Prison Break - Sæson 1

InstruktionSergio Mimica-Gezzan, Dwight H. Little, Kevin Hooks, Greg Yaitanes, Matt Earl Beesley, Bobby Roth, Jace Alexander

MedvirkendeRobert Knepper, Mac Brandt, Frank Grillo, Phillip Edward Van Lear, Christian Stolte, Muse Watson, Rockmond Dunbar, Sarah Wayne Callies, Wade Williams, William Fichtner, Patricia Wettig, Marshall Allman, Paul Adelstein, Wentworth Miller, Dominic Purcell, Robin Tunney, Stacy Keach, Peter Stormare

Længde960 min

GenreDrama, Drama, Thriller, Thriller, Adventure, Adventure

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Prison Break – Sæson 1

4 6
Efter at have udtømt alle legale muligheder, begynder Michael Scofield at tænke i mere kreative baner for at få sin bror, Lincoln Burrows, ud af fængsel. Han er i tidsnød, for Burrows sidder på dødsgangen for at have slået vicepræsidentens bror ihjel. Scofield planlægger en flugtplan i detaljer, men for at få den til at lykkes skal han selv indenfor murene på det lukkede Fox River fængsel.
Scofield arrangerer at blive indsat i fængslet, og bevæbnet med sin viden som ingeniør og en tatovering, der kortlægger fængslet, går han i gang med en kompliceret plan for at redde sin bror fra den elektriske stol.

Det er den umiddelbare præmis på “Prison Break”, der dog byder på meget mere end store mænd med tatoveringer og udspekulerede flugtruter. Samtidig med Scofields kamp i Fox River udspilles en handlingstråd udenfor murene, hvor vi følger hhv. Burrows’ søn, L.J., og hans advokat og ex-kæreste Veronicas forsøg på at afdække mysteriet, der omslutter mordet. Der er nemlig noget uldent ved det hele, og folk, som forsøger at grave dybere i sagen, har det med at komme galt afsted. Selvom denne del af serien bærer nogle meget vigtige elementer, er karaktererne mindre interessante og verdenen mere sort-hvid, og man ser konstant frem til at komme tilbage i fængslet og se mere til Scofield og hans finurlige plan, samt paletten af fantastiske karakterer han er buret inde med.

Scofields plan skrider frem, men ikke uden problemer. På trods af hans beregnende og nøjagtige planlægning, bliver hans ideer konstant udfordret, og han tvinges ofte til at gå på kompromis for at komme nærmere sit mål. Dette er en af seriens styrker: selvom mange ting lader til at komme meget belejligt til Scofield, er der tilpas mange benspænd undervejs, og miljøet er tilstrækkelig uberegneligt, til at bibeholde en høj grad af spænding.

“Prison Break” benytter sig i høj grad af de traditionelle cliffhangers, der helt i stil med den gamle “Batman” tv-serie efterlader hovedpersonerne i tilsyneladende umulige situationer. Forløsningerne er i få tilfælde ikke lige troværdige, hvilket leder tankerne hen på anti-haj spray og uldent super-undertøj, men for det meste fungerer cliffhangerne ganske efter hensigten, og man higes efter at se hvordan den gordiske knude, der bliver bundet i slutningen af hvert afsnit, vil blive løst af Scofield samme bat-tid den følgende uge.

Brett Ratner, der stod bag “X-Men 3” og “Red Dragon”, har instrueret pilotafsnittet og er executive producer på serien. Hans svingende præstationer på det store lærred til trods, har han været en stor kreativ kraft på serien og været medvirkende til dens meget filmiske look og høje kvalitetsniveau. En anden stor faktor er skuespillet og de mange skæve karakterer på og uden for fængslet. Udover fundet Wentworth Miller, der spiller hovedrollen intenst og med et glimt i øjet, er der rækker af glimrende præstationer. Mest nævneværdige er Peter Stormare og Wade Williams, og ikke mindst Robert Knepper, der gør det fantastisk overbevisende som den pædofile ‘T-Bag’.
VideoUdsigterne til kedelige grå fængselsceller bliver gjort til skamme i “Prison Break”, der med opfindsomme lokationer og gennemførte kulisser giver serien et farverigt look og sætter en stor kontrast mellem de dystre billeder i isolation og verdenen udenfor. Billedet står knivskarpt og der er ikke tegn på edge enhancement eller andre uregelmæssigheder. Serien vises i 1.78:1 anamorphic widescreen.
AudioLydsiden i “Prison Break” er larmende og bombastisk. Serien er mixet i surround og vi får serveret et Dolby Digital 5.1 lydspor, med fokus på de forreste kanaler og med aktivitet i både baghøjttalere og subwoofer når det er belejligt, omend disse effekter ikke er udført med megen præcision. Lyden er skarp og dialogen klar, men formatet bliver ikke udnyttet til fulde.
EkstramaterialeSeriens ekstramateriale indledes med kommentarspor på udvalgte afsnit af forfattere, skuespillere, instruktører og producenter. Et par af sporene er interessante, men de fleste går desværre over i enten for meget skæg og ballade, eller alt for megen skulderklap.

Dokumentaren “Making of Prison Break” (30 min.) giver gennem interviews med Paul Scheuring og Brett Ratner et forholdsvis overfladisk blik bag scenerne på serien. Vi kommer også omkring skuespillerne, der giver deres syn på sagen.

“If These Walls Could Speak” (9 min.) giver en historisk gennemgang af fængslet Joliet, hvor serien er filmet. Det er en spændende fortælling, der med facts og billeder giver et kort historisk indblik i Joliet og fængselssystemet i Illinois.

“Beyond the Ink” (14 min.): Scofields tatovering er en vigtig brik i seriens plot. Her gennemgår tatovøren Tom Berg, der også stod bag tatoveringen i “Red Dragon”, samtlige motiver fra ende til anden, blandet med klip fra serien. Det er spændende at se nærmere på de flotte streger, der ellers kun forekommer ganske kort i serien.

“Making a Scene” (8 min.): I letfordøjelig og poppet stil viser denne dokumentar ved interviews og klip optagelserne af en specific scene, for at vise hvordan det var at filme under de trange forhold i Joliet.

Desuden byder dvd’en på en række tv-spots og slettede scener. Ekstramaterialet er ikke tekstet.

Selvom denne udgivelse byder på en god del ekstramateriale, er det for det meste ganske overfladisk og fungerer mere som promotion materiale, der fremkommer hverken sagligt eller vedkommende. Der er desværre langt mellem de interessante kommentarer, og en del information bliver gentaget.

Anden sæson af “Prison Break” er allerede godt i gang, og flere er planlagt. Om det lykkes at holde samme høje standard som første ombæring vil tiden vise. Denne dvd udgivelse er teknisk set ganske flot, men ekstramaterialet er der ikke meget ved.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

De fleste mænd ville gøre hvad som helst for at slippe ud af Fox River Penitentiary, men Michael Scofield vil gøre hvad som helst… for at komme ind! Hans bror, Lincoln, er blevet dømt til døden for en forbrydelse, han ikke har begået og Michaels eneste chance for at redde ham, er at iværksætte en fantastisk flugtplan – inden for murene. Bevæbnet med en utroligt kompleks tatovering, der i virkeligheden er arbejdstegningen til flugtforsøget, lykkes det Michael at blive indsat i samme fængsel som sin bror. Men uret tikker, for bag justitsmordet på Michael gemmer sig nogle af samfundets mest magtfulde mænd, der arbejder intenst på at slette deres spor. Og Michaels eneste allierede i sin plan er nogle af verdens farligste mænd… To brødre. Én chance, nul fejlmargen.