Adventures of Indiana Jones, The - The Complete DVD Movie Collection

InstruktionSteven Spielberg

MedvirkendeJohn Rhys-Davies, Wolf Kahler, Karen Allen, Harrison Ford, Denholm Elliott, Ronald Lacey, Alfred Molina, Anthony Higgins, Vic Tablian, Don Fellows, William Hootkins, Bill Reimbold, Fred Sorenson, Patrick Durkin, Paul Freeman

Længde531 min

GenreAction, Action, Adventure, Adventure

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Adventures of Indiana Jones, The – The Complete DVD Movie Collection

6 6
“ENDELIG”, tænker man når man står med dette bokssæt imellem hænderne, afvejende det, som var det et ældgammelt og kostbart Hovito-ikon, “Indiana Jones på DVD!” Disse kultfilm har været meget længe undervejs. Siden DVD-mediet kom ud til det brede publikum sidst i 90’erne har Indiana Jones, sammen med Star Wars og visse andre store film, været nogen af de mest eftertragtede på DVD.

Endelig har Lucasfilm og Paramount forbarmet sig over os, og de har nu udgivet denne boks, “Indiana Jones Collection”, med alle tre film samt en ekstra fjerde disk med bonus materiale. Filmene sælges ikke enkeltvis, men det er i og for sig også okay, for ligesom med de hellige Sankara sten, bør disse klassikere aldrig adskilles.

Indiana Jones and The Raiders of the Lost ArkÅret er 1936 og Indiana Jones, arkæolog og eventyrer, mødes med repræsentanter fra den amerikanske regering. Det viser sig at nazisterne leder efter byen Tanis, der skulle være det sidste hvilested for Pagtens Ark.

Indy må nu tage af sted til Ægypten for at sikre at Pagtens Ark ikke falder i nazisternes hænder. Det siges nemlig at enhver hær der bærer Pagtens Ark foran sig er usårlig. Men først må han finde nøglen til at finde Arken, hovedstykket til Ras’ stav, der er i besiddelse af Marion Ravenwood, barejer i Tibet, og Indys tidligere kæreste.

Historien er måske ikke original – det er langtfra første gang vi ser jagten på en forsvunden skat – men det er ikke meningen at filmen skal være original. Lucas har ofte fortalt at filmen og dens karakterer er en hyldest til de matiné serier han så som barn.

Lucas og Spielberg har kastet en masse elementer sammen som alligevel gør at man sidder tryllebundet til skærmen. Mystikken er til stede i form af Pagtens Ark og de mystiske kræfter den besidder. Ligeledes har filmen nazisterne som de primære modstandere man altid elsker at hade – især i form af den arketypiske og klichefyldte Gestapo officer Toht.

Filmen er udrustet med ganske udmærkede skuespillere – først og fremmest Harrison Ford som Indiana Jones, der leverer filmens kvikke dialog på sin sædvanlige halv-tørre facon. Derudover har vi Karen Allen i rollen som den selvstændige Marion og den altid elskelige John Rhys-Davies som Sallah. I rollen som Indys nemesis Belloq har vi en velspillende Paul Freeman, og førnævnte Toht i skikkelse af en ekstremt overspillende, men rigtig sjov, Ronald Lacey

Den første film i serien om den eventyrlystne arkæolog Indiana Jones er stadig den bedste af de tre. Det er en rendyrket klassiker der tryllebinder os med sin fantastiske historie, vakse replikker og storartet skuespil.

Indiana Jones and The Temple of DoomÅret er 1935 og vi møder Indiana Jones på en natklub i Shanghai, hvor han skal levere et artefakt til en skummel gangsterboss. Handlen går galt, og han må flygte fra natklubben med den hysteriske sangerinde Willie Scott på slæb. Sammen med Indys hjælper Short Round rejser de fra Shanghai i fly, men heldet er ikke med Indy og deres fly styrter ned i Indien.

Her finder Indy og hans følgesvende en fattig landsby, der fortæller hvordan deres hellige sten og deres børn er blevet stjålet af den onde maharaja fra Pankot paladset. Indy finder hurtigt ud af at den stjålne sten er en af de sagnomspundne Sankara sten. Han må nu tage til Pankot for at standse det onde plot, befri børnene og bringe Sankara stenen tilbage til landsbyen.

Den anden film i serien om den piskesvingende arkæolog er til gengæld mere original end den første. Denne gang er Indy oppe imod Thuggee kulten, som har stjålet de sagnomspundne og magiske Sankara sten, en gave fra Shiva til præsten Shankara.

Filmen er noget mørkere end sin forgænger, hvilket den har høstet en del ubegrundet kritik for, nok mest fordi folk havde forventet et eventyr der var lige så let til bens som første film. En anden grund til at filmen er knap så populær som sin forgænger er netop Sankara-stenen og Thuggee kulten. Disse elementer er knap så kendte i den vestlige verden som Pagtens Ark og nazisterne.

