Et smukt sind

InstruktionRon Howard

MedvirkendeRussell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, Paul Bettany, Adam Goldberg, Josh Lucas, Anthony Rapp, Jason Gray-Stanford, Judd Hirsch, Austin Pendleton, Vivien Cardone, Jillie Simon, Victor Steinbach, Tanya Clarke, Thomas F. Walsh, Jesse Doran, Kent Cassella, Patrick Blindauer, John Blaylock, Roy Thinnes, Anthony Easton, Cheryl Howard, Josh Pais, David B. Allen, Michael Esper

Længde135 min

GenreDrama, Romantik

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Et Smukt Sind

5 6
En forrygende oplevelse!Russell Crowe folder i “Et smukt sind” sig ud, og viser hans enorme talent i fuld udstrækning, som det skizofrene geni John Nash.
Filmen, der vandt fire Oscars, skildrer Nash’s liv, fra han begynder på Princeton i 1948, og følger ham igennem tilværelsen.

Nash er et geni udover det sædvanlige, der ganske enkelt nægter at modtage undervisning, da laverestående mennesker kun vil bremse hans egen udvikling. Derimod arbejder han på sine egne teorier, på højst uortodoks vis. Denne facon, frembringer et billede af en særling hos folk der krydser hans vej. Kombineret med hans manglende evne/vilje til at fungere socialt, isolerer det ham ofte hans ungdom. Vi følger ham både i hans karriere, hans privatliv og hans sygdomsforløb, og lærer derfor John Nash godt at kende undervejs.

Filmen har mange facetter og kombineres af instruktøren til et sublimt mix af mange store skuespilspræstationer, der som helhed skaber, efter min mening, Ron Howards bedste film til dato.

Den bærende kraft i filmen, er Crowes vidunderlige præstation i hovedrollen, hvor han formår at leve sig så dybt ind i rollen, at man undervejs glemmer, det ikke er hans eget liv. Crowe støttes af mange gode præstationer, specielt må Jenniffer Connelly fremhæves, der i rollen som hans kæreste og senere hustru, leverer en næsten lige så flot skildring. Følg hendes øjne, og oplev selv hvor gribende præstationen er. Alicia Nash kunne næppe skildres mere gribende end her.

Men kigger vi længere nede af listen, finder vi flere navne, der bør fremhæves. Især bider jeg mærke i Ed Harris og Judd Hirsch, der begge kan tænke tilbage på deres rolle med stolthed.

En anden ting, der fascinerer mig ved “Et smukt sind”, er den troværdighed hvormed tiden forløber. Du sidder på intet tidspunkt og undrer dig over personernes udseende. makeup-artisterne udfører deres opgave til UG med kryds og slange. Skuespillernes udseende ældes på en måde, så man skulle tro filmen var optaget over 40-50 år. Især er der gjort et forrygende stykke arbejde med Russell Crowe.

“Et smukt sind” står for mig som årets, måske det sidste årtis bedste film. Et seværdigt mesterværk, der formår at tage seeren med ind i et lukket univers, og gøre dette til det mest naturlige opholdssted i den tid filmen varer. Telefonen ringede cirka midtvejs, og den fik lov til at ringe!

For mig og se, er der ingen tvivl: Oscar’en for bedste film, kunne ikke være leveret mere korrekt!

VideoPå billedsiden har udgivelsen et smukt Anamorphic
Widescreen 1.78:1 transfer.

Filmens første halvdel er lys og varm og transferet gengiver farverne utroligt flot. Filmens anden halvdel er meget mørkere, og også her spiller dette transfer med musklerne, og viser hvordan sort rent faktisk skal se ud på en DVD.

Det er jo lækkert at se, og ud over en lille-bitte smule grums et par enkelte steder, klarer dette transfer opgaven til topkarakter.

AudioPå denne udgivelse har vi et Dolby Digital 5.1 engelsk lydspor og såsandelig også et tyrkisk 5.1 lydspor til alle fætrene derude!

Det er en forholdsvis stille film, og dialogen er centreret i fronthøjtalerne. I mange scener gøres der rigtig god brug af surroundhøjtalerne til de atmosfæriske lyde.

Det er langt fra en action film, men tro det eller lad være, så kommer din sub også på arbejde i biljagt-scenen. Alt i alt så er det et godt gedigent soundtrack, der passer godt til filmens temperament.

Ekstra materialeEt Smukt Sind er pakket til randen med ekstra materiale. Det drejer sig om et to-disk sæt der er aldeles godt fyldt ud med rigtig godt ekstra materiale.

På film-disken er der hele to kommentarspor. Det første spor er med instruktøren Ron Howard, der disker op med informationer om filmens tilblivelse. Det andet spor er med filmens forfatter Akiva Goldsman, der fortæller lidt mere specifikt om handlingen end Howard.

På disk nummer to er der først og fremmest de slettede scener, med en introduktion af Ron Howard der forklarer hvorfor scenerne blev slettede. I alt er der næsten en halv times slettede scener, og de er alle med kommentarspor med Ron Howard.

