Mummy (2017), The

InstruktionAlex Kurtzman

MedvirkendeTom Cruise, Jake Johnson, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella

Længde107 min

GenreAction, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen08/06/2017


Anmeldelse

Mummy, The

1 6
En verden af monstre

Det må være begyndt med et møde. To chefer på et kontor hos Universal Pictures. Den ene har sagt til den anden, at aktionærerne ønsker sig et shared universe i stil med Marvels MCU. Sådan et fælles univers, der betyder, at folk også gider at se på Ant-Man, fordi han deler verden med Iron Man og Captain America. God idé, har den anden sagt, men indvendt: Vi har da ingen superhelte? Hvad med monstre i stedet for? Vi kan kalde det for Dark Universe? Genialt!

Ring til Alex. Han har både skrevet noget “Transformers” og en “Mission: Impossible”. Enig, Kurtzman kan gøre det. En solofilm om året; Frankenstein, Den usynlige mand, Van Helsing, Mumien og måske Wolfman. Og så kan de på et tidspunkt blive samlet. Ja! Ligesom med “The Avengers”. Præcis. Men det skal jo bindes sammen. Hvordan? Hmm, jamen Marvel gør det med ham der Nick Fury som leder af S.H.I.E.L.D. Fair nok. Måske Dr. Jekyll? Så leder han sådan en hemmelig organisation, der står for det gode og bekæmper det onde? Yes! Ring til Russell Crowe.

Okay, hvordan begynder vi så? Vi har 125 millioner dollars. De kan ikke tjenes hjem igen kun i USA. Kina! Tom Cruise kan alle lide. Også kineserne. Og damerne…! Hvad så med mændene? Hmm, måske er skurken en lækker brunette, der er… Mumie! Genialt! Men der er også en lækker blondine, der er arkæolog. Endnu mere genialt! Så kan det begynde i Irak, hvor nogle mellemøstlige IS-typer skyder efter Tom, så han må springe fra tagryg til tagryg. Alene? Nej, god pointe. Tilføj en sjov makker. Hvordan slipper de så væk? Luftstøtte! Bomber, eksplosioner, action.

Tom er på, hvis han kan få 30 mio. Fint, så er der stadig masser at bruge på effekter til en hel hær af zombie-monstre, der bliver til zombier, fordi mumien suger liv ud af dem… Øhm, det var i hvert fald sådan, Alex forklarede det. Tom vil også lave en stunt-scene i et fly og under vand, som dem han laver i “M:I”-filmene. Han vil jo så gerne være James Bond. Okay, men så er der altså ikke råd til en hel hær af zombie-monstre. Kun en håndfuld. Og drop post-credit-scenen. Vi kan også klare os uden grafisk designer, jeg kender et program, der hedder WordArt. Fandme en flot plakat!

Pis! Marketing siger, at Irak ikke sælger. Folk er ligeglade med arabere. Okay. Tom og blondinen flyver til et studie i London. Det kan være Dr. Jekylls hovedkvarter, så kan han også forklare, at det her bare er begyndelsen. Noget med mørket og lyset, det onde og det gode – et monster til at bekæmpe et monster. Så kan Tom også få sit flystyrt på vejen. Hvad med vandscenen? Jamen, han kan vel redde blondinen fra brunetten under vand? Så er det moralen. Til at begynde med er han sådan en egoistisk type, der lærer noget med, at man skal tænke på andre/blondinen.

Men hvad har det hele med mumien at gøre? Vi redder den med nogle flashbacks til gamle dage. Hun dræbte næsten sin elskede med en særlig dolk, der kan hidkalde dræberguden Thanos. Nej, vent. Vi kalder ham Set. Så gemmer vi ham til hold-filmen. Jaer? Nu er Tom jo den nye elskede, men hun kan ikke lige dræbe ham med det samme, fordi den røde sten er faldet af dolken. Det er præcis som med infinity stones, du ved. Ligesom Marvel. Genialt!


Trailers

Kort om filmen

For 5.000 år siden nedkaldtes en forfærdelig forbandelse over en prinsesse, der skulle have arvet troen som farao over Ægypten. Og derefter nedkaldtes stilheden – for at alle spor og al erindring om hende skulle forsvinde. Men nu farer krigens vinde igen over Mellemøsten, og midt i ørkenen åbner et bombenedslag pludselig indgangen til et gravkammer. Lejesoldaterne Nick Morton og Chris Vail supplerer gerne deres løn med lidt gravrøveri, og dermed vækkes denne gamle ondskab til live.

Tom Cruise står i spidsen for denne generations version af denne klassiske gyser. For første gang udspilles handlingen i vor tid og med en kvindelig Mumie – prinsesse Ahmanet – og med arkæologen Jenny Halsey som Cruises makker. Efter opdagelsen af gravkammeret skal sarkofagen med Ahmanet imidlertid føres til London, hvor den mystiske organisation Prodigium under ledelse af Dr. Henry Jekyll er klar til at bekæmpe ondskaben i alle dens former.