Animatrix, The

InstruktionPeter Chung, Yoshiaki Kawajiri, Takeshi Koike, Mahiro Maeda, Kouji Morimoto, Shinichirô Watanabe, Andy Jones

MedvirkendeTress MacNeille, Jill Talley, Allison Smith, Rodney Saulsberry, Rick Gomez, Julia Fletcher, Jack Fletcher, Alex Fernández, Olivia d'Abo, Melinda Clarke, Matt McKenzie, Tom Kenny, Akio Ôtsuka, Victor Williams, John Wesley, Pamela Segall, Keanu Reeves, Phil LaMarr, Bette Ford, John Di Maggio, John DeMita, Dane A. Davis, Hedy Burress, James Arnold Taylor, Terrence 'T.C.' Carson, Kath Soucie, Dwight Schultz, Kevin Michael Richardson, Tara Strong, Debi Derryberry, Clayton Watson, Carrie-Anne Moss

Længde89 min

GenreSci-Fi, Action, Animation

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Animatrix, The

5 6
Selv en fyr som mig, som blot har en halv-entusiastisk interesse i japanske anime-tegnefilm (klassikeren “Akira” fra 1988 har dog en helt særlig betydning for mig), kunne i sin tid med lethed se, hvor kraftigt Wachowski brødrenes moderne klassiker “The Matrix” var inspireret af den asiatiske anime-kultur. Det gælder i særdeleshed film som den førnævnte “Akira”. Som en engelsk journalist engang sagde: “No Akira, no Matrix”. Men selvfølgelig også den fantastiske “Ghost in the Shell”. Derfor virkede det blot naturligt, at Wachowski brødrene skulle vælge at producere en bunke animerede kortfilm, instrueret af nogle af Asiens største instruktører indenfor feltet. Alle filmene finder sted i “Matrix” universet (4 af dem er skrevet af brødrene), og projektet fik navnet “The Animatrix”.
Nogle af disse kortfilm blev i sin tid vist på nettet, men på DVD får man alle de 9 kortfilm som projektet i sidste ende endte med at hoste op med. Alle disse er utrolig flotte og fascinerende, og man fornemmer klart den store mængde blod, sved og tårer der er blevet lagt i hele projektet. De veksler i længde, men de varer omtrent 10 minutter hver især. ”Final Flight of the Osirirs” er nok den mest kendte af alle tegnefilmene. Den blev i sin tid vist i biografen i en begrænset periode, og i “The Matrix Reloaded” bliver der endda refereret til hændelserne i “Osiris”. Pudsigt nok er “Osiris” klart en af DVD’ens mindst interessante film. Jo, computereffekterne er imponerende, men forsøget på at få filmens computer-genererede karakterer til at virke ægte resulterer pudsigt nok i, at hele filmen får et stift og kunstigt “look”.

”The Second Renaissance” er delt op i to dele, og den giver os et skræmmende og forrygende indblik i tiden i det 21. og 22. århundrede før ‘The Matrix’ blev skabt. Vi følger maskinernes udvikling fra værende intet andet end mekaniske bartendere og hjemmehjælpere, som menneskerne ikke kunne være mere ligeglade med, til gigantiske super-intelligente dræbermaskiner, som egentlig ønsker fred med menneskeheden, men som ikke formår at eliminere den menneskelige frygt for dem, hvilket resulterer i en lang og modbydelig krig. Filmen indeholder en hel del grufulde og voldsomme billeder, og er bestemt ikke for de mindste.

”Kid’s Story” vækker stærke minder om en af forrige års absolut bedste film: “Waking Life”. Det er den mest stilfærdige og særprægede af alle 9 film, og ligesom alle de 8 andre er den stilistisk utrolig flot på sin helt egen måde. Fans vil nok hurtigt kunne genkende drengen som har hovedrollen i filmen. Han optræder nemlig i “The Matrix Reloaded”. Desuden optræder der en meget stor personlighed fra “Matrix” spillefilmene i denne lille kortfilm. Jeg vil undlade at afsløre hvem dette er af frygt for at ødelægge oplevelsen for dem, som endnu ikke har set “Kid’s Story”.

”Program” (som stilistisk muligvis er den mest “enkle” af dem alle) handler om to personers dramatiske konfrontation i et computer-simuleret program. De er iført Samurai kostumer og sværd. “Program” er ren underholdning, og har ikke nogen egentlig fundamental pointe, men den er utrolig flot og særdeles underholdende. På papiret lyder ”World Record” som værende den klart værste og mest uinteressante af alle filmene, men i virkeligheden er det fuldstændig omvendt. “World Record” er en betagende og bevægende historie, og den bliver fortalt på en interessant måde med en flittig brug af flashbacks, som effektivt og elegant bliver brugt til at styrke historiens kerne.

