Fast & Furious 6

InstruktionJustin Lin

MedvirkendePaul Walker, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Gina Carano, Luke Evans, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Gal Gadot, Sung Kang, Jason Statham

Længde130 min

GenreAction, Adventure, Krimi

IMDbVis på IMDb

I biografen23/05/2013


Anmeldelse

Fast & Furious 6

5 6
Hårde bananer med benzin i blodet

Når man ser en film som “Fast & Furious 6”, er det nemt at se, hvor utaknemmelig en genre action egentlig er. Det er en genre, som mange filmfeinschmeckere ser ned på, men filmene er så uendeligt sværere at lave, end de får ry for at være. Desværre er der alt for mange filmmagere, som ikke nænner at bruge de mange kræfter og al den tid, det kræver at skrue et gedigent actionbrag sammen, og derfor ligger de fleste actionfilm på et kvalitetsleje mellem “middelmådig” og “gudsjammerligt ringe”. Men indimellem kommer en film som “Fast & Furious 6” og viser os, hvor gode actionfilm vitterligt kan være, når de bliver skruet ordentligt sammen.

Dom, Brian og resten af duoens brogede vennekreds tjente 100 millioner dollars på deres seneste kup (som de begik i seriens vellykkede forrige film) og kan nu se frem til et liv i ro og mag. Det gør de i hvert fald, indtil lovhåndhæveren Luke Hobbs pludseligt dukker op for at bede om hjælp med at fange en international bande, der begår kup i stor stil. Selvfølgelig er Dom ved at sige nej, indtil Hobbs kommer med det endelige argument: Lederens højre hånd er ingen ringere end Doms gamle kæreste, Letty, som alle troede var død.

“The Fast and the Furious” har altid været let at tryne… Hurtige biler, letpåklædte damer og dumme one-liners er bare nogle af seriens gennemgående elementer, der har fået mange kritikere til at affeje den fartglade franchise i årenes løb. Men skepsissen bør fordufte, når først bilerne flyver forbi kameraet og får højtalerne til at vibrere, indtil det næsten føles, som om man vitterligt befinder sig i øsernes passagersæder. Instruktøren Justin Lin skaber et univers på en så indlevende facon, at selv en cykelfanatisk bilanalfabet formentlig prompte vil ræse ned til den nærmeste køreskole. Ja, man bliver jo næsten helt forpustet af at se “Fast & Furious 6”, og det må da være topmålet for en film som denne.

Lin gav serien et velkomment ansigtsløft i “Fast & Furious 5”, hvor han lod et spændende kup være omdrejningspunktet frem for de mere løst sammenhængende gadeløb i de andre film. Med dette sjette kapitel i serien vender han nu tilbage til rødderne uden samtidig at vende udviklingen ryggen – her er flere vildt spændende gadeløb, men det herlige samspil mellem karaktererne, som var et af kernepunkterne i “Fast & Furious 5”, er også bevaret. Eftersom filmen også leverer vilde stunts på et helt nyt, overmenneskeligt niveau, må man sige, at “Fast & Furious 6” virkelig lefler for os actionhungrende filmentusiaster.

Det kan nemlig godt være, at sentimentalitet og overmenneskelige helte er et minus i de fleste film, men i serien om de hurtige og rasende, er det netop benzin på bålet, om man vil. “Fast & Furious 6” er her for at give os, hvad vi vil have, og vi vil have veldrejet action med fart over feltet tilsat den helt rette mængde patos. Det er også dejligt igen at se Michelle Rodriguez i rollen som Letty – den barske pige, som Dom vil gøre alt for. Hendes fandenivoldskhed var savnet i de sidste par film, og det er godt at se hende vende tilbage som en kvinde, der helt og holdent kan forsvare sig selv – noget man desværre sjældent kan sige om kvinder i actionfilm.

Skeptiske kritikere vil sige, at “Fast & Furious 6” har for meget af det gode. For mange nervepirrende bilræs, for mange dumsmarte bemærkninger, for mange nævekampe, for meget, ja, action… Men i denne anmelders øjne rummer “Fast & Furious 6” altså den helt rette dosis af alle disse ingredienser. Justin Lins talent ligger i at skabe et filmunivers, der er så hæsblæsende, så gribende og så medrivende, at det er lige før, man kan lugte benzinen og mærke vinden efter den ræsende bil, mens man sidder i biografmørket. “Fast & Furious 6” er med andre ord en film, hvor man bliver i sit sæde bagefter bare for lige at puste ud. Og dét, mine damer og herrer, er sådan man definerer en god actionfilm.


Kort om filmen

Siden deres gigantiske kup i Brasilien har Dom, Brian og resten af gruppen spredt sig til forskellige dele af verden, men deres manglende evne til at vende hjem til USA har efterladt deres liv ufuldkomne.

Ud af det blå vælger Hobbs af alle personer dog at give dem én chance for fuld benådning, så de kan vende tilbage til USA – hvis de altså slutter sig sammen med ham for at fange en anden gruppe kriminelle, han nu jagter, og som Dom har stor kendskab til fra sin fortid.