Lo and Behold: Reveries of the Connected World

InstruktionWerner Herzog

Længde98 min

GenreDokumentar

IMDbVis på IMDb

I biografen06/04/2017

Anmeldelse

Lo and Behold, Reveries of the Connected World

4 6
Internettet ifølge Werner Herzog

Internettet. Hvor ville vi være uden? Ikke på www.filmz.dk i hvert fald. Werner Herzog har sat sig for at kigge nærmere på det hele. Alt, hvad der hedder internet – hvad det står for. Hvordan opstod det? Hvad bruger vi det til? Hvordan forbinder det os? Hvordan opdeler det os? Hvad kan det udvikle sig til i fremtiden? De mange spørgsmål og svar er en rodet affære i 10 afsnit, men den holder sig online, fordi Herzog er så unikt offline, som han er.

For Werner Herzog dokumenterer ikke som de fleste andre. Han er på, indsætter sig selv, taler, hvor andre ville forklare i tekst, klipper ikke altid sig selv ud af interviews, lader scenerne hænge, indtil de medvirkende smiler nervøst. Måske de forsøger at kigge væk, men Herzog er ligeglad – han dokumenterer ALT – måske som nettet?

Vi kommer tematisk og godt omkring emnerne, der inddelt i de 10 afsnit, der egentlig kun hænger sammen, fordi Herzog synes, de gør. Det er bare 10 områder, Herzog gerne vil se nærmere på. Det første afsnit handler om internettets tilblivelse. Vi møder en mand i det lokale, hvor han var med til at sende den allerførste besked gennem internettet. Virtuel virkelighedshistorie in real life. Han fortæller lidt om det, Herzog stiller spørgsmål. Det er nemt at følge med. Bare to mennesker der snakker afslappet om tingene.

Man er altid bevidst om, at det er Herzog, der er afsender. Ligesom i hans “Grizzly Man”, hvor han valgte ikke at indsætte lydklippet af Timothy Treadwell, der blev angrebet af bjørnene. I stedet viste Herzog sig selv, der lyttede til grizzly-mandens endeligt. Her nøjes han med at vise stuen, hvor en bortgået kvinde elskede at sidde og slappe af. Af respekt for familien bliver der ikke vist et billede af hende, siger han henover billedet. Det er lige så kraftfuldt. Han behøver ikke gøre andet, tankerne skal nok gøre resten.

Herzog lægger aldrig skjul på hvad hans mening er. Han stiller spørgsmålstegn ved, om kunstig intelligens har en plads i verden. Robotterne vil jo aldrig kunne lave lige så gode film som ham. Men samtidig lader han sine subjekter tale ud om de ting, han gerne… Jeg mener, de ting de gerne vil fortælle om. Ledende spørgsmål? Helt sikkert. Det, jeg bare sætter pris på med Herzog, er, at han står ved din subjektivitet. Selv dokumenteret virkelighed har en vinkel, Herzog siger det bare, som det er.

I sidste ende er det lidt som 10 kortfilm om forskellige aspekter af internettet. De er alle interessante, men det er svært at se en egentlig sammenhæng imellem dem. Når det så alligevel ikke bare bliver til en skolepræsentation om internettets historie, er det på grund af Werner Herzog selv. Det er Herzogs version. Præcis som det her er min – på www.filmz.dk.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

I ‘Lo and Behold’ bevæger Werner Herzog sig i ti kapitler fra internettets fødsel til dets vidstrakte indflydelse på nutidens samfund. Han interviewer eksperter og excentrikere og reflekterer med humor og vid over positive og negative sider af vores i stigende grad forbundne verden inden for f.eks. uddannelse, rumrejser og sundhedsvæsen.

Og han undersøger, hvad internettets udbredelse betyder for vores personlige forhold til hinanden. En tankevækkende og særdeles underholdende undersøgelse af, hvad det vil sige at være menneske (eller post-menneske) i en hyperforbundet verden.