Piranha 3DD

InstruktionJohn Gulager

MedvirkendeKatrina Bowden, Danielle Panabaker, Christopher Lloyd, Ving Rhames, Matt Bush, David Koechner, Gary Busey, David Hasselhoff, Jean-Luc Bilodeau

Længde83 min

GenreGyser, Thriller

IMDbVis på IMDb

I biografen14/06/2012


Anmeldelse

Piranha 3DD

2 6
Rådden fisk

“Piranha 3D” fra 2010 var Alexandre Ajas på mange måder vellykkede og sjove genindspilning af den klassiske “Jaws”-efteraber “Piranha”. Opskriften på Ajas film var (i grove træk) først at vise en masse tilfældige menneskers blottede kønsdele, herefter hovedpersonernes tildækkede kønsdele og sidst (men bestemt ikke mindst) en masse afgnavede kønsdele og sure, sultne piratfisk. Mod alle odds, og fordi “The Hills Have Eyes”-bagmanden Aja er en mere end almindeligt habil horror-instruktør, fostrede denne platte opskrift faktisk en ganske underholdende affære – og så oven i købet i 3D!

Efterfølgeren, derimod, er på niveau med den type film, man finder til en 10’er i en brugtfilmskasse, og som man i et viljesvagt øjeblik kommer til at købe med forhåbningen om, at man har fundet en lille, overset kultklassiker, der indeholder alt, hvad hjertet kan begære af underlødige elementer, men som man alligevel ender med at ærgre sig grusomt over at have spildt en 10’er, en reolplads og 80 minutter af sit liv på. “Piranha 3DD” er simpelthen et amatøragtigt makværk.

Det kan ikke betale sig at gå i detaljer med, hvorfor det nærmest ikke-eksisterende plot er så usandsynligt ringe (kort sagt hænger det slet ikke sammen, og filmen er tydeligvis selv bedøvende ligeglad med det), da en film sagtens kan levere fremragende underholdning med et ligegyldigt plot som fundament – se bare på “Piranha 3D” (altså forgængeren). Filmens problemer består snarere i, at dens virkemidler – dvs. blod og bryster – bare er noget, der kastes umotiveret op på skærmen (og ud af skærmen, hvis man altså ejer et 3DTV). Men selv et par bryster eller en afhugget penis kræver altså en eller anden form for iscenesættelse eller filmisk knowhow, hvis det skal have nogen som helst effekt på tilskueren.

Filmisk knowhow eller ordentlig iscenesættelse er der imidlertid ikke skyggen af her. Med jævne mellemrum filmes der nøgne damer, der bader i en pool, men de synes ikke at have noget som helst med filmen at gøre. Der er også scener, hvor man ser hamrende grimme CGI-fisk spise en masse ben under vandoverfladen. Men disse scener er ligeledes så dårligt klippet ind i resten af filmen, at de virker fuldstændig malplacerede og meningsløse. Filmen slår sig desuden op på at have mere action, mere gru og større bryster end forgængeren – og alligevel føler man, at der er mindre af det hele i “Piranha 3DD”.

David Hasselhoff medvirker, og hans medvirken kunne måske have været en sjov gimmick, men hans optræden er (ligesom alt andet i filmen) plat, forudsigelig og totalt uinspireret. Filmen fejler på alle tænkelige niveauer bortset fra, at den gudskelov slutter efter kun 70 minutter. Herefter har man desperat forsøgt at give filmen en spillefilmslængde ved at fylde rulleteksterne ud med fraklip, der ikke er sjove, og billeder af en gammel Hasselhoff, der løber i slowmotion langs stranden. Suk.

