Fire veninder - et par jeans

InstruktionKen Kwapis

MedvirkendeBradley Whitford, Jenna Boyd, Amber Tamblyn, Mike Vogel, Alexis Bledel, George Touliatos, Rachel Ticotin, Erica Hubbard, Kyle Schmid, America Ferrera, Blake Lively, Nancy Travis, Michael Rady, Leonardo Nam, Yolanda T. Cochran

Længde119 min

GenreKomedie, Komedie, Drama, Drama, Adventure, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen26/08/2005


Anmeldelse

Fire veninder – et par jeans

4 6
Ved første øjekast virker “Fire veninder – et par jeans” som en typisk metervare teenagepige film og det vil utvivlsomt afskrække mange af de tilskuere der ikke tilhører dens målgruppe. Det vil imidlertidigt være synd og skam for filmen har så meget mere at byde på – den er både en indsigtsfuld og begavet fortælling om fire pigers rejse mod det voksne liv.

I filmen møder vi de fire 16-årige veninder lige inden sommerferien. De fire har fulgt hinanden i tykt og tyndt siden de var ganske små og dette bliver den først ferie hvor de alle vil være adskilt. Kort inden afskeden finder pigerne et par jeans på en shopping udflugt. Til trods for deres forskellige højde og figur passer jeansene på magisk vis dem alle. De fire veninder er ikke sene til at tage det som et tegn af en slags, og de aftaler at de hver skal have jeansene i en uge, i håb om at de bringer held, og derefter sende dem videre til den næste.

Den sky Lena tager dem med til Grækenland hvor hun inden længe bliver besnæret af fiskeren Kostos. Romancen viser sig dog ikke at vække megen opbakning fra hendes græske familie. Samtidigt glæder den lettere overvægtige Carmen sig til at tilbringe ferien sammen med sin far som forlod familien for år tilbage. Glæden bliver dog kort da hun erfarer at han har anskaffet sig en ny familie i et velstående middelklasse hjem. Carmen kommer snart i tvivl om hvorvidt der er plads til en latino datter fra mere beskedne kår i faderens nye liv.

Bridget har kort inden mistet sin mor, men beslutter sig alligevel for at tage i fodboldlejr. Inden længe bliver hun betaget af den labre træner, som hun ufortrødent jagter med 110 kilometer i timen. Efterhånden må spørgsmålet dog melde sig: løber hun blot af sted i rædsel for hvad der sker hvis hun standser? Som den eneste af pigerne må Tibby bliver hjemme og passe sit arbejde i det lokale supermarked. Det der virkeligt optager hende er dog den dokumentar som hun går og arbejder med. Den handler om forskellige tabere i samfundet (en suckumentary kalder hun den).

“Fire veninder – et par jeans” er baseret på en roman af sammen navn skrevet af Ann Brashare, og er den første i en bogserie. Historien skrider frem mens der klippes frem og tilbage mellem de forskellige piger, hvilket fungerer ganske effektivt, eftersom vi ikke når at køre træt i nogle af handlingsforløbene. De bevarer deres friskhed gennem filmen.

De fire piger burde virke bekendte for tilskuerne. De har alle træk som man kan nikke genkendende til, enten hos sig selv eller hos andre. Det eneste utroværdige er måske at de fire overhovedet er veninder når de nu er så forskellige. Det bliver dog hurtigt tydelig at de langt fra er karikaturer, men derimod giver et levende og troværdigt indtryk. Efterhånden som filmen skrider frem bliver pigerne konfronteret med deres familier, og må gøre nogle af de erfaringer som alle må gøre sig på et tidspunkt. De opdager familierne og forældrenes utilstrækkelighed, men samtidigt argumenterer filmen, ikke for at problemerne uden videre kan løses – for noget så naivt tror den ikke – men derimod for en fælles accept og forståelse af hinanden på godt og ondt.

Filmen er uden egentlige stjerner, endnu i hvert fald, for alle fire hovedrolleindehavere er gode bud på kommende store navne. De leverer alle glimrende præsentationer, og det er underholdende at se Alexis Bledel, der her har en noget anderledes fremtoning end den hun havde i “Sin City”. Som det næsten altid er i film der er delt op i forskellige historier, så er nogle bedre end andre. I denne er Lenas græske eventyr ganske vist det flotteste, men absolut også den svageste del af filmen og selvom Bridgets del er sjov er den ikke særlig interessant. Filmens hjerte ligger først og fremmest i Carmen og Tibbys historier, der begge udvikler sig meget rørende.

Filmen rammer et par falske toner ind imellem, og som tilskuer er det svært ikke at føle sig en anelse manipuleret med et par gange. Ikke desto mindre er filmen fri for egentlige fejltrin, og plottet er fuldt af intelligente observationer. “Fire veninder – et par jeans” er en glimrende, uprætentiøs og bevægende lille film, der har mere på hjerte end de fleste, og som fortjener udbredelse ud over sin målgruppe. Der er ganske rigtigt en smule magi i bukserne.


Trailer

Kort om filmen

Fire meget forskellige 16-årige veninder, der har kendt hinanden hele livet, skal for første gang ikke holde sommerferie sammen. Et par jeans, som de på trods af store forskelle i højde og drøjde alle kan passe, bliver omdrejningspunktet for sommerens oplevelser og udfordringer. Carmen skal holde ferie med sin far, som hun ikke har set siden forældrenes skilsmisse; Bridget skal på fodbold-lejr i Mexico; Lena skal til Grækenland og besøge sine bedsteforældre, og Tibby skal desværre blive hjemme. På skift har de bukserne en uge for at se, om de bringer held – og de starter hos Lena, for hvem det slidte denim bliver årsagen til et fortryllende møde med en smuk ung græsk fisker…