Jurassic World: Fallen Kingdom

InstruktionJuan Antonio Bayona

MedvirkendeBryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum

Længde128 min

IMDbVis på IMDb

I biografen07/06/2018


Anmeldelse

Jurassic World: Fallen Kingdom

2 6

 

Det handler om en klon. Igen. Dyremishandlingen af Steven Spielbergs epokegørende “Jurassic Park” fortsætter med “Fallen Kingdom”.

 

Her er en Indo-Rex forvandlet til en Indo-Raptor, så rædslerne fra den rædsomme “Jurassic World” kan fortsætte.

 

Og det gør de så. Men på en ny måde.

 

For “Fallen Kingdom”-instruktør J.A. Bayona er dygtigere end forgængeren til at integrere de mange dinoer ind i den film, som en kæk Chris Pratt og en hot Bryce Dallas Howard medvirker i.

 

I Colin Trevorrows “Jurassic World” var dinosaurerne CGI-glatte uden tyngde og den tekstur, som i 1993 gjorde “Jurassic Park” til årets bedste blockbuster.

 

Og hvis en T-Rex ikke vejer noget, men let glider rundt på lærredet, så opleves det ikke som en dino. Så er det ikke en dino.

 

Det er det derimod i “Fallen Kingdom”, hvor Bayona anvender flere af Spielbergs ‘ægte’ animatronics – det opleves som ægte dinoer!

 

Men “Fallen Kingdom” er ikke en ægte dinofilm.

 

Efter få minutter forlader de gode og de onde mennesker samt de grusomme dinoer øen til fordel for et gotisk slot, der forvandler “Fallen Kingdom” til billig horror.

 

Bayona har således klonet sin egen trang til børn, monstre og fraværende forældre fra “Børnehjemmet” og “A Monster Calls” med “Jurassic World”. Resultatet er lige så skræmmende som en Indo-Raptor.

 

Skræmmende dårligt.

 

For “Fallen Kingdom” fortsætter Disneyficeringen af “Jurassic”-franchisen.

 

Chris Pratt kan tale med sin yndlings-raptor, der er dresseret som en nuttet hund, imens den ironiske distance punkterer alvoren, som da Luke Skywalker kasserede sit lyssværd i “The Last Jedi”.

 

“Jurassic”-filmene handler nemlig ikke længere om menneskets møde med monstret. Nu er dinoerne forvandlet til Lassie eller Willy, der skal befries, fordi det er synd for dem.

 

Således spiller orkestret stort og rørende op, da en langhals i indledningen må lade livet til øens vulkan-lava. Dino-mishandling! Raptor-hviskeren Pratt har fjernet det farlige ved “Jurassic”.

 

I stedet er skurken en mand, der kan lide krig, penge og som råber af børn.

 

For mennesket leger stadig Gud i “Jurassic”-land her 25 år efter originalen.

 

Vi genskaber dem, der ikke forstod Darwins teori. Er der noget i vejen med det?

 

Ja, det synes Jeff Goldblum, der som “Park”-pynt gæster “Fallen Kingdom” i få sekunder tilbage i rollen som Ian Malcolm.

 

Dr. Malcolm mener i modsætning til de mange dyrevenner i “Fallen Kingdom”, at man bør lade dinoerne uddø. De har haft deres chance.

 

Jeg er enig med Malcolm.

 

Universal Pictures leger Gud, når de kloner “Jurassic World” ud fra “Jurassic Park”, “Fallen Kingdom” ud fra “The Lost World”.

 

Dinosaurerne har haft sin tid. Stands klonerne – det er dyremishandling.

 

Jurassic World 2 Fallen Kingdom Anmeldelse / Filmz.dk

 


Trailer