Gangster Squad

InstruktionRuben Fleischer

MedvirkendeRyan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Josh Brolin, Nick Nolte, Giovanni Ribisi, Josh Pence, Frank Grillo, Anthony Mackie, Robert Patrick, Michael Peña, Mireille Enos, Sullivan Stapleton

Længde113 min

GenreDrama, Krimi

IMDbVis på IMDb

I biografen17/01/2013


Anmeldelse

Gangster Squad

4 6
Fra zombieland til gangsterland

Instruktør Ruben Fleischers debut, “Zombieland” fra 2009, var en uhyre vellavet, underholdende og medrivende zombie-film, der drev gæk med genren samtidigt med, at den hyldede flere af dens ikoniske opusser. I “Gangster Squad”, som er en filmatisering af Paul Liebermans bog af samme navn, lader Fleischer endnu en gang til at være fokuseret på at hylde sit værks filmhistoriske arv (i denne ombæring: gangstergenren). Og selvom resultatet langt fra er dårligt, så er “Gangster Squad” på ingen måde lige så vellykket som instruktørens første film.

“Gangster Squad” handler i korte træk om mafiabossen Mickey Cohen (Sean Penn), der i efterkrigstidens Los Angeles lider af skruppelløs storhedsvanvid, og som med alle midler forsøger at underlægge sig hele byen. En lille gruppe bestående af de mere eller mindre sidste hæderlige strømere i LA får til opgave at terrorisere Cohens kriminelle virksomhed i en sådan grad, at han ikke kan fortsætte sit foretagende. Gruppen (“The Gangster Squad”) ledes af John O’Mara (Josh Brolin), hvis kone dog ikke er videre tilfreds med sin mands farlige job.

Dét er historien, og den er der, som den garvede filmentusiast måske kan fornemme, ikke videre meget kød på. Filmen er mere eller mindre blottet for overraskende twists og karakterudvikling – to ting, der stensikkert kunne have gjort denne noget ordinære film mere spændende. Dertil kommer, at filmen i store dele har et ujævnt flow, og flere af skuespillerne (især Sean Penn) bruger for megen taletid på at udpensle, hvad de vil foretage sig i de kommende scener. Show, don’t tell.

Men mens filmen kører, tænker man heldigvis ikke frygteligt meget over disse skavanker. De enkelte scener er nemlig gennemsyret af en lækker film noir-æstetik og skruet sammen med tilpas meget overskud til, at man bliver revet med og underholdt. Især billedsiden tager kegler, og mange af de voldelige actionssekvenser er ganske betagende i al deres brutalitet. Det er ikke, fordi Fleischer ligefrem er fuld af nye ideer – faktisk er langt de fleste af filmens elementer hentet op fra gangsterfilmgenrens støvede arkiver – men for det meste lykkes det instruktøren at (gen)bruge genrens konventioner på en måde, der får filmen til at føles relativt frisk og ikke for plagierende.

Filmen har dog en gennemgående tendens til at kamme over og blive plat. Umiddelbart vil jeg skyde på, at omtrent 90% af replikkerne er karakterdefinerende punchlines, og selvom flere af dem vitterligt fungerer, så er mange af dem grinagtige på den dårlige måde. Men takket være Fleischers udmærkede instruktion, så får dialogen altså en vis underholdningsværdi. Manuskriptet bruger heller ikke meget spalteplads på at granske karaktererne, så tit har man kun disse punchlines at gøre godt med, når man skal forsøge at greje karakterernes personligheder. Filmen har et godt cast, men skuespillerne spises altså af med noget endimensionale roller – især Emma Stone, som her medvirker i sin karrieres hidtil mest ligegyldige og overflødige pyntedukkerolle.

“Gangster Squad” er alt i alt ganske fin underholdning med adskillige betagende scener, sjove replikker og voldsomme, voldsomt spændende sammenstød. Men man savner altså mere kød på historien og karaktererne. Så længe filmen kører, bærer man også over med filmens til tider prætentiøse attitude, fordi flot fotografering, lækker noir-æstetik, ferm instruktion og vellavet action immervæk er en effektiv opskrift på en god omgang underholdning. Dermed ender “Gangster Squad” på en karakter lige over middel – men det er tydeligt, at Ruben Fleischer har mere at byde på.

Se også: Filmz TV til “Gangster Squad”-gallapremiere


Trailers

Kort om filmen

Los Angeles, 1949. Den hensynsløse Brooklyn-fødte mafia-konge Mickey Cohen kører showet i byen, høster sorte penge på narkotika, våben, de prostituerede og – hvis han får sin vilje – ethvert væddemål indgået vest for Chicago. Og han gør det hele med beskyttelse af ikke blot sine egne bøller, men også politiet og politikere er under hans kontrol. Det er nok til at skræmme selv den modigste, gade-hærdet politimand – undtagen måske den lille, hemmelige gruppe af LAPD-outsidere ledet af Sgt. John O’Mara og Jerry Wooters, som bliver sat sammen for at forsøge at rive Cohens verden fra hinanden.