Danske biografejere frygter tiden efter coronakrisen, hvor der vil mangle premierefilm – håber på hjælp fra de danske politikere.

Den 12. marts lukkede de danske biografer efter påbud fra statsminister Mette Frederiksen. De holder stadig lukket.

Biografer med udstyr, husleje og lønninger til millioner af kroner kan ikke tjene penge ved at fremvise de nyeste premierefilm. Derfor kan de lige nu og her søge om hjælp igennem den økonomiske håndsrækning, som politikerne tilbyder coronaramte virksomheder.

Men hvad med tiden efter coronalukningerne? Filmz har talt med en række kilder om den kommende åbning af danske biografer. Fra Jylland og på Sjælland, små og store biografer.

Her forsøger man at klare sig igennem coronakrisen ved hjælp fra hjælpepakkerne – lukningen er til at forholde sig til, men svarene er straks mere vævende, når man spørger til den kommende åbning af Danmark og dermed også biograferne.

Før coronakrisen skulle april, maj, juni og juli byde på premierefilm som “Mulan”, “No Time to Die”, “Fast 9”, “Black Widow”, “Wonder Woman 1984”, “Ghostbusters: Afterlife” og “Minions 2”.

Alle storfilm, der med garanti ville hive et stort publikum ind i de danske biografer. Alle er de nu blevet udskudt til senere – hvad skal biograferne i Danmark så vise, når de åbner igen?

Svaret findes ikke lige nu. Nogle håber, at Disney hurtigt vil komme de åbnede biografer til undsætning med “Mulan” eller måske “The New Mutants”, selv om USA til den tid formentlig endnu vil være lukket.

Andre peger på lokal hjælp i form af en hurtig retur til premiereplanen for den danske bestseller-filmatisering “Undtagelsen”, der skulle have haft premiere i april, men som nu er udskudt på ubestemt tid.

I Kina har de planlagt at give repremiere på gamle storfilm som “Avatar”, “Avengers: Endgame” og Christopher Nolans “Interstellar”. Den løsning kan også blive en mulighed i Danmark, men langt fra alle tror, at det vil lokke publikum tilbage igen i samme antal som før coronakrisen.

Endelig er der dem, der inderst inde håber, at de danske biografer ikke får lov til at åbne før til august, hvortil en stor Hollywood-film som “Wonder Woman 1984” er flyttet.

For uden film på hylderne giver det ikke mening at åbne biograferne igen. Biograferne er ikke som bageren eller frisøren, der fra dag ét igen kan begynde at bage brød eller klippe hår, siger en biografejer til Filmz.

Ens for alle de biograffolk, som Filmz har talt, er, at de hver især tror på, at lige netop de vil overleve tiden efter coronakrisen, men at de manglende store premierefilm i 2020 potentielt kan føre til lukninger, konkurs og biografdød rundt om i Danmark.

Hos brancheforeningen Danske Biografer anerkender direktør Lars Werge den bekymring:

”Det er et helt særligt problem for biografbranchen. Vores branche har særlige forudsætninger, hvor vi er afhængige af filmselskaberne, der lige nu udskyder årets premierefilm. Det vil ramme biograferne, og det er der ikke særlig stor viden om i den politiske verden,” siger Lars Werge til Filmz.

Det er således ikke de konkrete lukninger, som biograferne frygter mest, men derimod de efterfølgende konsekvenser af coronakrisen, hvor biografer i de første mange måneder kan se frem mod en nærmest tom premierekalender.

Lars Werge ved godt, at kulturminister Joy Mogensen ikke bare kan ringe til Hollywood og fremrykke premierefilm særligt til danske biografer, som kan se sig rundt om i et Europa, hvor de fleste andre lande sandsynligvis må holde lukket i endnu længere tid.

Direktøren for Danske Biografer vil dog gerne sende en særlig appel på vegne af biograferne i Danmark til kulturministeren og de folkevalgte:

”Politikerne skal hjælpe os. Det er mit håb.”

Læs også ‘Flere storfilm flygter fra 2020 – kun 2 tilbage denne sommer‘.

Der er 169 biografer i Danmark.



Vis kommentarer (56)
Gravatar

#1 Justin 4 år siden

Hvis biograferne virkelig mener at det er Streaming er ligegyldigt så kan de bare vise nogle at de Biograf film der har været tilgængelig som streaming.

