Dumbo

InstruktionTim Burton

MedvirkendeEva Green, Colin Farrell, Michael Keaton

Længde112 min

IMDbVis på IMDb

I biografen28/03/2019

Anmeldelse

Dumbo

4 6

 

Disney kritiserer Disney!

 

Tim Burton har forvandlet fortællingen om flyve-elefanten med de forvoksede ører til en spydig kritik af Disney.

 

Der er nemlig stor forskel på den klassiske “Dumbo” fra 1941 på sølle 64 minutter og så til den nye live-action-udgave i 3D.

 

Burton har udvidet Disney-klassikeren med et cirkusnummer og en afstikker til ‘Dreamland’, hvor den kommercielle Vandevere lokker Dumbo til at optræde.

 

Den historie er ikke “Dumbo” som i gamle dage, men kan derimod læses som en spydig kommentar på Disneys egen udvikling fra håndtegnende uskyld til multinational underholdnings-gigant for alle verdens familier.

 

“Dumbo” anno 2019 er i virkeligheden historien om Disneys opkøb af det mindre Fox, hvor blandt andre Deadpool optrådte med stor succes.

 

Det blev i sidste uge ændret med hjælp fra 71,3 milliarder dollars. Og en lovning om ikke at pille ved Deadpools R-rating samt tavshed om fremtiden for de ansatte hos Fox. Det var historien om den store gigant, der overtager det mindre cirkus.

 

Samme historie fortæller Tim Burton nu med sin udgave af “Dumbo”, hvor Dreamland overtager det lille Dumbo-cirkus med lovning om jobsikkerhed.

 

Men jobsikkerheden for cirkustruppen holder kun til, at Michael Keatons djævelske Vandevere opsiger dem – til sammenligning mister mellem 4.000 og 10.000 mennesker jobbet hos Fox.

 

For hos Tim Burton er skurken den kommercielle underholdnings-gigant, hvilket Disney paradoksalt nok accepterer med “Dumbo”. Så måske er kritikken malplaceret?

 

For Disney giver med “Dumbo” plads til kritik, imens der også er 2019-obligatoriske piger og kvinder, der selv kan og vil – ligesom man er god ved dyrene.

 

Således tror jeg ikke, at der findes ét eneste ægte dyr i “Dumbo”, men det er umuligt at se. Den nuttede elefant i centrum er særligt vellavet med tilpas animeret røvtyngde og våde øjne, der sikrer den sentimentale kraft, når mor fjernes fra barn.

 

I “Dumbo” og hos Disney skelnes der nemlig ikke imellem mennesker og dyr. Begge levende væsener.

 

Den fortælling blev begyndt i 1941 med “Dumbo”, der blev efterfulgt af “Bambi”, “Mads og Mikkel” og helt op til “Løvernes konge”. Veganerpartiets byboere havde næppe været lige så opvakte uden Disney-klassikerne.

 

I “Dumbo” er det nemlig synd for dyr, børn og kvinder, imens skurken inkarneres af den hvide Walt… Nå nej, V. A. Vandevere – direktøren for Dreamland.

 

Dermed er “Dumbo” ikke så meget et remake, som den er en film af tiden. Med de flotteste effekter og de mest rigtige meninger.

 

Dog med undtagelse af Tim Burtons drillende kritik af Disney. Måske er der stadig håb for Deadpool?

 

Dumbo anmeldelse / Filmz.dk

 

Trailer