Harry Potter og Fønixordenen

InstruktionDavid Yates

MedvirkendeDaniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Ralph Fiennes, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, Jason Isaacs, Gary Oldman, Fiona Shaw, Imelda Staunton, Tom Felton, Robert Hardy, Geraldine Somerville, Julie Walters, Matthew Lewis, Harry Melling, Evanna Lynch, Jason Boyd, Richard Macklin, Kathryn Hunter, Miles Jupp, Jessica Hynes, Adrian Rawlins, Natalia Tena, George Harris, Peter Cartwright, Brigitte Millar, Mark Williams, David Thewlis, Timothy Bateson, James Phelps, Oliver Phelps, Bonnie Wright, Jamie Wolpert, Nicholas Blane, Daisy Haggard, Chris Rankin, Sian Thomas, Jamie Waylett, Josh Herdman, Katie Leung, Ryan Nelson, David Bradley, Devon Murray, William Melling, Apple Brook, Emma Thompson, Alfie Enoch, Afshan Azad, Shefali Chowdhury, Warwick Davis, Jim McManus, Nick Shirm, Sam Beazley, John Atterbury, Arben Bajraktaraj, Richard Leaf, Tony Maudsley

Længde138 min

GenreAction, Action

IMDbVis på IMDb

I biografen13/07/2007


Anmeldelse

Harry Potter og Fønixordenen

4 6
Hvor sommeren ellers indtil videre har været tæt pakket med såkaldte three-quels til nogle af Hollywoods største nutidige filmfranchises, så er serien om troldomsdrengen Harry Potter nået et par skridt videre til femte kapitel, og “Harry Potter og Fønixordenen” lever ikke kun op til forgængerne hvad angår spænding og underholdning, men overgår også seriens andre film på flere punkter.
Problemerne indfinder sig allerede fra første scene for Harry, da de farlige Dementors melder deres ankomst i mugglebyen Little Whinging, og Harry må forsvare både sin irriterende fætter, Dudley, og sig selv fra de mørke væsners uhyggelige kræfter. Men det er ikke tilladt for Harry at bruge magi udenfor Hogwarts, og kun en effektiv forsvarstale fra Dumbledore redder Harry fra at blive bortvist fra skolen. Løsslupne Dementorer er dog langt fra de eneste problemer, Harry har at kæmpe med, idet ingen synes at tro på, at Harrys nemesis, Lord Voldemort, virkelig er vendt tilbage. Det er en barsk sandhed, der er for svær at sluge selv for Ministeren for Magi, der sender den autoritære regelrytter Dolores Umbridge til Hogwarts for at holde øje med både Harry og Dumbledore. Umbridge får hurtigt sat sit præg på skolen, bl.a. ved at forbyde regulær træning i Forsvar mod Mørkets Kræfter. Igen ser Harry sig nødsaget til at bryde reglerne, da han sammen med Ron og Hermione begynder at undervise sine medstuderende i smug, så de kan være klar til det uundgåelige møde med Voldemort.

I modsætning til de foregående Potter-film er plottets struktur i “Fønixordenen” mindre bygget op omkring et eventyrligt puslespil af små ledetråde og brikker, der alle leder frem mod en overraskende slutning, og med mere fokus på Harrys indre kamp mod Voldemort fremstår “Fønixordenen” som den mest modne af Potter-filmene. Hvor man kunne frygte, at murstensromanen “Harry Potter og Fønixordenen” ville ende i et forvirret sammenkogt rod, har bogens spraglede handling i forhold til de litterære forgængere gjort det nemmere for filmfolkene at fravælge større sideplots som f.eks. Hermiones kamp for husalfernes befrielse. Denne bevidste stillingtagen til hvad, der er vigtigt for kernen af filmens historie, er bestemt noget, som klæder fortælletempoet, der er langt mere afbalanceret end det hæsblæsende ridt man blev udsat for i f.eks. “Flammernes pokal”.

Der er dog stadig et væld af nye og gamle personer, samt nye væsner og trolddomskunster, der skal introduceres: de stovte medlemmer af Fønixordenen; medstuderende som Luna Lovegood; og ikke mindst nye fjender i form af Dolores Umbridge og Bellatrix Lestrange, der spilles ganske excentrisk af Helena Bonham Carter. Dertil kommer de personligheder, man allerede har stiftet bekendtskab med i de forrige film, som Harrys gudfar, Sirius Black, Mad-Eye Moody, og Lucius Malfoy for blot at nævne nogle få. Filmen vrimler med karakterer, som man helst skal have set de forrige film for at have et ordentligt forhold til, for det siger sig selv, at med så mange personer er det de færreste, der får mere end et par replikker at gøre godt med. Men takket være den efterhånden imponerende liste af dygtige skuespillere, som har fundet vej til Harry Potter-filmatiseringerne, samt ‘gæstemanuskriptforfatteren’ Michael Goldbergs håndtering af replikkerne, lykkes det alligevel at gengive karaktererne fra bøgerne på hæderlig og helstøbt vis.

Det er bl.a. nærmest en lettelse, at Michael Gambon i rollen som Dumbledore har fået lagt noget af sin maniske tilgang til rollen på hylden til fordel for en mere alfaderlig aura, som har manglet siden Richard Harris spillede rollen. Af de nytilkomne er Imelda Staunton fortræffelig som Dolores Umbridge, der indpakket i lyserødt plys fremstår som et te-drikkende bureaukratisk monster, som fryder sig over tortur og generel bandlysning af alt, hvad der er sjovt. Der er lagt stor vægt på det komiske i figuren, og sammen med opsynsmanden, Filch, står Umbridge for nogle af filmens mest morsomme øjeblikke.

At Harrys mest håndgribelige fjende i størstedelen af filmen fremstilles som mere komisk end ond leder også frem til filmens største problem. Selvom konflikten mellem ministeriet og Hogwarts giver Potter-universet en større grad af nuancer hvad angår ondt og godt, ender filmen med mest af alt at føles som et langt mellemspil, før vi kan komme videre til filmseriens egentlige omdrejningspunkt; opgøret mellem Harry og Voldemort som slutningen på “Flammernes pokal” ellers lagde flot op til. Men på trods af det fysiske fravær af Voldemort i det meste af filmen formår “Fønixordenen” dog stadig at behandle Harrys forhold til den mørke herre på en langt dybere og mere skræmmende facon, end nogle af de andre film har formået, og med en meget visuelt flot og medrivende finale bliver “Fønixordenen” alligevel den hidtil mest tilfredsstillende af Potter-filmene.


Kort om filmen

Det bliver endnu et spændende semester for den unge Harry Potter. Han vender tilbage til sit femte år på Hogwarts skolen for heksekunster og trylleri, og opdager, at trolddomsmiljøet ikke vil erkende, at Lord Voldemort er genopstået. Samtidig har Ministeren for Magi, Cornelius Fudge, indsat en ny rektor på Hogwarts. Han vil ikke have, at professor Dumbledore går rundt og fortæller eleverne, at Voldemort er tilbage. Eleverne har også fået en ny professor i Forsvar mod Mørkets Kræfter, professor Dolores Umbridge, og hun er ikke sådan at bide skeer med. Harry, Hermione og Ron danner en hemmelig læseklub, Dumbledores Army, hvor de sammen med andre elever prøver at lære de svære trylleformularer, der måske kan beskytte dem mod den onde Lord Voldemort.