Hvis en biograf oplevelse er den eneste måde at se filmen på så vil de jo få fulde huse, hvis ikke viser det jo bare at det eneste biograferne over på er monopol, og det sociale ved biograf turen
Gravatar

#2 MacGuffin 4 år siden

Biograferne er afhængige at nye varer på hylderne. Alle andre teorier er mangel på viden.
Gravatar

#3 Johnny42 4 år siden

Jeg er glad for at jeg fik set The Gentlemen før biograferne lukkede. Blockbusters kan man altid se senere.
Gravatar

#4 Justin 4 år siden

#2
Så biografens eneste overlevelse årsag er monopolet, det overrasker mig ikke, det har jeg sagt så mange gang før
Gravatar

#5 CaGoDa 4 år siden

så må man jo være kreativ indtil der igen kommer film nok til biograferne igen kan køre normalt
Gravatar

#6 MacGuffin 4 år siden

#4: At Netflix er det eneste sted man kan se "House of Cards" er således også monopol.
Det er selvfølgelig sludder.
Filmbranchen lever af at sælge eksklusive rettigheder. Det er disse indtægter der gør filmproduktion mulig. At ødelægge disse indtægtsveje vil naturligvis gå hårdt ud over forbrugerne, som så vil blive spist af med møgfilm.
Gravatar

#7 eskithekid 4 år siden

Vi bliver nok heldige her i Nuuk, hvor der højst sandsynligt er udsigt til at biografen åbner igen. Spørgsmålet er bare om der kan være "nye varer på hylden".
Gravatar

#8 Justin 4 år siden

#6
Mange syntes den sidste Star Wars film var en møgfilm.
Mange hadede slutningen på games of thrones
Hvorfor bliver du ved med at tro på at film skal være dyre for at være gode

Netflix har tv serien venner, den har TV2 vist, og senerer kommer den på HBO Max, så streaming tjenesterne kan sagtens vise noget som andre har vist

Men biograferne kan ikke vise film der er lavet til biografen fordi det har været muligt at streame dem, det viser jo tydeligt at biograferne kun overlever på deres monopol, og hvis streaming virkeligt var så en dårlig forretning som du siger, så ville der jo være masser at biografbilletter at sælge til de film man kan streame nu, og det ville også løse problemer med film mangel, men der sker ikke ved vi begge to
Gravatar

#9 MacGuffin 4 år siden

Jeg taler naturligvis om det samlede udbud af film. Tror du man først tager beslutning om at lave en film, når den er færdig? Tror du man først betaler for en film når den er færdig? Tror du man kan tage beslutning om kun at producere gode film? Du aner intet om hverken filmindustrien eller filmproduktion.
Tror du nogen gider producere film, hvis de ikke har udsigt til at gøre en god forretning?
Svar mig på spørgsmålet: Har Netflix eneret på deres originals eller har de ikke? Det er jo nøjagtig det samme som biograferne.
Du forstår simpelthen ikke at indtægterne fra biograferne er forudsætningen for det filmudbud vi er forvænt med. Det er der jo ikke noget at gøre ved.
Ja, streaming er en elendig forretning. Det kan ikke betale udgifter til det filmudbud vi er forvænt med. Biograferne står for op mod 70 procent af en films indtægter.
Folk vil jo ikke betale en pris der afspejler produktionsudgiften i home entertainment-sektoren. Man kan jo blot læse de mange tråde herinde. Til gengæld er biografbesøget upåvirket.
Gravatar

#10 Justin 4 år siden

Nej, jeg tror nogen får en ide, også spørger de en person med penge om de vil være med til at lave denne film.

Ja, jeg tror man kun beslutter at lave gode film, men det kan så være publikum er uenig.

Nej, jeg tror ikke nogen gider at lave film hvis de ikke kan tjene på dem, derfor må film industrien tilpasse filmene til markedets ligesom da Coca Cola lavede en 1,2 liter cola, fordi 1,5 blev for dyr, så er film industrien også nød til at tilpasse sig markedet og kan ikke bare stå og råbe at det er piraternes skyd.

Lige i øjeblikket er vi forvent med elendige superhelte film, starwars film som alle hadede, og andet der ikke er været at spilde tid på.

Netflix har som tidligere sagt også indholde som har været vist på tv og som har været på andre streaming steder, og som bagefter skal på andre streaming steder.

Hvorfor kan biograferne ikke vise de film der var tiltænkt biograferne, men som bliver streamet, hvis biograferne er så vigtigt for filmene så gider det jo slet ingen menig ?

Med mindre det er fordi at biografen godt ved at flertallet vil fortrække at se dem der hjemme, så det eneste publikum biograferne har tilbage er nørderne, og dem der der besværer bare ikke nok at.

Folk vil heller ikke betale det biograf billetten koster hvis du spørger, det er derfor at folk går mindre i biograferne fordi billetterne er blevet dyrere, så hvis man lige har bruge over 200 på en IMAX film, så går man altså ikke igen dagen efter

Det er da mærkelig at du skriger at biografenbesøg er upåvirket, jeg sidder ellers her og ser på en fin graf lavet at Deloitte der viser at salget at billetter falder, og streaming stiger kraftigt, ganske vist er fra 2017, men du plejer jo selv være glad for ældre link, og hvis det passer at billet salget falder med 6% om året, så kan du jo selv regne ud hvornår det når 0, i stedet kan man jo hæve billet prisen så man får samme indtægt som man plejer, men jeg vil sige at man har ramt loftet for hvor meget det kan stige, tvilver på at folk vil give over 200 for en biograf tur

Skriv ny kommentar: