Blood Diamond

InstruktionEdward Zwick

MedvirkendeFrancois Grobbelaar, Mick 'Stuntie' Milligan, Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Kagiso Kuypers, Arnold Vosloo, Antony Coleman, Benu Mabhena, Anointing Lukola, David Harewood, Basil Wallace, Jimi Mistry, Michael Sheen, Marius Weyers, Stephen Collins, Ntare Mwine, Ato Essandoh

Længde137 min

GenreDrama, Drama, Thriller, Thriller, Adventure, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen26/01/2007


Anmeldelse

Blood Diamond

4 6
Nihilist eller opportunist? Hvad enten det ene eller det andet, er Danny Archer (Leonardo DiCaprio) af guds nåde sin egen lykkes smed i dette storslåede drama om det borgerkrigshærgede Sierra Leone anno 1999. Den forhenværende lejesoldat og nuværende diamantsmugler befinder sig nemlig på det uroplagede afrikanske kontinent, hvor han agerer bindeled til at kanalisere de dyre stene ud af området, så vestens overklasser kan nyde godt af dem.
Den forholdsvist USA-kritiske “Blood Diamond” tager egentligt sit udspring i en fattig fiskerfamilies skæbne, da kampen om diamanterne får en direkte indflydelse på deres liv. Borgerkrigen handler nemlig om kontrollen med diamantminerne, og det får en afsmittende effekt på Solomon Vandy (Djimon Hounsou), der må kæmpe bravt for at få samling på sin familie, der splittes for alle vinde. Hustru og ene datter ender i den UNICEF-kontrollerede flygtningelejr, mens sønnen, Dia, indrulleres som børnesoldat i oprørsstyrkerne RUF.

For de amerikanske interesser ligger dilemmaet imidlertid i, at krigen om diamanterne rent faktisk er en god forretning. Så længe der er krig, kan der handles våben. Det er den historie, den bedårende krigsreporter Maddie Bowen (Jennifer Connelly) er taget til området for at dække. Og i den henseende er “Blood Diamond” en yderst skarp kritik af klodens forskel på rig og fattig – en kritisk stemmes kommentar til det verdenssamfund, der, lidt firkantet sagt, styres af pengegriske mænd.

Indledningsvis tages Solomon Vandy selv til fange af oprørsstyrkerne, tvinges til at arbejde i et af de kontroversielle diamantfelter, hvilket bliver hele filmens akilleshæl. Han finder en diamant på størrelse med et fugleæg, som han i ly af kugle- og granatregn graver ned med henblik på senere afhentning. Danny Archer får selvfølgelig nys om den uvurderlige sten og prøver at få fingre i den under påskud af at hjælpe Solomon med at lokalisere sine manglende familiemedlemmer.

Ude på sidelinjen står Maddie Bowen, der – uvist af hvilke årsager – fascineres af den upålidelige Danny Archer. De er væsensforskellige af natur; hun den humaninært tænkende, mens han blot tænker på sig selv. Af samme grund er den blomstrende kærlighedshistorie mellem de to aldeles ulogisk og unødvendig for den historie, “Blood Diamond” fortæller. Det runger derfor en kende hult og også en smule forlorent, at kærligheden mellem journalisten og opportunisten skal fylde så betragtelig en del i det i øvrigt patosfyldte drama.

Med det sagt står “Blood Diamond” nu engang som et ganske underholdende drama, hvor blodsudgydelserne med synet af de barbariske afrikaneres ildudvekslinger er solid action, hvad der ofte kan være en mangelvare i lignende film. Mens Danny Archer jagter diamanten og Maddie Bowen den gode historie, jagter Solomon ydmygt gensynet med sin familie. Filmen igennem genlyder af krigens grimme spor, når sammenstødene mellem de revolutionære RUF og regeringshæren trækkes ned på gadeplan. Det, der udmærker denne film, er dog historien, der er alt for vigtig til, at man blot kan kassere “Blood Diamond” som endnu en ligegyldig krigsfilm.

Det er nu ikke helt svært at få øje på filmens udenrigspolitiske agenda, her sat på spidsen – i øvrigt på tilfredsstillende vis – med de deprimerende resultater, en higen efter magt og griskhed helt naturligt afføder. Det er tid til selvransagelse, og selv om det synes en smule dobbeltmoralsk, at Danny Archer i sidste ende skyder og dræber børnesoldater, blot for at redde en enkelt af samme, så er budskabet ikke til at tage fejl af. Selv om “Blood Diamond” flere steder virker fortænkt og konstrueret, er det ikke til at komme uden om filmens vigtighed, der samtidig byder på upåklagelig action og fine skuespilpræstationer.

Video”Blood Diamond” fremstår i et 2.40:1 anamorphic widescreen format og er generelt af en rimelig beskaffenhed. Der er eksempler på udsving i farvetemperaturen, ligesom der også er tilfælde af digitale udfald. Men det hører dog til bagatellerne, og i udpræget grad bør billedsiden bemærkes for sin understøttelse af de flotte, panoramiske visualiseringer af den afrikanske natur, ligesom kampscenerne ikke lader meget tilbage at ønske.
AudioTil den største styrke hører dog lydsiden. Et engelsksproget Dolby Digital 5.1 lydspor er det blevet til, og det gør sig helt igennem fremragende. Særligt de mere krigeriske scenarier gør brug af alle lydkanaler, hvilket i den grad giver en følelse af nærvær. Men også de mere stille sekvenser i “Blood Diamond” udnytter lyden optimalt, ligesom den musikalske understøttelse fremstår voluminøs og fyldig.
Ekstramateriale”Blood Diamond” er udgivet som en 2-disc udgivelse, der giver rig mulighed for supplerende materiale. Således medfølger en timelang dokumentarfilm, “Blood on the Stone”, der går i dybden med bagsiden ved handel med diamanter. “Becoming Archer” er en beskrivelse af Leonardo DiCaprios karakter, mens “Journalism on the Front Line” handler om Jennifer Connellys ditto. “Inside the Siege of Freetown” beskriver kvalerne med at genskabe belejringen af og borgerkrigen i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Og endelig er der musikvideoen “Shine on ’em” med NAS samt trailers for “The Good German”, “Zodiac” og “Blood Diamond”.

