Edge of Seventeen, The

InstruktionKelly Fremon Craig

MedvirkendeHailee Steinfeld, Blake Jenner, Kyra Sedgwick, Woody Harrelson

Længde104 min

GenreKomedie, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen20/04/2017

Anmeldelse

Edge of Seventeen, The

4 6
Teenager med kant

Kender du en teenager? En sur teenager, som er overbevist om, at hun ingen steder hører til og har travlt med at have ondt af sig selv? Det gør du måske, hvis ikke du da selv har været den teenager. Eller er den teenager? Hailee Steinfeld spiller sådan en virkelighedstro og i USA R-rated teenager i den forfriskende grove “The Edge of Seventeen”.

Det er nemlig svært at have ondt af Hailee Steinfeld som Nadine, da hendes problemer oftest er skabt af hende selv og hendes teenage-surhed. Sådan er det også med det største problem: Den irriterende perfekte storebror, Darian. Han begynder at komme sammen med hendes ældste og eneste rigtige veninde, Krista. Og jeg kan da godt se, at det ikke nødvendigvis er et problem skabt af Nadine selv – og at det er nedern for hende, men i Nadines verden er det ikke bare nedern, men en tragedie. Og efter en akavet fest som tredje hjul, gider hun altså ikke snakke med Krista mere.

Her sætter desperationen og teen-egoet ind. Ligesom Miles Teller gjorde det i “The Spectacular Now” som den alkoholiske Sutter, så vendes selvdestruktiv adfærd og desperation til udnyttelse af en godhjertet nørd af det modsatte køn. Ofret er den dejligt akavede Erwin Kim, der tydeligvis er lun på Nadine, hvilket hun udnytter, selv om hun selv er vild med den mystiske bad boy, Nick. Hun går aldrig så langt med udnyttelsen som Sutter, men det er stadig et frustrerende syn. På den gode måde, som når nørden forsøger at kysse hende i et pariserhjul, og hun undgår ham, hvorefter de er fanget deroppe med deres teenage-akavethed som passager.

Den her omgang kantet teen er i den alder, hvor hun skal lære noget. Om livet. Til det formål er Woody Harrelson som skabt til den sort-komiske mentorfigur, læreren Max, der sjældent tager noget seriøst – selv når Nadine truer med selvmord, affejer han hende jokende ved at oplæse sit eget fiktive selvmordsbrev om at få frataget sin frokostpause af en bestemt, dårligt klædt elev. Han er som i “Zombieland” og “Hunger Games” og snart i “Star Wars: Han Solo” og altså her et perfekt mentormatch til en gnaven teenager.

For det er Nadine, der skal lære noget. Ligesom den 18-årige Sutter lærte at tænke på andre end sig selv, så lærer Nadine om andres problemer. Som brormand, der i mangel på en far har hjulpet til i huset for deres ensomme mor. Hun lærer, at folk har et liv uden for skolens rammer, der sjældent er som ventet – både på godt og ondt. Hendes åbenbaringer kommer dog mere pludseligt end i “The Spectacular Now” med lidt for meget sukkersødme til den ellers dejligt sarkastiske, hårde kant.

Alligevel føles “The Edge of Seventeen” som et relativt råt teenagedrama med en realistisk tvær teenager, der giver et godt billede af, hvordan og hvorfor nogle teenagere er så humørsyge, som de er. Selvtillidsproblemer, akavethed, kærlighed og sex svæver alt sammen rundt i den bramfri Nadine. Det er ikke nemt at være teenager, selv om den muskuløse Darian får det til at se frustrerende nemt ud. Men det er stadig sjovt at se på. For for enden af kanten venter et liv som et helt og voksent menneske.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

At blive voksen kan være noget af en udfordring, det ved Nadine alt om! Heldigvis har hun veninden Krista, som er hendes bedste – og eneste – veninde, og de to står last og brast om at komme gennem highschool – lige indtil Nadines storebror Darian og Krista bliver kærester. Verden braser fuldstændig sammen for Nadine, og hun må nødtvungent se i øjnene, at verden er mere kompliceret end hun gik og troede.

Så hvad gør hun nu? Kan hun måske alligevel bruge sin velmenende men distræte mor til at hjælpe sig videre oven på det, hun oplever som det ultimate svigt. Nadines anstrengte forhold til sine klassekammerater giver heller ikke mulighed for at søge trøst hos dem, og af lærerne er det kun historielæreren Mr Brunner, hun vælger at opsøge trods hans barske og bramfrie facon overfor hende. Spørgsmålene er mange… For bliver Nadine glad igen? Får hun selv en kæreste? Bliver hendes forhold til mor og storebror nogensinde godt igen? Eller kan det hele bare være lige meget?