Dr. Strangelove eller: Hvordan jeg lærte at holde op med at bekymre mig og at elske bomben

InstruktionStanley Kubrick

Medvirkende, Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Slim Pickens, Peter Bull (I), James Earl Jones, Tracy Reed (II), Jack Creley, Frank Berry (I), Glenn Beck, Shane Rimmer

Længde93 min

GenreSci-Fi, Komedie, Krig

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Dr. Strangelove eller: Hvordan jeg lærte at holde op med at bekymre mig og at elske bomben

4 6
FilmenAtomkrig og komedie er mildt sagt to modstridende elementer, og denne kontrast fortsætter igennem hele filmen (det er også grunden til, at den er filmet i sort og hvid). For på den ene side har vi et dokumentar-lignende materiale, der står for en realistisk saglighed og på den anden et rablende vanvid. F.eks. er skuespillernes spil tilstræbt realismen, men har navne som: Jack D. Ripper, King Kong, Bat Guano, Kissoff og naturligvis Dr. Strangelove!
George C. Scott leverer èn atypisk, for ham overspillet præstation, men til glæde for os andre og Peter Sellers spiller sine tre roller overbevisende (som han blev Oscarnomineret for), en britisk kaptajn, den amerikanske præsident og Dr. Strangelove, hvor den sidste er en tysk (ex)-nazistisk videnskabsmand, hvis højre arm (den såkaldte heil-arm) modarbejder ham. George C. Scott’s karakter spørger forundret til navnet Dr. Strangelove, da det ikke lyder særligt prøjseragtigt. Hvortil han får svaret, at han har da også han taget navneforandring, før hed han bare merkwürdichliebe!
Kubrick har fyldt filmen med æstetiske nyskabelser, som har været til inspiration for en bunke film sidenhen, heriblandt “Men In Black” (åbnings titlerne) og “Saving Private Ryan” (kameraet bag skytterne).

“Dr. Strangelove” er et godt alternativ, hvis man er blevet lidt træt af de selvhøjtidlige film af Jerry Bruckheimer, hvor heltene med det amerikanske flag på ryggen altid redder verden.

Dr. Strangelove er et brilliant klassisk mesterværk, der bliver bedre og bedre for hver gang man ser den. Giv den en chance før det er for sent.
BilledeFormatet svinger fra 1.33:1 til 1:57:1, selvom det er filmet i 1.85:1. Men hvis man har set andre af Kubrick`s film på DVD, bliver man ikke overrasket, fordi han selv godkendte det i sin tid. Filmoverførelsen er lidt slidt engang imellem, men taget i betragning at filmen er fra 1964, er den nogenlunde.
LydEngelsk, fransk, tysk, italiensk og spansk Mono 1.0, så behøver jeg vist ikke sige mere om det. Filmen er gammel og lydsporet bærer præg af det. Men da det ikke er en film fyldt med “special effects”, men derimod godt skuespil, gør det ikke det store.
Ekstra materiale”The Art of Kubrick” – En gennemgang af hans film fra kortfilm til “Dr. Strangelove”. (14 min.)*

“Inside The Making Of Dr. Strangelove” – Hele 45 min. fyldt med gode historier fra cast og crew.*

“Interview with Peter Sellers and George C. Scott” – Et interview med skuespillerne. (7 min.)*

“Original Advertising Gallery” – Reklame og promoveringsmateriale fra filmen.

“Filmografier”

(* – Disse featuretter er tekstet.)

Dårligt billede og lyd får ikke lov til at ødelægge et mesterværk. Lyd og billed kunne have været af bedre kvalitet, men har desværre ikke gennemgået en digital re-mastering. Filmen, som den er i denne udgivelse, er dog betydelig bedre end nogen anden udgivelse. Men filmen holder selv i denne stand 100%, og kan kun anbefales.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

General Jack D. Ripper sender sine atomfly mod USSR, fordi han er overbevidst om, at kommunisterne forurener USA’s dyrebare kropsvæsker. Da det ikke er en nationalpolitisk beslutning, må flyene med a-våbene stoppes inden de gør en ende på den menneskelige race for altid.