Hannibal

InstruktionRidley Scott

MedvirkendeAnthony Hopkins, Julianne Moore, Gary Oldman, Ray Liotta, David Andrews, Frankie Faison, Giancarlo Giannini, Francesca Neri, Zeljko Ivanek, Hazelle Goodman, Francis Guinan, James Opher, Enrico Lo Verso, Ivano Marescotti, Fabrizio Gifuni

Længde131 min

GenreThriller, Thriller

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Hannibal

5 6
Filmen”Hannibal” er den tredje film der er produceret med Hannibal Lecter. Af filmens navn forstås det at det denne gang er kannibalen selv der er filmens omdrejningspunkt, i modsætning til de tidligere film, hvor Lecter blot var en birolle.

Det er en udmærket film, der dog er knap så succesfuld som sin forgænger “Silence of the Lambs”, der var en intens psykologisk thriller. Hannibal er nærmere en blodig action film, med et par enkelt horror elementer. Det gør den ikke til en dårlig film, langt fra, men man kunne have håbet på lidt mere uhygge når man befinder sig i Lecters selskab!

Filmen er baseret på bogen af samme navn, skrevet af Thomas Harris. Som altid er det notorisk svært at omdanne en bog til film, og selvom Ridley Scott gør et godt forsøg med Hannibal, er der desværre en del ting der er faldet fra under processen.

En af de ting som jeg savner mest fra bogen, er al den baggrundsinformation man får om Hannibal Lecter. Det er yderst spændende at læse hvor manden får sin motivation, og ikke mindst sine spisevaner fra. Disse ting er overhovedet ikke med i filmen. Det ændrer naturligvis Lecters motivation ret kraftigt. Jeg kan derfor kun anbefale at man læser bogen.

En anden ting der har været meget diskuteret er slutningen på hhv. filmen og på bogen. Jeg kan personligt bedst lide slutningen i bogen. Det virker som om at slutningen i filmen hurtigt er klasket sammen, som den letteste løsning, der samtidig lader mulighederne for en efterfølger være åbne.

Filmens omdrejningspunkt er som tidligere nævnt manden selv, og det er der blevet en udmærket film ud af. Dem der har set “Silence” og siddet og gyst ved tanken om en Hannibal Lecter på fri fod, får det at se i denne film.

Lecter spilles for anden gang af Anthony Hopkins, der genfinder Lecters kølige intellekt og charme i denne film. Det er vidunderligt at se ham på fri fod, og scenerne i Firenze er blandt filmens bedste.

Clarice Starling spilles i denne film af den smukke Julianne Moore. Hun har et par store (omend billige) sko at udfylde. Men hun gør det ret godt i rollen som Starling. Moores portrættering af Starling hjælpes på vej af det faktum at der er gået syv år fra den første film. I “Silence” var Starling en usikker, grøn FBI-agent-elev… I Hannibal er hun en erfaren og hård FBI-agent.

I de mindre roller har vi først Gary Oldman i en uhyggelig portrættering af den vansirede Mason Verger. Oldmans overspil passer perfekt til rollen som Verger. Dernæst har vi Ray Liotta, der efterhånden har monopol på at spille rigtigt svinagtige karakterer. Liotta svigter ikke i denne film, og leverer en portrættering, så man simpelthen ikke kan undgå at hade Paul Krendler som pesten.

Endeligt har vi en italiensk skuespiller ved navn Giancarlo Giannini der spiller rollen som den italienske politimand Rinaldo Pazzi. Gianninis præstation er filmens bedste, på trods af den relativt korte tid han er på skærmen.

Hannibal er en værdig efterfølger til “Silence” på mange områder, men man føler ligesom at der mangler lidt. Det intense psykologiske spil imellem Clarice og Lecter i den første film, er ikke til stede på helt samme måde i denne film. Samtidig bliver der ikke lagt fingre imellem, og mange steder er filmen ekstremt blodig og kvalmefremkaldende.