Jeg havde på forhånd en svag forhåbning om, at jeg i det mindste ville kunne grine lidt af, hvor dum en film “Piranha 3DD” er, men den er simpelthen så forfærdelig, at jeg ikke engang evnede et træk på smilebåndet. Der er intet andet end afskyeligt filmhåndværk i denne afstumpede og tandløse affære, der bare i kraft sin eksistens er en fornærmelse af filmmediet.
Video

Transferet er meget nydeligt med ganske få fejl og en generelt slående detaljerigdom. Der er dog en væsensforskel på, om der filmes over eller under vandet. I undervandsscenerne forekommer der f.eks. banding med jævne mellemrum, slørede skud dukker op hist og her, og til tider er der ret meget støj i billedet. Alt glitrer og glinser til gengæld smukt over vand, og farverne gengives helt uproblematisk. Jeg har ikke selv noget 3DTV, men min kollega, Johan Albrechtsen, har inspiceret 3D-billedsiden og har følgende kommentarer:

I modsætning til sin forgænger blev “Piranha 3DD” faktisk skudt i 3D, og der blev altså ikke bare føjet en tredje dimension til billedsiden efter selve optagelserne. Og det kan mærkes, for 3D-transferet har en ofte exceptionel dybde, som særligt gør indtryk i undervandsscenerne. Desværre er netop undervandsscenerne ofte plaget af mild støj og banding, og ghosting forekommer også indimellem. I ét tidligt skud, hvor to fiskere træder ud i vandet, ser det endda næsten ud, som om den ene af dem slæber rundt på et spøgelse. I størstedelen af filmen figurerer der dog hverken ghosting eller banding, og ikke engang i filmens nattescener går detaljer tabt i mørket – selv ikke når man er iført 3D-briller, som heller ikke svækker de flotte farver med deres dunkle linser. Filmen er i øvrigt spækket med gakkede 3D-gimmicks (lige fra sultne piratfisk til enorme bryster, der lader til at komme ud af skærmen), som egentlig passer fint ind i den overgearede film. Et hæderligt 3D-transfer med af et par nagende skavanker.

Audio

Præsenteres i DTS-HD Master Audio 5.1. Vi bliver spist af med et lydspor uden bid i (høhø). Dialogen er til tider lidt for lav, men omvendt får spændingsmusikken og lyden af skrig og skrål i baggrunden heller aldrig den gennemtrængende slagkraft, der inddrager seeren i filmen. Undervandsscenerne har også problemer med at runge ordentligt, og subwooferen holder ferie under det meste af filmen.

Ekstramateriale

Der er seks forskellige stykker ekstramateriale, som alle er fuldkommen ligegyldige og hver især varer omtrent to minutter. Her er en kortfilm, som har intet med filmen at gøre (den handler om tennis, øh…), en 7-minutters ‘bag om kameraet’-dokumentar, hvori den kvindelige hovedrolleindehaver fortæller os, hvor sjov filmen er, og hvor dygtige alle på filmholdet er, og sidst (men også mindst) er her 3 latterlige featuretter med hhv. skuespillerne Hasselhoff, David Koechner og Gary Busey. Det hele er så elendigt, at ekstramaterialet ikke engang fortjener minimumskarakteren på den ene stjerne.

Hvis der var det mindste franchise-potentiale i “Piranha 3D”-franchisen, så er det hermed totalt spoleret takket være dette makværk af en efterfølger. Filmen er så sindsoprivende ringe, at man ikke engang magter at grine af dens utrolige uduelighed. Dertil kommer, at selve BD-udgivelsen er ligegyldig. Jovist, transferet er fint nok, men lydsiden er kedelig, og ekstramaterialet er decideret pinligt. Jeg kan kun opfordre folk til at holde sig langt væk fra denne film og denne udgivelse.

Piranha 3DD

1 6
Bare bryster, dårlig humor og bidske piratfisk

“Piranha 3DD” er en film, der er som skabt til en dårlig anmeldelse. De fleste fans af filmen vil helt sikkert sige, at kritikerne har misforstået hele konceptet, da det jo er en pastiche af B-film fra 70’erne med en god omgang gøren grin med moderne narcissisme. Problemet er bare, at det hverken er sjovt, frækt eller grænseoverskridende. Det er faktisk bare dumt.