Derudover er der en række dokumentarprogrammer om filmens tilblivelse:

 • Et Smukt Partnerskab: Ron Howard og Brian Grazer
 • Udvikling af manuskriptet
 • Casting af Russel Crowe og Jennifer Connelly
 • Processen med alderfremskridtet
 • Sammenligning af storyboard
 • Skabelse af special effects
 • Musikken til filmen
 • Bag om A Beautiful Mind
 • Disse programmer har en længde på alt fra 5 minutter til en halv time, og detaljerer meget godt de forskellige processer bag filmen.

  Til sidst er der to klip med den rigtige John Nash. Det første klip er optaget af Ron Howard, imens Nash forsøger at forklare sin teori. Det andet klip viser Nash der modtager Nobelprisen. Det er ret fedt at se den person der egentlig ligger til grund for det hele.

  Til sidst er der nogle små interviews fra Oscar-uddelingen og biograf-trailers.

  Alt i alt så er det en rigtig god samling ekstra materiale, hvoraf det meste helt klart er værd at se mindste en gang. Gid det altid var sådan!

  Alt i alt så er det her filmen du bare må have på din hylde. En af årets mest geniale film og med en udgivelse der til fulde kan kaldes for: En smuk DVD!

  Et smukt sind

  4 6
  I “Et smukt sind” leverer Russel Crowe en stærk og gribende præstation som matematikgeniet John Nash.
  Filmen er nomineret til hele 8 oscars, og det er ikke tilfældigt, for den er som skabt til at vinde akademiets priser. Den indeholder alle de korrekte ingredienser: gode skuespillerpræstationer, et sentimentalt plot, og et budskab om at kærligheden kan overvinde alle forhindringer. Ironisk nok er det disse selv samme Hollywood konventioner, der forhindrer den i at blive det mesterværk, den kunne have været.

  Sammenligner man den med tidligere Hollywoodproduktioner inden for samme tema, så som “Good Will Hunting” (1997) og “Det bliver ikke bedre” (1997), så er “Et smukt sind” dog betydeligt mere vovet og efter min mening langt bedre. Fortællerteknikken er usædvanlig, og det krakelerende ægteskab og Nash’s sindslidelser, er vist med alle de ubehagelige detaljer, som disse nødvendigvis må have. Dette hører så absolut til filmens styrker. Historien minder på mange måder om “Shine” (1996), men for enhver der måtte have set denne, vil “Et smukt sind” nok forekomme noget mere ordinær, og konventionel.

  På skuespiller-fronten er der dog absolut intet at udsætte. Russel Crowe spiller rollem som Nash imponerende. Det forekommer ufatteligt, at selv samme Russel Crowe spillede hårdt pumpet kriger i “Gladiator” (2000). I “Et smukt sind” fremstår han lille og neurotisk, og hele hans krop synes at have undergået en transformation. At Russel Crowe mestrer forvandlingens kunst, har han dog allerede vist i forbindelse med Michael Manns “The Insider” (1999).

  Ligeledes duperer Jennifer Connelly i en mindre opsigtsvækkende rolle. De lidelser, hun gennemgår i filmen, bliver perfekt fremført, og det er i høj grad hendes skæbne og ofre, der virker gribende. Som medspillere støtter Ed Harris og Christopher Plummer med solide præstationer.

  Faktisk er “Et smukt sind” så velspillet, at det lykkedes at fastholde interessen på trods af at manuskriptet ikke er lige godt gennem hele filmen, selvom det dog giver nogle store overraskelser undervejs. Særlig i den sidste del begynder filmen at halte, og visse scener er deciderede dårlige med replikker, som ikke adskiller sig voldsomt fra dem man også kan finde i en gennemsnits tv-serie. Dette forhindrer dog ikke filmen i, som helhed, at være meget underholdende, fascinerende og gribende. Hvis man er typen, som har let til tårer, skulle det undre mig, om man ikke kniber en enkelt undervejs.


  Trailer

  Der er endnu ingen trailers til denne film

  Kort om filmen

  “Et smukt sind” skildrer den amerikanske matematiker og nobelprismodtager John Nash’s liv og psykiske problemer. Vi møder første gang den unge Nash i 1947, som en ung kejtet matematik-nørd ved Princeton University. Nash’s sociale evner er stort set ikke-eksisterende, og han lever et meget isoleret liv på universitetet. Til gengæld besidder han en forunderlig evne til at se talmønstre i alt omkring ham. I modsætning til hans mere jordnære kollegaer er Nash fuldstændigt fokuseret på at fremstille en banebrydende teori, der vil sikre ham anerkendelse. Han forsømmer sine forelæsninger, udgiver intet og er lige ved at blive smidt ud, da han endelig får en åbenbaring i form af en matematisk teori om ikke-korporative spil.

  Nash’s karriere tager herefter fart, og han bliver hyret af efterretningsagenten William Parcher (Ed Harris) som den perfekte kodebryder. Samtidigt bliver Nash gift med Alicia (Jennifer Connelly). Efter et mislykket attentatforsøg af russiske agenter bliver Nash ramt af kronisk angst og panikanfald, og virkelighed og fantasi begynder at smelte sammen. Snart bliver ægteskabet og Nash’s åndsevner sat på en hård prøve.