Fog of War, The

InstruktionErrol Morris

MedvirkendeRobert McNamara

Længde95 min

GenreDokumentar, Dokumentar

IMDbVis på IMDb

I biografen01/07/2005


Anmeldelse

Fog of War, The

5 6
FilmenRobert S. McNamara har i sin karriere gået fra bemærkelsesværdige poster som oberstløjtnant under USA’s bombning af Tokyo i 1945, direktør for Ford i 1946 og sidenhen som direktør for verdensbanken gennem 13 år.
Det er dog perioden 1960-67, hvor McNamara udfyldte rollen som USA’s forsvarsminister under John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson, dokumentaren “The Fog of War” primært omhandler. Den består af 11 lektioner, McNamaras erfaringer, citater og filosofiske læresætninger som interviewer og instruktør Errol Morris sætter fokus på.

Efter et oprids af McNamaras tidlige år, bliver opmærksomheden vendt mod Cubakrisen, der var et af de mest intense øjeblikke under den kolde krig. Grunden til at Cubakrisen ikke udviklede sig til åben krig, skyldes ifølge McNamara en respekt for- og grundigt kendskab til sin modstander. Det bliver tydeligt insinueret som værende en af de mulige grunde til at terrorister i nyere tid har haft sådan succes, da man ikke på samme måde som tidligere sætter sig ordenligt ind i hvad modstanderne vil og hvorfor de tænker som de gør.

Filmen beskæftiger sig dog ikke direkte med nutidige konflikter, men som McNamara indleder: alle militærledere begår fejl, og indimellem lærer man ikke af sine fejl før anden eller tredje gang de begås. Han fortæller i samme ombæring at dem der er ærlige med sig selv, vil indrømme disse fejltagelser. Dette indleder dokumentaren, der kan ses som en fortælling af hans egne fejltagelser som forsvarsminister men samtidig sender et signal eller måske endda en opfordring til nuværende militærledere.

For hvor USA kunne ånde lettet op da Cubakrisen var overstået, skulle McNamara få det meget sværere under Vietnamkrigen, hvor han efter Præsident Kennedys død i 1963 stod overfor samarbejdet med præsident Johnson. Dette samarbejde var ikke gnidningsløst og de to var, blandt mange andre emner, uenige i om hvorvidt man burde optrappe eller nedtone landets militære involveren i Vietnam.

Der klippes mellem McNamaras fortællinger og historiske lyd- og videoklip der vidner om samtaler mellem McNamara og de to præsidenter. Indimellem høres instruktør Errol Morris’ stemme når han stiller tillægsspørgsmål, men ellers er al opmærksomhed rettet mod hovedpersonen.

Det er tydeligt at McNamara er meget følelsesmæssigt involveret i de emner han fortæller om, og dokumentaren er i høj grad interessant i kraft af McNamaras energiske fortællestil.

I en af de mest interessante dele af interviewet, fortæller McNamara hvordan han i sin tid som forsvarsminister, i stedet for at svare direkte på et spørgsmål, besvarede det spørgsmål han ønskede at få stillet. Dette er samtidig en god fodnote til seeren, der naturligvis skal huske på at denne glimrende politiske dokumentar blot viser én mands synspunkt.

Verdenshistorien har det med at gentage sig og selvom der ikke bliver gjort en eneste direkte reference til nyere tiders konflikter, virker “The Fog of War” mere aktuel end nogensinde, på trods af at dens fokus primært ligger over 30 år tilbage. Det er en på samme tid meget skræmmende og fascinerende tanke.
VideoBilledet på denne dvd står fantastisk flot og roligt. Der er ingen spor af artefakter eller snavs, naturligvis med undtagelse af de historiske referencer der byder på arkivklip fra 2. verdenskrig og den kolde krig. Billedet er i anamorphic widescreen med det originale aspect ratio på 1.78:1.
AudioLydbilledet på “The Fog of War” dvd’en er repræsenteret ved et Dolby Digital 5.1 lydspor. De historiske billeder er ofte akkompagneret af flot, velmixet lyd der indimellem tager brug af hele lydbilledet. Det er tydeligt at mange af lydeffekterne er mixet specifikt til dokumentaren, hvilket rykker mange af de historiske billeder tættere på. McNamaras stemme går klart igennem og Philip Glass’ meget stemningsfulde musik sætter prikken over i’et.
EkstramaterialeFilmen beskriver 11 lektioner af McNamara. De lektioner der bliver fremsat i filmen er baseret på interviewet med ham, men McNamara har selv skrevet 10 læresætninger, der ikke alle bliver benyttet i filmen. Disse har man mulighed for at se på ekstramaterialet, med en lille introduktion og forklaring af McNamara selv.

Derudover byder denne dvd på 20 slettede og forlængede scener, i alt 37 minutters interview, hvor McNamara går nærmere ind på sit privatliv og hvor man også kan opleve ham afvise at svare nogle af de spørgsmål instruktøren stiller ham undervejs.

Noget sparsomt men fornuftigt ekstramateriale, der afsluttes med en trailer og to tv-spots.

“The Fog of War” er en glimrende dokumentar, der giver et interessant indblik i USA’s konflikter i det 20. århundrede. Ekstramaterialet er sparsomt, men filmen står godt for sig selv, og denne dvd er et sikkert køb for alle der har den mindste smule interesse i emnet.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Som tidligere forsvarsminister under præsident Kennedy og præsident Johnson var Robert S. McNamara en af det 20. århundredes mest kontroversielle og indflydelsesrige politikere. Nu fortæller han for første gang åbent sin personlige skildring af nogle af de mest skelsættende begivenheder i USA’s samtidshistorie til den Oscar-vindende instruktør Errol Morris. McNamara var leder af en af verdens mest magtfulde militærstyrker under en af USA’s mest usikre perioder i nyere tid, og han giver nye og ofte overraskende indblik i bombningen af Tokyo, den cubanske missilkrise og vietnamkrigens betydning.