Sådan træner du din drage 3

InstruktionDean DeBlois

MedvirkendeRobert Hansen, Özlem Saglanmak

Længde104 min

IMDbVis på IMDb

I biografen31/01/2019

Anmeldelse

Sådan træner du din drage 3

4 6

 

Det handler om at stå på egne ben.

 

Hvilket kan være let sagt, når nu Hikke igen går med ben-protese her i den tredje og sidste “Sådan træner du din drage”, der holder flyvehøjden.

 

Den første film handlede om Hikke og far. Så blev vingefanget endnu større med den magiske fortsættelse, hvor mor kom ind i billedet.

 

I “Sådan træner du din drage 3” er det så Hikke – nu drage-vikingernes leder – der må være den myndige. Han skal lade natskygge-dragen Tandløs flyve hjemmefra.

 

Det sker i en handling, der har set “Thor: Ragnarok” mindst én gang. Bersærkø er nemlig – ligesom Asgard – ikke et sted. Det er et folk.

 

Derfor flygter drage-vikingerne denne gang væk fra hjemstavns-øen på vej til et nyt hjem – måske Det hemmelige sted, hvor dragerne kommer fra.

 

Det sker, da den her fortællings Thanos truer. Han hedder Grimmel, og han vil dræbe alle dragerne.

 

Han er mindst lige så skidt en fyr, som Drago var det i toeren. Og han fylder heldigvis lige så lidt. “Sådan træner du din drage”-trilogien er nemlig ikke kendt for sine skurke – men for sine helte. Og sine drager.

 

De får plads til svæve, flyve og endda flirte. Og det uden konstant at tænke på den grimme Grimmel.

 

Hikke har kig på Astrid, imens Tandløs finder en sjæleven i den hvide Lysskygge. De er søde sammen på stranden, hvor den sorte drage tegner sit udkårnes portræt i sandet med en pind i munden.

 

Men der er ikke kun drage-dating her i dette afsluttende kapitel, der tilføjer en nuance til Hikkes ensidigt humanistiske godhed fra de to første film.

 

Han må indse, at alle verdens (drage)flygtninge ikke kan bo på Bersærkø. Antal betyder noget.

 

Der er således sket noget fra 2014 til nu i 2019. Dengang i toeren kunne alle bo på øen. Fem år senere er der nu en erkendelse af, at dragerne må vende hjem til det sted, hvor de kommer fra.

 

Ikke med tvang, men fordi det er bedst for alle parter.

 

Den slags gør “Sådan træner du din drage 3” til den mest voksne i trilogien.

 

Sådan er drage-animationen vokset sammen med Hikke, der ender med at sætte et tilfredsstillende punktum for sin træner-karriere.

 

“Sådan træner du din drage”-filmene har formået at give vestligt modspil til magien fra japanske Studio Ghibli.

 

Men står alligevel helt på egne ben.

 

Sådan træner du din drage 3 anmeldelse / Filmz.dk

 

Trailer