Monsters, Inc.

InstruktionPete Docter, David Silverman, Lee Unkrich

MedvirkendeJohn Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi, James Coburn, Jennifer Tilly, Bob Peterson, John Ratzenberger, Frank Oz, Daniel Gerson, Steve Susskind, Bonnie Hunt, Jeff Pidgeon, Samuel Lord Black, Jack Angel

Længde92 min

GenreKomedie, Animation, Fantasy, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen08/02/2002

På dvd21/08/2002

Anmeldelse

Monsters, Inc.

4 6
Pixar, Inc.Lige siden animationsselskabet Pixar lavede den lille film “Luxo Jr.” (den med lampen), har Pixar lavet den ene utrolig imponerende animationsfilm efter den anden. Gennembrudet kom i 1989, da Pixar vandt en Oscar for den animerede kortfilm “Tin Toy”.

Baseret på denne kortfilms succes, slog Disney sig sammen med Pixar, og lavede de to “Toy Story” film og “A Bug´s Life”, alle utrolig glimrende, morsomme og flotte film. “Toy Story 2” er, efter min mening, en af de bedste animationsfilm nogensinde. Desuden har alle Pixars film haft enorm succes i biografer over hele verden.

Monsters, Inc.Pixars seneste skud på stammen hedder “Monsters Inc.”, som allerede er blevet den bedst indtjenende animationsfilm nogensinde efter “Løvernes Konge” (filmen har indtil videre indtjent knap 4,5 milliarder kroner på verdensplan). Og det er ganske forståeligt, fordi “Monsters Inc.” er endnu et pletskud fra Pixar. Filmen blev desuden nomineret til bedste animationsfilm til Oscarfestivalen i år, sammen med filmene “Shrek” og “Jimmy Neutron”, og den gav endelig Randy Newman sin velfortjente Oscar, efter 14 tidligere nomineringer og ingen priser.

Ideen bag “Monsters Inc.” er ganske enkel, men, ligesom med alle deres andre film, også virkelig original og genial. Hvad nu hvis monstrene var meget mere bange for menneskene end omvendt? Ud fra denne idé har folkene hos Pixar skabt et spændende, underholdende og virkelig flot værk. Animationen er utrolig imponerende, især den store bjørne-lignende “Sulley” der muligvis er den flottest animerede 3D figur nogensinde. Randy Newmans musik er stemningsfuld og behagelig og filmen har en hel del meget humoristiske scener

Første gang man ser “Monsters Inc.”, er det virkelig noget af en oplevelse. Men desværre er “Monsters Inc.” ikke en film som med lethed kan ses igen og igen. Filmens vittigheder er knap så slagkraftige (og desuden meget børnevenlige), hvilket gør at filmen er en smule kedelig ved gensyn. Dog gør filmens charme, stemning og enormt gode skuespillerpræstationer (John Goodman, Billy Crystal og Steve Buscemi) filmen til en rigtig god oplevelse, som bestemt ikke må misses, uanset hvor gammel man må være.
VideoMonsters Inc.´s videotransfer er kopieret digitalt-til-digitalt, ligesom med “Final Fantasy”, “Shrek”, “Toy Story” og den kommende “Star Wars Episode II: Attack of the Clones”. Normalt skaber man et DVD videotransfer ud fra et filmnegativ, hvilket ofte skaber digital støj og gør billedet en anelse uskarpt. Eftersom et negativ ikke har været benyttet i dette tilfælde, men i stedet det 100% digitalt videotransfer, betyder det, at billedet er fuldstændig pletfrit, knivskarpt og rent. Alt er meget detaljeret, kontrasten er helt perfekt og der er ingen ´artifacts´, ingen digital støj, og heller ikke nogen som helst form for ´edge enhancement´. Uden tvivl én af de visuelt flotteste DVD udgivelser nogensinde.
LydLydtransferet er næsten ligeså imponerende som DVD`ens videotransfer. DVD´en indeholder 6 lydspor, hvor jeg kun har lyttet til det engelske og det danske (som begge to er i Dolby Digital 5.1 Surround Sound). De mange lydspor er nok desværre grunden til, at der er så lidt ekstramateriale på disken, da de fylder en hel del på en enkelt DVD.

Jeg mener personligt, at det danske lydspor er ganske udmærket, og nok én af de mest imponerende tegnefilms-oversættelser, der nogensinde er blevet produceret i Danmark. Peter Aude og Donald Andersen, har lagt stemmerne til henholdsvis Sulley og Mike, og de klarer opgaven ganske fint. Andre store danske profiler som Mads Mikkelsen (hvis stemme passer herligt til filmens skurk: Randalf) og Iben Hjejle (som har stemme som Mikes kæreste: Celia) optræder også i den danske udgave.

Det originale engelske lydspor er selvfølgelig en tand bedre, men begge er fyldt med imponerende, spændende og dynamiske lydeffekter (sådan er det med alle lyddesigner Gary Rydstroms film), og de får begge virkelig én til at føle sig som en del af monstrenes verden.

EkstramaterialeDet er her, at Monsters Inc. DVD´en virkelig skuffer. Det er specielt bittert at tænke på, at Monsters Inc. findes i en helt forrygende 2-disk udgave i USA og England, men som ikke er blevet (og heller ikke har udsigt til “at blive”) udgivet herhjemme i Danmark. Men denne danske 1-disk udgave er næsten fuldstændig tom for ekstra indhold. Dog er de få ting der følger med på DVD´en heldigvis værd at tjekke ud.
“For The Birds” er Pixars seneste korte animationsfilm, som vandt Oscar for “Bedste Korte Animationsfilm” tilbage i marts i år. Filmen kørte før “Monsters Inc.” i de danske biografer. Det er en virkelig morsom, flot animeret og gennemført animationsfilm, som sagtens kan ses flere gange, og som de små garanteret vil elske næsten ligeså meget som “Monsters Inc.”

Desuden får vi godt og vel 5 minutters ret morsomme “Outtakes”, hvilket Pixar også lavede til “Toy Story 2” og “A Bug´s Life”. Disse “outtakes” kører også under rulleteksterne på selve filmen, men her er de præsenteret i fuld 4:3 format i højere opløsning.

Til sidst er der også en knap 4 minutter lang featurette, hvor vi ser en lang sekvens fra filmen, hvor lydsporet skifter mellem forskellige sprog over hele verden undervejs. Det er ganske morsomt at se, men er måske knapt så sjovt i længden.

Det er ikke overraskende, at denne 1-disk DVD udgave af “Monsters Inc.” bliver kaldt for “Familie Udgaven” i England (hvor en utrolig imponerende 2-disk udgave, som nævnt, kan fås). DVD´en henvender sig klart til de yngste, som ikke bekymrer sig så meget om dokumentarer, slettede scener, kommentarspor og den slags…

Men “Monsters Inc.” er endnu en glimrende (og særdeles original) animationsfilm fra Pixar og Disney, som selv voksne garanteret vil synes om. Billed- og lydsiden på denne DVD er desuden blandt de bedste af slagsen på markedet, så hvis det blot er filmen du er ude efter, kan denne DVD varmt anbefales.

Kort om filmen

Hvor kommer de monstre fra, som gemmer sig bag din skabsdør? Fra virksomheden Monsters Inc. I byen Monstropolis selvfølgelig! Byen drives af en mærkelig energikilde, nemlig barneskrig fra menneskeverdenen. Det er monstrenes opgave at skræmme børnene og jo mere de skriger jo bedre!

Den store godhjertede og behårede Sulley og hans bedste ven, den kuglerunde, grønne og enøjede Mike, udgør sammen det bedste skræmmehold. Men den snu kamæleonlignende Randalf, bekymrer sig ikke om at bryde reglerne, for han vil være den bedste. En dag lykkes det en lille pige fra menneskeverdenen, ved et uheld, at smutte med Sulley ud til monsterverdenen. Og eftersom børn anses for at være giftige og livsfarlige, er dette en katastrofe! Sulley og Mike bliver hunderæd for pigen og skal meget hurtigt have sendt hende tilbage, inden nogen opdager dem, især Randalf! Men det viser sig at være sværere end som så!