”Beyond” er DVD’ens eneste reelle skuffelse. Det er en ret intetsigende og kedelig film, som bruger for langt tid på at komme i gang, og som – set i forhold til alle de andre film – endda virker visuelt tam og uinteressant. ”A Detective Story” er en herlig film-noir fortælling om en karismatisk privat-detektiv, som bliver hyret til at finde en hacker ved navn ‘Trinity’, som ingen endnu har formået at fange. Sidst, men ikke mindst, har vi ”Matriculated”, som visuelt minder en hel del om kultserien “Æon Flux”. Den handler om en gruppe menneskers forsøg på at overtale en fjendtlig maskine til at skifte side ved hjælp af nogle helt unikke metoder.
VideoAlle 9 film er præsenteret i 2.35:1 Anamorphic-widescreen format, og alle 9 film ser aldeles forrygende ud. Lige fra de farveløse og grynede billeder i “A Detective Story” til brugen af stærke og fremtrædende farver i “Matriculated” – billedet er simpelthen fantastisk hele vejen igennem. Man støder på lidt edge-enhancement indimellem, men det formår aldrig at blive distraherende, og det bliver aldrig så meget, at det frarøver DVD’en toppoint i billedkvalitet.
AudioTaget i betragtning af at de 9 kortfilm blot blev kreeret for at blive vist på internettet og på hjemmevideo, er det særdeles imponerende, hvad Warner Brothers har formået at gøre med disse 9 Dolby Digital 5.1 lydspor. Lyden er fyldig, velafbalanceret og voluminøs, og der bliver gjort godt brug af alle højtalere. Alt fra filmenes tonsvis af dynamiske og interessante lydeffekter til Don Davis’ ganske fine musik bliver præsenteret smukt.
Ekstramateriale4 ud af de 9 film indeholder kommentarspor. Det gælder begge dele af “The Second Renaissance” (kommentarer af instruktøren Mahiro Maeda), “Program” (kommentarer af instruktøren Yoshiaki Kawajiri og produceren Hiroaki Takeuchi) og “World Record” (kommentarer af instruktøren Takeshi Koike og produceren Hiroaki Takeuchi). Alle kommentarsporene er interessante og informative. De er alle blevet indtalt på japansk, så heldigvis følger der undertekster med til alle kommentarsporene.
Dokumentaren “Scrolls to the Screen: A Brief History of Anime” (ca. 22 minutter) indeholder interviews med adskillige prominente personligheder indenfor den japanske anime-kultur, inklusive instruktørerne bag “The Animatrix”. Det er en ganske god, velproduceret og underholdende dokumentar, som har den helt rette længde.

Undermenuen “Execution” giver én mulighed for at se en håndfuld gode og korte videoklip om tilblivelsen af alle 9 film.

“Enter The Matrix: In the Making” giver os et overfladisk 3-minutter-langt indblik i kreationen af spillet “Enter The Matrix”. Det er særdeles usandsynligt, at dette lille ‘preview’ vil få nogen som helst til at erhverve sig spillet.

DVD’en indeholder også en hel del tekstlig info omkring producenterne og instruktørerne bag “The Animatrix” og desuden også lidt DVD-ROM materiale.

Det er desuden også muligt at opdrive en særlig special udgave af DVD’en hvor al musikken fra filmene følger med på en medfølgende CD – men langt størstedelen af numrene er kedelige og uopfindsomme, så der er ingen grund til at bruge flere penge på at få soundtracket med, med mindre man var helt og aldeles vild med musikken.

Overall”The Animatrix” er en særdeles interessant og visuelt overdådig og stimulerende oplevelse. Det er nok ikke alle som vil finde disse flotte animerede kortfilm interessante, men for enhver dediceret “Matrix” fan eller tilhænger af forfriskende og overdådig tegnefilms-kunst er denne DVD et must.

Klik her for at læse meget mere om Matrix-trilogien.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Velkommen til “Animatrix”, en visionær sammensmeltning af CG-animation og japansk animé fra verdens mest anerkendte animé-instruktører. Oplev forløberen for “Matrix” og få noget at vide om menneskehedens sidste byer, krigen mod maskinerne og menneskehedens endelige undergang. Oplev ‘Final Flight of Osiris’, som danner rammen for filmen “Matrix Reloaded” og computerspillet ‘Enter the Matrix’. Få en mere fuldstændig forståelse af Matrix, som du ikke kan få på nogen anden måde.