Skuespillet fejler ellers ikke noget. Ford vender tilbage til rollen som Indiana Jones, der jo som bekendt passer ham som et par komfortable bukser. I den kvindelige hovedrolle har vi denne gang Kate Capshaw (der senere blev gift med Spielberg) i rollen som den hysteriske Willie Scott. Man kan hade hendes hysteri og skrigeri nok så meget, men faktum er at det er forbandet godt spillet.
Selvom Thuggee kulten er et knap så populært fjendebillede som nazisterne, er rollen som filmens skurk Mola Ram stærkt besat. Den indiske stjerne Amrish Puri leverer en fantastisk og kuldegysfrembringende præstation.

Spielberg har udtalt at denne anden film i trilogien er den han mindst bryder sig om, og man kan kun være enig med ham. Fjendebilledet er knapt så stærkt som i de to andre film og den samme mystik som var til stede i den første film er knap så fremtrædende her. Til gengæld er der tale en om god gedigen action-film, som den dag i dag kan sætte mange nye film til vægs.

Indiana Jones and The Last CrusadeÅret er 1938 og Indiana Jones må endnu engang ud på en farlig mission. Hans far Henry Jones, der også er arkæolog, er forsvundet i Venedig under sin søgen efter Den Hellige Gral. Indy tager af sted til Italien, hvor han møder sin fars smukke assistent Elsa Schneider. Sammen finder de ud af at nazisterne også er ude efter gralen, og at de har kidnappet hans far, som er ekspert i viden om gralen.

Sammen tager de to til Tyskland for at befri hans far fra nazisternes fangeskab. Det lykkedes og de må nu tage af sted for at finde gralen før nazisterne – men først må de et smut over Berlin hvor Jones Sr’s notesbog befinder sig. Den indeholder nemlig vigtige spor som de skal bruge før de kan få gralen.

I den tredje film vender Spielberg tilbage til samme stil som fra den første film. Filmen byder desuden på et interessant glimt ind i Indys ungdom, hvor man bl.a. ser hvordan har fået sit ar på hagen, sin frygt for slanger og sin pisk. Jagten på den Hellige Gral er en god gammel myte, men den træder egentlig lidt i baggrunden i forhold til filmens ”rigtige” tema – forholdet imellem far og søn.

Selveste Henry Jones Sr. er nemlig i denne film i skikkelse af en yderst livlig og velspillende Sean Connery. Ford er naturligvis tilbage i sit es i rollen som Henry Jones Jr., ligesom John Rhys-Davies endnu engang er tilbage som gode gamle Sallah.

Alison Doody spiller Henry Jones Sr’s assistent og den kvindelige hovedrolle i filmen. Hun er ganske smuk, men efterlader ikke helt samme indtryk som de to tidligere Indy-piger. Nazisterne er tilbage som fjenden, men må denne gang dog deles om denne ære med Julian Glover, der spiller den forræderiske Walter Donovan.

Spielberg lyttede til kritikken af den anden film i serien, og har med denne film lavet endnu et action-eventyr i den lette ende. Den låner lidt for meget fra den første film, men ligger stadig langt foran den anden film i serien og er en fantastisk (om end midlertidig) afslutning på serien.

VideoHver film kommer med et Anamorphic Widescreen transfer med 2.35:1 Aspect Ratio. De tre film er blevet piftet betydeligt op, idet hver enkelt frame er blevet gennemgået og mere end tusinder ridser, skrammer og andre fejl er blevet rettet.

Denne restauration kan tydeligt ses, for filmene er virkelig flotte. Man fristes næsten til at sige at de ser ud som nye, men eftersom der er tale om gamle film, så er billedsiden er naturligvis ikke perfekt som på de sprit-nye udgivelser.

Der er stadig lidt grums at se, specielt når der er special effects inde i billedet. Hvor slemt det er varierer dog fra scene til scene, og oftest lægger man ikke mærke til det med mindre man virkelig studerer billedet. Problemet er klart værst på den første og ældste film og næsten ikke eksisterende på den sidste.

Generelt er detaljegraden i top, selvom der er enkelte scener i alle tre film hvor billedet er en smule uklart. Dette oplever man dog kun i små glimt. Ligeledes er farverne ganske udmærkede på de tre film, på nær enkelte scener i den første film hvor farverne synes lige lovlig mættede. Dette resulterer bl.a. i at Indy virker temmelig rød i hovedet fra tid til anden. (Men måske er det bare anstrengelse!).

Tager man i betragtning af filmene er mellem 14 og 22 år gamle er billedsiden virkelig imponerende, ikke mindst pga. den flotte restaurering der er foretaget. De få fejl der er kan man sagtens se bort fra, så faktum er at billedsiden på denne udgivelse er de tre klassikere særdeles værdig.