Jeg tror at filmen deler sit publikum i to. Dem der forventede en film mere i stil med “Silence” vil naturligvis blive skuffede. Dem der blot ønsker at se Lecter i fuldt vigør, vil elske den. Personligt ligger jeg et sted midt imellem, og det bliver derfor en karakter på:

VideoPå billedsiden har vi et smukt anamorfic transfer i 1.85:1 aspect ratio.

Ridley Scotts smukke visuelle stil er her gengivet absolut vidunderligt. Der er ingen fejl af nogen art, og både farver og klarhed er ganske enkelt superb.

Ganske enkelt et af de bedste transfers der indtil nu er produceret.

AudioPå lydsiden er vi denne gang blevet forkælet med både et Dolby Digital 5.1 og et fantastisk DTS 5.1 lydspor.

Begge lydspor er virkelig solide, med god brug af surround og subwoofers. Talen er klar som aldrig før, og Hans Zimmers underlægningsmusik går klokkerent igennem.

Lydsporene var blandt de bedste i 2001, og DTS sporet markerer sig stadig ét år efter, som noget af det bedste lyd man kan tænke sig.

Ekstra materialeEkstra materialet på denne udgave af Hannibal er omfangsrigt.

På den første disk er der et kommentarspor med filmens instruktør Ridley Scott. Scott giver masser af god information om filmens tilblivelse og taler også om filmen kontra bogen.

Dernæst er der slettede scener, der varer ca. 40 minutter i alt. Det drejer sig både om scener der er i filmen, men som er længere her, eller scener der overhovedet ikke var med i filmen. Alle scener har desuden kommentarer af Ridley Scott.

Hvis der er noget jeg elsker på en DVD, så er det “bag-kameraet” programmer, der specifikt er lavet til DVD’en. På denne udgivelse finder man nemlig 5 programmer, der sammen går under navnet “Breaking the Silence”. De varer ca. 80 minutter i alt, og dækker hele filmens produktion fra udvikling til filmens udgivelse. Det er virkelig kræs for DVD-elskere!

Dernæst er der tre dokumentarprogrammer, hvor man fra flere vinkler kan se hvordan filmens store action sekvens “Fish market” scenen er lavet, hvordan man bruger storyboards og åbningssekvensen i flere forskellige udformninger.

Til sidst er der trailers, tv-spots og foto-galleri.

Efter at man har set ekstra materialet igennem, sidder man med et godt billede af hvordan filmen er skabt. For folk der interesserer sig for den slags er denne DVD absolut et must. Lækkert!

Med en nær perfekt teknisk side er der ingen tvivl om at denne film bør stå på din hylde. Både hvad angår billede, lyd og special features, er denne udgivelse et must for DVD-elskere overalt.

Selve filmen er udmærket, men leverer ikke helt samme intense spænding som dens forgænger. Men Lecter i fuldt vigør redder filmen, så der er kun en ting at gøre. Sæt filmen på, og nyd den med et glas dejlig Chianti!


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Syv år efter FBI Agenten Clarice Starling skød og dræbte seriemorderen “Buffalo Bill” er kannibalen Hannibal Lecter stadig på fri fod. Han lever livet i Firenze, langt væk fra FBI’s lange arm.

Starling har levet højt på sine bedrifter for syv år siden, men hun havner pludselig i unåde pga. en fejlslagen anholdelse der kostede en kollega livet. Clarice bliver dog reddet i sidste øjeblik af rigmanden Mason Verger, der igennem sine forbindelser i den amerikanske regering, får FBI til at genoptage eftersøgningen af Lecter. Clarice bliver sat på sagen.

Verger er Lecters sjette offer, og det eneste der overlevede. Men ikke uden en pris! Verger er lam, hans ansigt er vansiret, og han tørster efter hævn over Hannibal. Bag lærredet manipulerer Verger med både Clarice, FBI og det italienske politi, for at drage Hannibal frem i lyset så han kan få sin hævn.