Et år efter piratfisk-massakren i Arizona beslutter en naboby at opsætte et stort vandland for letpåklædte piger og liderlige mænd. Det virkede jo så godt sidste gang… Men mareridtet er langtfra slut, og da den unge Maddy kommer hjem på ferie, har hun en fornemmelse af, at piratfiskene meget nemt kunne spille en langt større rolle, end hun og hendes venner har lyst til. Den fornemmelse viser sig at være rigtig, og snart er der ikke vand i vandlandet, men derimod flydende blod og sultne fisk med skarpe tænder.

“Piranha 3DD” når slet ikke op på de samme eftertrykkelige højder som sin forgænger, og når filmen endelig når sit blodige klimaks, bliver man nødt til at spørge, om det var ventetiden værd. “Piranha 3DD” bruger nemlig halvdelen af sin spilletid på at snakke om, hvor farlige disse piratfisk er, men det er ikke meget, vi ser til dem. Og det kan selv ikke en ikke-særlig-sjov birolle til David Hasselhoff gøre godt igen. At bruge The Hoff er forresten også et trættende gimmick, da det bestemt ikke er første gang, han er blevet gjort grin med. Det er bare ikke opfindsomt eller kitsch længere. Find dog på noget nyt materiale!

Det er også på grund af denne mangel på idérigdom, at “Piranha 3DD” aldrig bliver rigtig spændende/sjov/god/noget som helst positivt. Den kan endda i stedet virke lidt lang i spyttet på trods af sine kun 83 minutter, og det må siges at være noget af et dødsstød for en film, hvis eneste ambition er at være underholdende. Alt hvad “Piranha 3DD” gør, gjorde dens forgænger langt bedre. Den ligner stadig et blodigt afsnit af “Girls Gone Wild”, og de badeglade gæsters knap så blufærdige narcissisme er stadig intakt. Men den friske wow-oplevelse forsvandt vist i takt med rulleteksterne på den første film.

Her har vi en film, der gerne vil være den frække dreng i klassen, hvilket skinner tydeligt igennem i den platte titel. Her er det ikke bare 3D, men 3 dobbelt-D. Gæt selv, hvad det hentyder til. Men man kan jo egentlig ikke kritisere “Piranha 3DD” for at være hverken plat eller vulgær, da det jo netop er hele pointen. Man kan dog kritisere den for ikke at have ambitioner om at være noget som helst andet. Den vil gerne være den slags dårlige film, der er underholdende, hvis man efterlader de højkulturelle briller derhjemme. Problemet er bare, at “Piranha 3DD” er så gennemgribende elendig, at den ikke på nogen måde leverer varen. Og hvis man ikke kan få én på underholdnings-sinkadusen, hvorfor så spilde sin dyrebare tid?

Der eksisterer med garanti et publikum til “Piranha 3DD” primært bestående af halvfulde teenagedrenge. Det er nok også i den sindstilstand, den skal ses. Hvis undertegnede havde fået en fadøl eller to indenbords inden visningen, ville denne anmeldelse måske også se anderledes ud (selvom jeg ærlig talt tvivler). Kort og godt har holdet bag filmen sikkert haft det sjovt under indspilningerne. Det er mere, end hvad man kan sige om selve tilskueroplevelsen.


Kort om filmen

De er tilbage – de forhistoriske piratfisk, der piskede en badesø i Arizona til blodigt skum. En lidt for smart forretningsmand dræner en nærliggende sø for at fylde sit nye vandland frem for at betale for vand fra den offentlige vandforsyning, og så er han vel nærmest selv ude om det. Men det ved de unge badegæster til den officielle indvielse intet om. De er bare glade og som regel klædt i mindst muligt badetøj og hopper i soppebassiner, glider ned ad vandrutsjebaner og nyder dagen, mens den selvfede, gamle Baywatch-stjerne David Hasselhoff kaster glans over begivenheden. Alt for sent går alvoren op for Maddy og hendes venner, der bliver fanget i dette vandland, hvor landet beklageligvis er omringet af vand – og dermed af glubske piratfisk på op til over en meters længde…