Ser du månen, Daniel

InstruktionNiels Arden Oplev, Anders W. Berthelsen

MedvirkendeEsben Smed, Toby Kebbell, Anders W. Berthelsen

Længde138 min

IMDbVis på IMDb

I biografen29/08/2019


Anmeldelse

Ser du månen, Daniel

3 6

 

Der mangler et spørgsmålstegn. Niels Arden Oplevs filmatisering af Puk Damsgårds “Ser du månen, Daniel” er en sober og simpel fremstilling af et svært emne.

 

Men Oplev stiller ingen spørgsmål i sin sande fortælling om danske Daniel Ryes 398 dage som fange hos Islamisk Stat. Her er i stedet kun de gode og de onde; Daniel og den gæve familien Rye over for Jihadi John og resten af ISIS-banditterne i Syrien.

 

Sådan plejer Niels Arden Oplev at lave film. Trygge, simple fortællinger lige fra “Drømmen” over “To verdener” til “Mænd der hader kvinder”. Underviserne i den sorte skole, Jehovas Vidner og mænd, der dræber kvinder. Det er de onde og de gode – uden spørgsmål.

 

“Ser du månen, Daniel” er også splittet i to. Det onde sker i Syrien, hvor fotografen Daniel Rye bliver taget til fange og holdt som gidsel af dem, der blev til Islamisk Stat.

 

Esben Smed er igen anonymt god som den danske uskyld, der bliver tortureret til vanvid i en celle så mørk som IS-ideologien.

 

Ham har jeg været vild med, siden han groede et 1992-overskæg som John ‘Faxe’ Jensen i “Sommeren ’92“. Smed er kun blevet mere intens med tiden som fantast i “Aminas breve” og “Lykke-Per”.

 

Han ligner den mest almindelige dansker, som han forvandler til ualmindelige unge mænd med drømme og skøre idéer om at blive europamester i fodbold eller skabe bæredygtig energi i slutningen af 1800-tallet.

 

“Ser du månen, Daniel” er Esben Smeds “Kapringen“, hvis “Ser du månen, Daniel” havde været en lidt bedre film.

 

For i modsætning til dengang Tobias Lindholm kaprede Pilou Asbæk, så er Niels Arden Oplevs kapring alt for sikker til at blive mindeværdig.

 

“Kapringen” gav mig næsten et Stockholmssyndrom til Abdihakin Asgars somaliske gidseltager, der forhandlede benhårdt – men også mærkeligt menneskeligt – med Søren Mallings tørre topchef i den anden ende af røret hjemme i Danmark.

 

Den slags nuancer er ikke en ret for Niels Arden Oplev, som serverer saltet hamburgerryg på den jyske hede hjemme hos familien Rye, der dækker den anden side af den splittede fortælling. Her er de gode.

 

Her spiller Jens Jørn Spottag farmand Kjeld som en anden Marius Fiil. Spottag er den jyske hædersmand personificeret som frontfigur for familien Rye, som var de en moderne modstandsgruppe fra Hvidsten kro.

 

De er ærlige, ægte [Læs: jyske] mennesker, der helt sikkert ville se håndbold på TV 2, hvis ikke de havde så travlt med at skaffe penge til at få Daniel hjem fra Syrien. Hvad skulle han da også dernede?

 

Sådan gør Oplev “Ser du månen, Daniel” til en rund Biografklub Danmark-film, hvor der serveres hamburgerryg frem for eftertanke.

 

I udkanten af den servering spiller Anders W. Berthelsen en udgave af Anders W. Berthelsen, der mangler den anonymitet som gidselekspert, som Smed giver til Daniel.

 

Jeg ser kun Anders W. Berthelsen, selv om de andre her kalder ham Arthur i et Syrien, som man har gjort sig umage med. “Ser du månen, Daniel” opleves som et ægte ophold hos IS med Daniel, der også møder amerikanske James Foley – vist nok mest for at få filmen afsat uden for Danmark.

 

Men spørgsmålet mangler: Hvad vil du med din film, Niels?

 

Ser du månen, Daniel anmeldelse / Filmz.dk

 


Trailer