og Talibans side, hvis det er, hvad du spørger om.”

Læs mere om actionfilmens storhedstid og nedgang i artiklerne 80’ernes actionstjerner – Del 1: Store muskler, store skydere og 80’ernes actionstjerner – Del 2: 90’erne og de nye stjerner.

Læs også interview med Dolph Lundgren.

Gravatar

#1 filmz-bigemaster666 10 år siden

syndes da rambo 3 er bedere end 4
I am better known as Erlinggur666
Gravatar

#2 Dragon_Claw 10 år siden

Udmærket interview. Flere af den slags, mange tak.
Tony Montana: All I got in this world is my word and my balls. And I don't break 'em for nobody!
Gravatar

#3 Lawman. 10 år siden

Hvem er den søde dame JC sidder sammen med?:)
Gravatar

#4 fazz 10 år siden

Fedt interview ;D
"If you figure a way to live without serving a master, any master, then let the rest of us know, will you? For you'd be the first person in the history of the world."

Skriv ny kommentar: