Ocean's 8

InstruktionGary Ross

MedvirkendeSandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway

Længde112 min

IMDbVis på IMDb

I biografen21/06/2018


Anmeldelse

Ocean’s 8

3 6

 

Det handler om mænd. Selv om dette “Ocean’s”-spinoff egentlig burde handle om kvinder.

 

For denne gang handler det ikke om Danny Oceans 11-12-13 mænd, der begår kuppet over alle kup. De er i stedet skiftet ud med Hollywoods bedste kvinder.

 

Decideret demonstrativt er de mange mænd fra Steven Soderberghs trilogi erstattet med otte kvinder anført af Debbie Ocean – søster til Danny.

 

Hun spilles gavflabet af Sandra Bullock, der gør meget ud af, at hun er søster til Danny. Hun bærer hans ur, besøger hans gravplads og har et billede stående af ham som kært minde.

 

Det er det paradoksale problem med “Ocean’s 8”. Den vil gerne vise, at kvinderne kan spille de samme roller som mænd. Sympatisk.

 

Men den gør det ved at forholde sig overdrevet meget til de selv samme mænd. Problematisk.

 

For Danny Ocean tænkte altså ikke lige så meget på søster Debbie, da han i selskab med Brad Pitt og Matt Damon kuppede Andy Garcias kasinoer tilbage i 2001.

 

De gjorde det bare. Måske fordi de var mænd i et mandsdomineret Hollywood? Sikkert. Men jeg tror aldrig Debbie og de andre får den ligestilling, de ønsker sig, ved at tænke og tale så meget om mænd.

 

For den kvindelige Ocean vil ikke bare kuppe, men også have hævn… På en mand.

 

Det ville Danny også – altså hævn på en mand. Han havde ikke et udestående med kvinder. Det har Debbie med mænd.

 

Hun kupper nemlig ikke bare for sig selv. Hun kupper diamantsmykker ved en kendisgalla for alle kvinder, unge piger. Og for hævn over en mand.

 

På den måde bliver “Ocean’s 8” lige så meget en kronik med et heist-glimt i øjet som et nyt, frigørende kvindeprojekt.

 

En kup-kronik, der kan koges ned til, at hende med diamanterne bliver forgiftet, skal brække sig på det vagtfri toilet – forbudt for mænd – hvorefter kvinderne kan gøre, hvad de vil.

 

Desværre vil de ikke meget mere end det. “Ocean’s 8”-holdet har mere fokus på kun at være kvinder end at kuppe.

 

Sådan var det ikke med den seneste “Ghostbusters“, der først og fremmest havde fokus på at være en omgang sjov spøgelsesjæger – tilfældigvis med kvindelige komikere i hovedrollerne.

 

De ødelagde ikke de gamle “Ghostbusters”. Det gør “Ocean’s”-kvinderne nu heller ikke.

 

I stedet forsøger begge at blive ligestillet med mændene ved at kopiere dem. Men en kopi bliver aldrig ligestillet med originalen.

 

Sandra Bullock ligestiller ingen ved at kopiere George Clooney. I stedet satte hun en ny standard for kvinder og mænd, da hun svævede rundt i rummet i “Gravity”.

 

“Gravity” handlede netop hverken om kvinder eller mænd, men om et menneske alene i rummet.

 

“Ocean’s 8” handler derimod kun om mænd i en film kun med kvinder.

 

Ocean's anmeldelse film / Filmz.dk

 


Trailer