Dream Sceanario

InstruktionKristoffer Borgli

MedvirkendeNicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera

Længde102 min

GenreKomedie


Anmeldelse

Dream Scenario

5 6

 

Fra jeg så traileren, vidste jeg godt, at ‘Dream Scenario’ ville blive noget for sig selv: syret, sjov og mærkelig. Og det var også alt det, jeg fik, men også meget mere end jeg forventede.

 

‘Dream Scenario’ er en sort komedie om en helt almindelig mand, der opnår kendisstatus, da han på besynderlig vis begynder at dukke op i folks drømme. Nicolas Cage spiller universitetslæreren Paul, hvis liv ændres markant fra den ene dag til den anden. Men da hans natlige optrædener tager en uheldig drejning, befinder Paul sig pludseligt i stormens øje, hvor han bliver tvunget til at navigere i sin nyfundne stjernestatus.

 

 

 

Filmen er produceret af A24 og instrueret af norske Kristoffer Borgli, som brød igennem med den absurde komedie ‘Sick of Myself’ (2022).

 

Man kan ikke sige ‘Dream Scenario’ uden at sige Nicolas Cage, for han er filmens hjerte og stjerne. Filmen er faktisk Nicolas Cage, men ikke på den der kikset måde som i ‘Ghost Rider’ eller ‘Vampire’s Kiss’ som også ER Nicolas Cage. Nej ‘Dream Scenario’ er den RIGTIGE Nicolas Cage, den rigtige halv akavet, kejtet mand der så gerne vil være noget stort men aldrig rigtig tør at gøre noget ved det.

 

Man tager selvfølgelig et valg, når man caster Nicolas Cage i sin film, fordi så bliver det automatisk en Nicolas Cage film. Så er spørgsmålet bare, om man vil have, at det skal være det. Og det er en rigtig god ide med ‘Dream Scenario’. Det kunne faktisk ikke have været andet.

 

Det er tydeligt at se, at instruktør og manuskriptforfatter Kristoffer Borgli har valgt Nicolas Cage, fordi han ville have hans specifikke akavethed. Når han for eksempel drikker kaffe med en ung tøs og hun fortæller, at hun blev født samme år som da han startede som lærer og råber “check please”, hvor derefter han griner af sig selv. Eller at han optager samtaler på sin telefon, når han skal mødes med gamle studiekammerater, så han kan lytte til det i bilen bagefter. Eller nåh ja, når han for eksempel prutter, fordi han får udløsning i sine cowboybukser.

 

Jeg har aldrig grint så meget i biografen før, eller til en prut for den sags skyld.

 

Paul er en helt almindelig mand, der bare gerne vil udgive sin bog om evolution, og noget med myrer. Han er så almindelig, at ingen kan huske ham eller huske, hvordan han ser ud. Men kun lige indtil han dukker op i andre folks drømme.

 

Fra den ene dag til den anden genkender folk ham som aldrig før, og det er ikke engang alle, der har mødt ham før.

 

Men fordi at han er så ynkelig, lille, kedelig undermåler så bliver han tøsefornærmet over, at han ikke gør noget i deres drømme. Han overværer dem bare, og selvom de er i knibe, så kigger han bare på og vinker.

 

Paul får alt det, han gerne vil have, berømmelse, genkendelse og middagsinvitationer. Han er bare så skide dårlig til at håndtere det. Han er en hykler helt ind til benet, han siger alt det, man skal sige, men gør så det stik modsatte.

 

 

Som da alle i hans klasse har drømt om ham, og han giver dem 5 minutter til at spørge ind til det og så tilbage til pensum. Men alligevel har han brugt hele dagen på drømmescenarierne og slutter timen af med at dele selfies ud.

 

Hver gang han prøver at tage kontrollen over en situation, forværrer han den, hans kone er flov, og hans børn er flove. Jeg kede mig ikke et sekund under filmen, hver scene har en fantastisk joke, filmen er spækket med humor, samtidig med at den tager relevante emner op som berømmelse, sociale medier og cancel kultur.

 

For kan man tillade sig ikke at komme til undervisningen, hvis ens lærer har voldtaget en i sin drøm i nat?

 

Eller kan man smide en mand ud fra en diner, fordi alle i restauranten har drømt, at han slog en ihjel?

 

Jeg må sige, at jeg troede ikke ‘Dream Scenario’ kunne leve op til min egen hype, men det gør den i den grad.

 

Det eneste minus i filmen er, at den til sidst introducerer et sci-fi armbånd, som kan bruges til at rejse ind i andres drømme. Og det havde filmen ikke behøvet. Vi får en ret sjov reklame ud af det, og Paul kan ikke kapere det. Men det passer slet ikke ind i filmens univers, at det armbånd eksisterer.

 

Men jeg skal helt klar se ‘Dream Scenario’ igen, og jeg kan aldrig drikke Sprite igen uden at tænke på stakkels Paul.

 

 

Har du set ‘Dream Scenario’? Fortæl os hvad du syntes om den i kommentaren.

 

‘Dream Scenario’ kan ses i biografen nu.

 

 


Trailer