Sammys store eventyr

InstruktionBen Stassen

MedvirkendeIsabelle Fuhrman, Tim Curry, Anthony Anderson, Melanie Griffith, Jenny McCarthy, Kathy Griffin, Stacy Keach, Ed Begley Jr., Pat Carroll, Billy Unger, Kierstin Koppel, Heather Trzyna, Gigi Perreau, Tim Dadabo, Eric Unger, Carlos McCullers II, Darren Capozzi, Sydney Hope Banner, Denis Kacenga, Grant Klemann

Længde85 min

GenreAnimation, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen16/09/2010

Anmeldelse

Sammys store eventyr

2 6
Find plottet

Hollywood har mange penge at lave film for. Rigtig mange. Og det er ikke ligefrem nogen hemmelighed, at vi i denne europæiske del af verden end ikke har noget, der bare ligner de sammen midler til rådighed, og det er ikke mindst derfor, at man bliver nødt til at få de ting til at fungere, som ikke er så afhænge af penge.

Men det er netop også det, der undrer mig så meget ved en film som den belgiske “Sammys store eventyr”. Når filmen så gerne vil konkurrere med Pixars nyklassikere, hvorfor sørger man så ikke i højere grad for, at alle grundvilkårene for en stærk fortælling er til stede?

Beretningen lyder ellers umiddelbart lovende nok: Den lille havskildpadde Sammy fødes på en strand i Californien, men indleder allerede fra første dag sit liv på farefuld vis. En fugl snupper ham med næbbet, og hurtigt følger de sædvanlige kaotiske flyvninger, som vi kender fra film som “Find Nemo”. Han overlever selvsagt prøvelsen og må efterfølgende udforske havet og møde nye skabninger – gode som mindre gode – mens han opdager livet og gentagne gange udsættes for livstruende oplevelser.

Hvad fortællingen imidlertid mangler så gevaldigt er en eller anden retning eller mål, der kan få os involveret i filmen. En af Pixars styrker er, at de sædvanligvis netop er gode til at udtænke vedkommende beretninger med klare målsætninger. “Find Nemo” handler om faderens og sønnens fælles kamp om at finde hinanden igen, “Wall•E” fortæller om den lille robots søgen efter EVE, og “Op” centrerer om Carl Fredricksens forsøg på at nå til Paradise Falls. Filmenes skjulte fortællinger og egentlige hovedtemaer om opvækst, kærlighed, drømme osv. kommer snigende ind ad bagvejen så stilfærdigt, at man først knap nok bemærker det.

Omvendt er det imidlertid med “Sammys store eventyr”, som fra starten fuldstændig mangler en målsætning eller omdrejningspunkt, der kan indfange vores interesse. I stedet sidder man lidt fraværende og semiunderholdt tilbage, mens forskellige episoder afløser hinanden, og filmen giver ikke én nogen særlig grund til, hvorfor man skulle være synderligt interesseret. Nær sidste akt begynder kærligheden til hunskildpadden Sally at være hovedemnet for filmen, men det er alt for sent i handlingen til at få os involveret, og romancen udvikler sig ret trivielt. En sidste forhindring, der skal introducere lidt dramatik, ringer særlig falsk i forhold til karaktererne.

Det er på mange måder synd, for de tekniske elementer er ret flotte. Animationen er velfungerende, figurerne ligner dem fra så mange andre animationsfilm, men de er unægtelig nuttede, og selvom de store komiske perler udebliver, så er der enkelte ret sjove optrin. Filmens 3D-effekt er af den type, hvor subtilitet ofres for blær, men den er alligevel ret imponerende i de scener, hvor den leverer mere dybde til undervandslivet. På lydsiden er filmen fyldt med aldrende hits som “Ain’t No Sunshine”, der nok taler en del mere til forældrene end børnene, og det samme kan siges om de talrige henvisninger til Greenpeace og hippiekulturen.

Ambitionerne bag denne store 3D-satsning har øjensynligt været høje, men resultatet er alligevel et stykke meget forglemmeligt børnefilm, der lider under en grundlæggende dårligt udtænkt historie. Det nytter ikke noget at have højglanspoleret skildpaddeskjoldet, når der alligevel ikke er andet end saltsmagende havvand indeni.

Kort om filmen

Sammy bliver udklækket på en strand i Californien og søger straks ned mod havet. På sin vej gennem et kaos af små skildpadder både møder og mister han sit livs kærlighed – den smukke nyudklækkede havskildpadde Sally. Sammy når i sikkerhed i havet, og som alle andre små havskildpadder skal han nu tilbagelægge en rejse henover alle verdenshavene, før han igen kan vende tilbage til den strand, han er født. Men der går ikke længe, før Sammy opdager, at der lurer mange farer i havet…