Kinsey

InstruktionBill Condon

MedvirkendeOliver Platt, Liam Neeson, John Lithgow, Laura Linney, Peter Sarsgaard, Heather Goldenhersh, Tim Curry, Timothy Hutton, Dylan Baker, Veronica Cartwright, William Sadler, Chris O'Donnell, Julianne Nicholson, John McMartin, Kathleen Chalfant

Længde118 min

GenreDrama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen06/05/2005

Anmeldelse

Kinsey

4 6
FilmenSex er kommet for at blive, lyder klicheen, og i filmen “Kinsey” ser man hvordan sex for alvor fik sin entre i 1940’erne og hvilke konsekvenser det havde for manden som fik det frem i lyset.

Vi følger i fodsporet på professor Alfred C. Kinsey, som i sin søgen efter at dokumentere det normale inden for den menneskelige seksualitet, i stedet fandt et univers af variation. Vi oplever at Kinsey rejser USA rundt med en spørgeformular under armen og hvordan man først hylder ham, men da han i en stærkt præget mandeverden begynder at dokumentere at også kvinder har seksuelle tilbøjeligheder, får han det halve USA og diverse sædelighedsforeninger på nakken. Sandheden er ilde hørt, lyder en anden gammel traver.

Filmen er åben og ærlig omkring sex, og en klar fortaler for at oplysning er vejen frem, men selvom at emnet er ovre i den frække afdeling kan man ikke ligefrem kalde filmen for vovet. Måske ikke så meget fordi emner som onani, homoseksualitet og “par på prøve” er hverdagskost i dag, men fordi filmen er fortalt i en lettere klinisk og videnskabelig tone, som fungerer både på godt og ondt; man får serveret en virkelighedsnær film og et sagligt portræt, men følelsesmæssigt er den kølig, og selvom filmen åbner sig hen mod slutningen bliver den ikke for alvor rigtig vedkommende.

Mange biografiske film har en tendens til at ville dække for store perioder i personernes liv, og det gør “Kinsey” også. Der bliver sprunget meget i tid i steder som gør fortællingen lidt rodet. Men heldigvis falder den ikke i med at skamrose eller ophæve Kinsey. Vi ser både de gyldne momenter, såvel som hans fejl og mangler.

Liam Neeson ses i rollen som den epokegørende professor, og Neesons præstation er hverken umiddelbar farverig eller excentrisk til f.eks. at få Oscar-akademiets opmærksomhed, men perfekt underspillet og detaljeret nok til at hans præstation vokser som filmen skrider frem.

Alfred C. Kinsey er en vanskelig rolle som i stil lægger sig op ad filmens videnskabelige og distanceret natur, men i Neesons hænder bliver den både troværdig og nedtonet levende. Neesons støttes af Laura Linney og Peter Sarsgaard som leverer solide præstationer.

Instruktøren Bill Condon (som lavede den glimrende “Gods and Monsters”) har skabt en flot og minimalistisk film som breder et budskab om at vi alle er forskellige, men minder også om at selvom verden er drastisk forandret siden 1940’erne, forbliver den menneskelige natur alligevel den samme.

Video”Kinsey” er på dvd præsenteret i anamorphic widescreen 2.35:1 med et flot og skarpt billede. Farverne er naturlige uden at være farvestrålende, da de bevidst er holdt i en lettere kold og klinisk tone. Der er ingen tegn på ridser, men af og til kan man finde lidt digitale spor.
AudioUdgivelsen er i Dolby Digital 5.1 med en nogenlunde spredning over hele lydbilledet, men som det tit er med denne type film er fokuseringen alligevel lagt på frontkanalerne. Lydarbejdet er solidt uden at være imponerende.
EkstramaterialeEkstramaterialet er begrænset til en række små interviews med de involverede, optagelser bag kameraet og forskellige trailers. På region 1 er filmen også udkommet som en 2-disc version, der indeholder en mere grundig og interessant omgang ekstramateriale, hvor specielt en dokumentarfilm, som fokuserer på den virkelige Kinsey, må siges at være meget savnet her.

“Kinsey” er ikke af den mest kraftfulde natur og nok en kende for distanceret, men bæres frem af en velspillende Liam Neeson i en flot og troværdig film som også giver lidt stof til eftertanke. Den tekniske side af dvd-udgivelsen er godkendt men ekstramateriale er mangelfuldt.

Trailers

Kort om filmen

Liam Neeson spiller den dristige universitetsprofessor Kinsey, som finder blandt andet ud af at sex er sjovt, forskelligt fra person til person og at man ikke bliver blind af at onanere. Først modtages hans videnskabelige rapporter med begejstring og fuld opmærksomhed fra alle sider – siden kastes mørke skygger over hans provokerende skriverier.