AudioFilmen kommer med et engelsk Dolby Digital 5.1 soundtrack, og ligesom på billedsiden er der lavet et stort arbejde for at remixe filmene fra deres oprindelige lydspor til DD.

Dette er lykkedes med forskellige grader af succes. Generelt for alle lydspor gælder at de er fri for støj og susen og de gør generelt god brug af surround højtalerne. På de to første film synes John Williams’ ellers udmærkede score til at være lidt for dominerende i forhold til talen i mange af scenerne, og subwooferen er ikke forfærdeligt meget oppe i omdrejninger.

Den bedst lydende film af de tre er helt klart ”The Last Crusade”, der som den nyeste af filmene har tiden og teknologien med sig. Her er mere smæk for skillingen på subwooferen, og scoret synes ikke at dominere på samme måde som de to tidligere film.

Endnu engang skal man tage i betragtning at filmene efterhånden har en del år på bagen, og det spiller naturligvis ind i en vurdering. Derfor får man næppe muligheden for at se Indiana Jones i mere vellydende tilstand end på denne udgivelse.

Ekstra materialePå den fjerde disk i sættet finder vi alt ekstramaterialet, som er specielt lavet til denne udgivelse ved at grave dybt i Lucasfilms arkiver.

Den primære feature på disk fire er ”Bag om filmen”, hvilket dækker over tre dokumentarprogrammer, én for hver af de tre film. I alt varer disse ca. 2 timer og er proppet med masser af interviews med folkene bag, inklusiv Steven Spielberg, George Lucas, Frank Marshall, Harrison Ford, Kate Capshaw, Karen Allen samt mange andre skuespillere der var med i filmene.

I programmerne hører man blandt andet om baggrunden bag Indiana Jones, og hvor Lucas fik ideen til karakteren (og dens navn) fra. Derudover er programmet krydret med bag-kameraet scener fra optagelserne af de tre film. Nogle af disse scener har man kunne se i tidligere making-of programmer (hvem glemmer ikke Harrison Ford der hæfteklammer sin hat fast?), men også en del som ikke er set tidligere, bl.a. et kort glimt af en slettet scene fra den første film. Der er endog et klip fra en screen test med Tom Selleck, der oprindeligt blev castet til rollen.

Dernæst er der fire mindre featurettes der har mere fokus på den tekniske side af filmene. De fire programmer dækker over special effekter, lydeffekter, stunts og musik, og her er bl.a. interview med Vic Armstrong, Terry Leonard, Ben Burtt, John Williams og Dennis Muren. Disse programmer er også ganske udmærkede, med et kig på hvordan disse film blev lavet i en tid hvor CGI stadig var et ukendt ord i filmbranchen.

Til sidste finder man de originale trailers til filmene og en trailer til computerspillet “Indiana Jones and the Emperor’s Tomb”. Sætter man skiven i sit DVD-ROM drev får man adgang til et eksklusivt website som kun kan tilgås via denne DVD.

Skulle man sætte fingeren på noget (kommentarspor taler vi slet ikke om) må det være manglen på de lovede “slettede scener” og “blooper reel” der oprindeligt skulle have været på udgivelsen. Man ser korte glimt af dem i dokumentarprogrammerne, men det havde nu været rart hvis de også lå tilgængelige på disken.

Men ser man bort fra denne lille mangel, er det en rigtig god samling dokumentarprogrammer der ligger på disken. De kommer godt omkring hele skabelsen af denne herlige filmtrilogi.

OverallEfter en ventetid så lang at adskillige tusinder fans var begyndt at lede efter den Hellige Gral for at leve længe nok, er Indiana Jones endelig kommet på DVD – og man må sige at det endelige resultat er fantastisk: tre af de bedste action adventure-film nogensinde, med billede og lydside der er flot restaureret og med fyldigt og grundigt ekstra materiale.

Alt i alt så er dette en udgivelse man ikke bør snyde sig selv for. Den bør ikke gemmes bort på en støvet hylde som en anden Pagtens Ark, men bør stå fremme på ærespladsen i enhver film- og dvd-entusiasts reol.

Klik her for at læse historien om “Indiana Jones Og Det Parallelle Univers” i Ugens filmz.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Efter flere års ventetid kan Indiana Jones fans gøre sig klar til at nyde alle tre film om den eventyrlystne arkæologs klassiske eventyr, inklusiv en ekstra bonus disk med bag-kameraet materiale, i det ultimative home-entertainment format.

Fra “Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark”, til “Indiana Jones and the Temple of Doom” og far-søn eventyrerne i “Indiana Jones and the Last Crusade”, har heltedåderne fra “manden med hatten” aldrig set mere imponerende ud eller lydt bedre end på “The Adventures of Indiana Jones – the Complete DVD Movie Collection”.