Coraline

InstruktionHenry Selick

MedvirkendeDakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Keith David, John Hodgman, Robert Bailey Jr., Ian McShane, Aankha Neal, George Selick, Hannah Kaiser, Harry Selick, Marina Budovsky, Emerson Hatcher, Jerome Ranft

Længde100 min

GenreAnimation, Fantasy, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen12/06/2009

Anmeldelse

Coraline

5 6
Som i et spejl

De mest magiske fortællinger, der for alvor dykker ned i underbevidstheden, er dem, hvor skellet mellem det virkelige og uvirkelige ikke trækkes alt for hårdt op, hvorimod dårlige film ofte kan genkendes ved, at de netop har en trang til at forklare alting og trække en skarp linje mellem de to sfærer.

Den fejl begås ikke i “Coraline”, hvor en nysgerrig pige finder en portal til en anden og umiddelbart bedre verden, men magien er gældende i fortællingen fra første billede og starter længe inden, vi kommer så vidt i handlingen.

Pigen er netop kommet i den alder, hvor man begynder at blive opmærksom på sine forældres utilstrækkeligheder, og da familien flytter til et afsides hus, har de alt for travlt med arbejdet til at give hende den fornødne opmærksomhed. Hun overlades til sig selv og går af kedsomhed på opdagelse i det skumle hus, hvor hun finder en hemmelig dør gemt bag tapetet. Døren viser sig at være en slags portal – en spejlverden, hvor hun har en “anden” mor og far, der har sorte knapper i stedet for øjne. De giver hende al den opmærksomhed, som hun har savnet, og forkæler hende oven i købet med lækker mad, og snart begynder Coraline at foretrække denne virkelighed frem for den ægte.

Filmen er skabt af Henry Selick, der er mest kendt for “The Nightmare Before Christmas”, og som her har bragt Neil Gaimans historie til live. Beretningen er næsten som i et af Brødrene Grimms grummeste eventyr. Ligesom i “Hans og Grethe” bliver Coraline lokket af de smukke farver, candyflossen og slikket i skyggeverden, men må sande, at de bliver anvendt som lokkemad, der skal narre hende i fælden. Onde planer er under opsejling, som allerede den foruroligende indledningssekvens, hvor en dukke udhules, antyder, og filmen er til tider næsten en gyser. Af samme årsag bør man også lade de mindste børn blive hjemme. “Coraline” er en fæl historie, men hvad, der er nervepirrende, er ikke så meget de enkelte par chok, men mere den grundlæggende undergravende tone, hvormed vi lukkes ind i barnesindets angst.

Filmen er lavet i Selicks fantastiske billedsprog, hvor den tidskrævende stop-motion-teknik synes at resultere i, at samtlige bevægelser er nøjagtig kalkuleret og anvendt med uhørt detaljegrad. Her er næsten for meget at absorbere på én gang, og filmen forlanger nærmest et gensyn blot for at få det hele med.

Det er dog ikke blot Selicks formidable visuelle talent, der betager, men ligeså vel hans evner som historiefortæller. I en tid, hvor animationsfilmene får et højere og højere tempo, er det vidunderligt at opleve en film, der har modet til at dvæle ved sin egen fortælling og bruge tiden på at opbygge atmosfæren effektivt.

Selve beretningen er besættende. Undervejs havde jeg følelsen af, at den frigjorde en eller anden blokeret erindring. Måske er det blot den barnlige følelse af at være konfronteret med en uoverskuelig verden, som man fornemmer dækker over noget andet, eller måske er det advarslerne om ikke at tage imod gaver fra fremmede. Det er under alle omstændigheder en fortælling, der er som født til formatet. Her blomstrer historie og animation vitterligt sammen i skøn forening, der perfekt formidler skabernes vision. Og hvilken herlig gal og urovækkende vision, det er.

Trailers

Kort om filmen

Coraline har fundet en hemmelig dør i huset, hun lige er flyttet ind i sammen med sine forældre. Da hun går igennem den, opdager hun en alternativ udgave af sit eget liv. På overfladen ligner denne parallelle virkelighed uhyggelig meget hendes rigtige liv – blot meget bedre. Men da dette forunderlige og fantastiske eventyr tager en farlig drejning, og hendes falske anden mor forsøger at beholde hende for evigt, må Coraline stole på sin stædige beslutsomhed, sit mod, hjælp fra naboerne og en talende sort kat for at redde sine rigtige forældre og nogle spøgelsesbørn, så hun kan komme hjem igen.