Det levende slot

InstruktionHayao Miyazaki

MedvirkendeMitch Carter, Newell Alexander, Richard Steven Horvitz, David Cowgill, Mark Silverman, Mitsunori Isaki, Daijiro Harada, Haruko Kato, Jane Alan, Rosemary Alexander, Julia Barnett, Leslie Carrara, Crispin Freeman, Holly Dorff, Moosie Drier, Will Friedle, Bridget Hoffman, Sherry Hursey, Christina MacGregor, Edie Mirman, Peter Renaday, Kristen Rutherford, Warren Sroka, Ryûnosuke Kamiki, Emily Mortimer, Christian Bale, Lauren Bacall, Lucy Hale, Susan Blakeslee, Jena Malone, Akio Ôtsuka, Tatsuya Gashûin, Hope Levy, Josh Hutcherson, Billy Crystal, Yô Ôizumi, Liliana Mumy, Carlos Alazraqui, Jean Simmons, Ike Eisenmann, Daran Norris, Joel McCrary, Takuya Kimura, Chieko Baisho, Akihiro Miwa

Længde119 min

GenreSci-Fi, Sci-Fi, Romantik, Romantik, Animation, Animation, Fantasy, Fantasy

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Det levende slot

5 6
FilmenHayao Miyazaki står bag nogle af de ypperligste præstationer når det drejer sig om anime (japanske animationsfilm) og han har gjort det igen. Efter en perlerække af fantastiske film, sidst ved den eventyrlige “Chihiro og heksene”, har han med “Det levende slot” skabt en vidunderlig tegnefilm løst baseret på bogen “Howl’s Moving Castle” af Diana Wynne Jones.
Krigen mod nabolandet raser og kongen indkalder i sin nød alle hekse og troldmænd til militærtjeneste. Den ydmyge hattemagerske Sofie er den ældste af en søskendeflok. Hun har overtaget den lille hattebutik efter sin far, og lever efter overbevisningen om at skulle være hattemager resten af livet. Et sammenstød med en mystisk fremmed, der redder hende ud af en knibe med de lokale soldater, får hende dog på andre tanker. Kunne det være den charmerende kvindebedårer Hauru? Troldmanden der forfører kvinder og stjæler deres hjerter, bogstaveligt talt!

En aften efter lukketid kommer den farlige Ødeheks på besøg i Sofies hattebutik. Da hun bliver afvist, lægger hun en forbandelse der forvandler Sofie til en gammel kone. Ydermere siger forbandelsen at Sofie ikke må fortælle nogen at hun er forbandet. Grebet af fortvivlelse og skam, forlader Sofie hattebutikken og tager på en rejse i håb om at få forbandelsen ophævet. Inden længe støder hun på et levende slot og dets sære beboere, drengen Markl og ilddæmonen Calcifer, og ejermanden viser sig at være ingen ringere end troldmanden Hauru.

Sofie tilbyder at gøre rent på slottet der i kraft af ungkarlenes tilstedeværelse er lidt af en svinesti. Hauru er meget gæstfri og hilser den gamle kone og hendes tilbud velkommen. Slottet er, trods snavset, et utroligt tilflugtssted for Hauru, der skjuler sig for autoriteterne under falske identiteter, mens han kæmper af al kraft for at stoppe krigen.

Strofer om kærlighed og medmenneskelighed er grundlæggende begreber i alle Miyazakis film og det gør sig også gældende for “Det levende slot”. Selvom man ikke ser meget til den, ligger krigen som en stor skygge over handlingen og er hele tiden nærværende. Trods sine ofre er krigen populær og intet bliver gjort fra folket eller kongens side for at stoppe den. Krigen kan kun besejres med ét middel: kærligheden. Det kan virke som et banalt tema, men i Miyazakis hænder er filmen med sin eventyrlighed og detaljerigdom alt andet end banal. Uden at være klar over det, blivet Sofie i Haurus tjeneste draget ind i et større spil, der også lader til at være forbundet med hendes egen forbandelse.

At sætte en Miyazaki-film på, er som at åbne en dør til en anden verden. Man kan være sikker på at blive overvældet af nye, anderledes indtryk, legendariske væsener, spøjse historier og eventyrlige landskaber der er helt anderledes end hvad man oplever i vestlige tegnefilm. Miyazakis værker er den ultimative eskapisme, hvilket placerer ham over mestrer som Ôtomo, Oshii og Satoshi Kon. Han har som den eneste formået at bringe anime frem til det store lærred herhjemme og forhåbentlig er det med til at åbne danskernes øjne for disse gemte asiatiske skatte.
VideoBilledet på denne dvd står i anamorphic widescreen med det originale aspect ratio på 1.85:1. Rammen er dog lidt højere end som så, og det har resulteret i smalle sorte bjælker i top og bund. En lidt sjusket overførsel til dvd har også skabt en smal bjælke i venstre side af billedet. Filmstudiet Ghiblis ambition er et håndtegnet look så vidt muligt. Det er også lykkedes med få undtagelser og filmen er en ren fryd for øjet. Billedsiden er helt fri for snavs og kompressionsfejl, men fremstår desværre en anelse blød og uskarp til tider.
AudioLyden på skiven består af det originale japanske lydspor i Dolby Digital 5.1 format. Desuden har vi også mulighed for et dansk af slagsen, med en god og passende stemmeføring. Det er et spillevende lydspor, der både formidler tale og musik samt lydeffekter på højt niveau. Musikken med Miyazakis hofkomponist Joe Hisashi ved roret står flot ud af samtlige højtalere, mens tale er klart repræsenteret fra centerkanalen. Slottets knagen og de mange øvrige lydeffekter er med flotte panoreringer med til at omslutte seeren og fuldende oplevelsen. Et lille minus er den manglende brug af LFE kanalen – visse scener lægger op til mere bas end der bliver kastet ud af subwooferen.

Det danske lydspor er af uforklarlige årsager af lavere volumen end det japanske – kvaliteten dog den samme.

EkstramaterialeDet noget sparsomme ekstramateriale består af et kort interview med Diane Wynne Jones, der giver sin mening om filmen og forsøger at drage sammenligninger og forskelle mellem filmen og originalværket.

“Sådan bliver slottet levende” er en meget teknisk dokumentar, der går tæt på de animationsteknikker der er blevet brugt til skabelsen af slottet og dets 80 bevægelige dele. En lidt tør dokumentar, der dog indeholder enkelte interessante elementer.

Derudover byder dvd’en på tv-spots og trailers til filmen, samt en trailer til “Chihiro og heksene”.

Miyazakis film repræsenterer vaskeægte filmmagi og “Det levende slot” er ingen undtagelse. Udgivelsen på dvd er ret skrabet med hensyn til ekstramateriale, men teknisk set og især indholdsmæssigt, er den langt over middel.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Den kønne Sophie forelsker sig i den charmerende unge troldmand Hauru – men de er begge i Ødeheksens vold. Fra deres base i “Det Levende Slot” drager de mod fjenderne. Kampen mod det onde og vejen mod lykken er lang og farefuld.