Allins, The

InstruktionSami Saif

Længde74 min

GenreDokumentar

IMDbVis på IMDb

I biografen09/04/2017


Anmeldelse

Allins, The

5 6
Shit Art

Hvordan kan man elske GG Allin? En usympatisk mand, der tæver kvinder, smører sig ind i lort og kalder alle andre for fjender. Selv mor. Han forvolder sin familie voldsom smerte, her stadig 24 år efter sin død. Ligesom Tommy Seebachs musik i “Tommy” – også af Sami Saif – så er GG Allins musik bestemt heller ikke for enhver. Hans mor, Arleta, kalder den forfærdelig. Så hvorfor har jeg nu både ondt af ham og sympati for ham efter at have set “The Allins”?

For dem, der ikke ved det, var GG Allin en kontroversiel punkrock-frontfigur i 80’erne og begyndelsen af 90’erne indtil en pludselig, men næppe overraskende, død i 1993. Han er kendt for stofmisbrug, konstant at komme i slagsmål samt at pisse og skide både på scenen og på fans. GG er en usympatisk hovedperson, ligesom Tommy Seebach som fordrukken far var det i “Tommy”. Eller Jordan Belfort i “Wolf of Wall Street”. Jeg holder af dem, selv om jeg ikke burde. GG er dog aldrig ond eller udspekuleret som Jordan Belfort. Han er dog heller ikke så charmerende, men hans fejl kommer fra en impulsiv natur, som går mindst lige så meget ud over ham selv. Derfor har jeg ondt af ham, og derfor hader hans mor den vilde GG Allin, der ingen dødsforagt har. Men hun elsker drengen bag med det borgerlige navn Kevin.

Der er forskel på de to – Sami Saif viser begge sider. Mor husker Kevin, imens den langhårede storebror, Merle, hylder GG Allin. Det er tydeligt, at Merle holder af sin bror og lever sit liv i hans punkrock-fodspor. Hans værelse og krop er dækket med GG Allin-merchandise, som han pimper til fans. Han laver et maleri med afføring i sin brors ære – ‘Shit Art’, kalder han det. Og resten af tiden går med at spille koncerter i brormands gamle band, The Murder Junkies. Bandet har skiftet forsanger mindst fem gange efter GG’s død, da det er hårde fodspor at træde i. Ingen er nemlig helt så inkarneret punk-rock som GG Allin.

GG Allin levede nemlig livet så tæt på kanten, som han kunne komme. Og han var bevidst om det faktum; det ville nok blive hans død, hvilket er vildt at se portrætteret. Som når alle skulle gøres til fjender. Fans svines til og hadebreve til mor, der blev kaldt cunt og andre grimme ting. Usympatisk! Men Sami Saif får klogt forklaret drengen, der blev til GG. Nærmest undskyldt ham. Han ville hævne sig på verden over barndom og far, der var voldelig og ondskabsfuld over for ham, Merle og deres mor. Det handler ikke om far som i “Tommy”, men om hvad far gjorde ved Kevin. Til en afstumpet rockstjerne, et offer a la “Amy”.

Han blev fængslet første gang for at angribe en kvinde, som spurgte hvorfor han ikke bare tog sit eget liv. Det, tror jeg, gjorde ondt på ham. Fra fængslet sendte Kevin sin mor et brev med en papirrose, som han selv havde lavet. Hun læser det indrammede brev op med tårer i øjnene. Det rammer som dødsøjeblikket i “Tommy”. Kevin virker alligevel som en god dreng.

Og hvad skal vi så bruge det til? Sami Saif har gjort det samme, som han gjorde med Tommy Seebach i “Tommy”. Han har givet en familie mulighed for at fortælle en historie om et menneske i deres liv. Det handler stadig om fejlbarlighed og menneskelighed i “The Allins”. Men denne gang er portrættet af en person, som er noget mere ucharmerende og usympatisk end Tommy Seebach. Men det gør det kun endnu mere rørende og interessant at se, hvordan fans, bror og specielt mor stadig samles om ham. De elsker GG Allin. Jeg er fan.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

I New Hampshire ligger en legende begravet. GG Allin, den mest ekstreme sanger i rock n’ roll-historien. Han blev kendt for at skide på scenen, slås og dyrke sex med publikum. Han døde en mytologisk død i 1993, 36 år gammel.

20 år efter hans alt for tidlige død i 1993 møder vi hans mor Arleta og bror Merle, som på hver deres måde forsøger at forsone sig med GGs død.

Arleta tackler savnet ved at få sin søns gravsten fjernet fra kirkegården, fordi hun er træt af at se fans hylde GG ved at vandalisere gravstedet. Hun vil mindes det menneske som GG også var – en kærlig søn og bror.

Broderen Merle derimod holder myten om GG i live ved at sælge merchandise og videreføre deres gamle fælles band, Murder Junkies. Mens familiens historie oprulles – fra en fattig barndom med en brutal far til et grænseløst voksenliv – søger Arleta og Merle at finde fred med sig selv og deres fortid.