Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

InstruktionJoachim Roenning, Espen Sandberg

MedvirkendeJohnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Kaya Scodelario

Længde129 min

GenreAction, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen24/05/2017


Anmeldelse

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

2 6
The same tale

Skal vi lege sørøver? Som barn var det en simpel leg: Hvis du var sørøver, så blev du som regel fanget på et tidspunkt – nu måtte andre befri dig, inden man igen blev fanget og så befriet, fanget og så befriet, indtil det blev ensformigt og kedeligt. Sådan er det også i den femte omgang “Pirates of the Caribbean”, hvor den fordrukne slapstick-pirat, Jack Sparrow, med eyeliner og ni liv bliver fanget og så befriet, fanget og så…

Det er den samme pirat-formel, som Disney nu igen vrider med “Dead Men Tell No Tales”, som vi i Europa har fået oversat til “Salazar’s Revenge”. Og den titel er sådan set også mere præcis; det er det, det handler om. Salazar vil have hævn. Han vil fange Johnny Depp, der igen er klædt ud som Jack Sparrow, som han senest var det i “The Lone Ranger”, hvor den skabede eyeliner-pirat var indianer med navnet Tonto. Det er også den samme ‘falde på kølhalen’-humor, hvor Depp glemmer at tage bukser på eller falder i noget mudder.

Sparrow har i “Salazar’s Revenge” ramt bunden. Skibet Den sorte perle er erstattet af Den døende måge, imens dusøren på veteran-piratens hoved også er faldet til én sølle sølvmønt. Alligevel vil Salazar – endnu en spøgelses-kaptajn – have hævn. I den rolle er Javier Bardem med svævende CGI-hår et rutineret valg. Han har tidligere forsøgt at hævne sig på James Bond – denne gang må han nøjes med Jack Sparrow, som jeg da efterhånden også gerne vil lukke munden på.

Disney har her 14 år efter originalen pensioneret de åbenbart for gamle førsteelskere, Orlando Bloom og Keira Knightley, til cameo-roller, imens et nyt, smukt par i tyverne er hentet ind. Sammen med sørøveren Sparrow jagter de Poseidons Trefork, der åbenbart kan give uendelig magt over havet og meget andet. For det er igen et eventyr-magisk univers, hvor dyre effekter genopliver sagn, myter og spøgelser med et manuskript, der mangler indre logik.

Jeg køber ellers udmærket, at en forbandelse gør, at Salazar ikke kan gå i land. Han må blive på vand. Derfor sender han Barbossa som stedfortræder på jagt efter Sparrow. Men jeg køber ikke, at Salazar i det næste viser sig at kunne besætte andre levende og derfra selv gå i land. Hvorfor gjorde han ikke det til at begynde med? Det er ulogisk, og det har altid hærget “Pirates”-franchisen som en forbandelse, der er værre end den, der har dyppet Javier Bardem i tønden med effekter.

For en god gang sørøver kræver logik og regler. Fange og så befri – indtil det bliver kedeligt. Og det er det nu. Nu må Disney snart stoppe med at befri Jack Sparrow igen og igen og i stedet tage et godt råd fra Paul McCartney, der også er fanget cameo-pirat her i “Pirates 5”. En sjette film? Let It Be.


Trailers

Kort om filmen

Denne femte gang bliver kaptajn Jack sat på en prøve, da et spøgelsesskib – styret af den frygtindgydende Kaptajn Salazar (Javier Bardem), flygter fra Djævelens trekant for at dræbe alle pirater – især kaptajn Jack.

Kun hvis Jack skaffer den legendariske gud Poseidons trefork, vil han overleve, men for at finde denne er Jack tvunget til at alliere sig med Carina Smyth, en smuk og intelligent astronom, og Henry, en stædig ung sømand i den kongelige flåde.

Ved roret på det sørgelige og usle skib Dying Gull forsøger Jack ikke kun at ændre sin ulykkelige skæbne, men samtidig at redde sit liv i sin kamp mod den mest formidable og ondskabsfulde fjende, han nogensinde har mødt.