“Blood Diamond” er veltilrettelagt underholdning med noget så sjældent som et politisk budskab. Om end fortællingen flere steder virker en kende konstrueret, og den løftede pegefinger er lidt for evident, er dramaets integritet intakt. Skuespillet er veloplagt, actionscenerne fængslende, og om ikke andet vinder filmen på sin hjertesag. Denne udgivelse er desuden suppleret af en større omgang ekstramateriale, der ligesom filmens audiovisuelle sider er af en høj standard.

Blood Diamond

4 6
“Blood Diamond” er en larmende, storladen Hollywood produktion med rigeligt af adrenalinfyldte actionscener, et romantisk sideplot og nogle meget eksplicitte meninger. Klemt inde i den strømlinede film er dog nogle virkelig gruvækkende beskrivelser af det afrikanske folks lidelser, suppleret med noget meget kompetent skuespil.
Historien udspiller sig i det krigshærgede Sierra Leone i 1990’erne. En blodig borgkrig hersker mellem de forskellige grupper, der alle hungrer efter de værdifulde diamanter. Sierra Leones rige forsyninger af ædelstenene ligner dog mere en forbandelse end en velsignelse, og befolkningen udsættes for endeløse overgreb. En af de ulyksalige er Solomon Vandy (Djimon Hounsou), der bliver tvunget væk fra sin kone og børn af skrubbeløse oprørere. Han bliver sat til at lede efter diamanter, og finder da også en særdeles stor og værdifuld en af slagsen. Den gemmer han i jorden, i håb om, at den kan frelse hans børn og hustru.

Da regeringstropper angriber ryger Solomon dog i fængsel og her møder han smugleren Danny Archer (Leonardo DiCaprio). Archer, der er tidligere lejesoldat fra Zimbabwe, ser i diamanten en mulighed for at komme væk fra det miserable Afrika. Via sine forbindelser skaffer han dem begge ud af fængselet, og tilbyder Solomon at hjælpe med at finde hans familie, mod en andel af diamanten. Undervejs møder de journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly), der forsøger af afsløre diamantindustriens involvering i smugleriet. Hendes ressourcer får Archer og Solomon hurtigt brug for, og trioen begiver sig snart på en rejse efter diamanten og Solomons forsvundne familie.

“Blood Diamond” består af vægtige budskaber iblandet skyderier og vilde eksplosioner, og hvis man kan sluge den tvivlsomme cocktail, er den skam slet ikke nogen dårlig film. Historien udspiller sig nærmest som en højoktan udgave af “The Constant Gardener” iblandet mere vold og en standardiseret Hollywood skabelon. I dette tilfælde hovedsagligt gennem Leonard DiCaprios Humphrey Bogart-agtige figur: Den egoistiske lykkejæger, der naturligvis skal gennem en genoprettelsesproces, inden han kan blive et ordentlig menneske.

Hvad der til gengæld fungerer fortrinligt er filmens beskrivelse af befolkningens prøvelser og hvordan uskyldige bliver blandet ind i det økonomiske spil. Ikke mindst leverer filmen et forfærdende og ganske overbevisende portræt af børnesoldater. De mere dramatiske øjeblikke håndterer filmens instruktør Edward Zwick (der har film som “The Last Samurai – Den sidste samurai” og “Ærens mark” bag sig) kompetent og effektivt.

Filmen henter en masse hjem på skuespillerfronten. Leonard DiCaprio, der unægteligt er blevet noget mere mandig at se på siden teenagerollerne, giver en fornem præstation. Hans rolle er muligvis tæt på klicheen, men suppleret med hans duperende beherskelse af en sydafrikansk accent og en overbevisende indsats tror man (næsten) på figuren. Djimon Hounsou kan som få levere smertelige skrig og hyl, selvom man måske føler, at man har set ham spille denne rolle før. Jennifer Connelly er også udmærket, men gives ikke så meget at arbejde med. Hendes rolle i filmen er hovedsagligt blot anledning til, at DiCaprios godt gemte samvittighed kan manifestere sig.

Til trods for at være godt underholdende, plages “Blood Diamond” dog af en tendens til at dvæle for meget i sentimentaliteten, således, at potentielt effektive scener bliver små-kvalme i stedet. Værste fejltrin er dog en lidt langtrukken slutning, og en total overflødig epilog, der giver den ellers velfortalte historien en noget belærende afsked. Alligevel er “Blood Diamond” en anbefalelsesværdig film, der har mere på hjertet end de fleste storproduktioner. Filmen er måske ikke en perfekt udskåret diamant, men den skinner dog stadig med sit eget lys.


Trailers

Kort om filmen

Historien foregår i 1990’erne i Sierra Leone, hvor borgerkrigen raser. Under et fængselsophold lærer den unge lejesoldat, Danny Archer, Solomon, en ung fisker, der blev bortført fra sin familie og tvunget til at arbejde i diamantminerne, at kende. Solomon har fundet og gemt en sjælden pink diamant. Sammen med journalisten Maddy Bowen starter de på en farefuld rejse gennem rebellernes territorium for at genfinde diamanten.