Shazam!

InstruktionDavid F. Sandberg

MedvirkendeZachary Levi, Mark Strong

Længde131 min

IMDbVis på IMDb

I biografen04/04/2019


Anmeldelse

Shazam!

4 6

 

Det er slut med Zack Snyders dystre DCEU. Nu skal der i stedet gøres plads til The Rocks hjertevarme med “Shazam!”.

 

Således var “Aquaman” sidste DC-film med Snyders selvhøjtidelige aftryk af “300”-patos og æstetiserede effekt-skud på gigantisk blockbuster-budget.

 

“Shazam!” er derimod det stik modsatte af film som “Man of Steel” og “Batman v Superman”, hvor den alvorlige mytologi kommenterede på guder, mænd og Martha.

 

Alvoren er nærmest fraværende i “Shazam!”, som er en slags superficering af Tom Hanks-komedien “Big”, hvor en teenagedreng på magisk blev forvandlet til en voksen mand. På det ydre.

 

Inderst inde var Josh dog stadig en teenager dengang i 1988, hvilket ikke har gjort det romantiske forhold til den voksne Susan mindre kontroversielt over tid. Utænkeligt i 2019.

 

Den slags seksuelle indslag er “Shazam!” renset for. Her bliver Billy Batsons voksenliv ikke vildere end en tår øl – og en kamp imod Philadelphias værste skurk, Dr. Sivana.

 

Det handler nemlig ikke så meget om voksenlivet eller skurken, men derimod det familievenlige sammenhold. Her er Seven Bucks Productions-aftrykket tydeligt på “Shazam!”.

 

Seven Bucks er Dwayne Johnsons produktions-selskab, som DC har allieret sig med i jagten på en ny super-stil. Den har de fået.

 

“Shazam!” er tættere på Seven Bucks-produktionen “Jumanji: Welcome to the Jungle” end det øvrige DCEU.

 

I centrum er den forældreløse Billy, der via endnu en alt for lang DC-indledning med magisk vrøvl og flashbacks forvandles til voksen superhelt, når han udsiger titlens Shazam!

 

Som den voksne superhelt er Zachary Levis babyface velvalgt – nærmest en klon af Jimmy Fallon. Han er barnligt naiv, når han sammen med Freddy fra plejefamilien tester de nye superevner.

 

Skudsikker. Tjek! Flyve? Ja! Brandsikret… NEJ! De sjove eksperimenter lægges på YouTube helt i stilen fra “Kick-Ass”.

 

For selv om Billy har et alter ego med kappe som Clark Kent og Bruce Wayne, så er han superhelt i en helt anderledes lille DC-fortælling, hvor den værste modstander er en dårlig barndoms indre dæmoner.

 

Det samme kan siges om effekterne, der låner mere fra ‘found footage’-realismen, som “Chronicle” gjorde super, end Zack Snyders megalomane millionskud.

 

Den strategi åbner for første gang op for oprigtig hjertevarme i DCEU, hvor det største drama omhandler en dreng, der bliver væk fra sin mor. Det er det Dwayne Johnson kan med Seven Bucks.

 

I “Jumanji 2” var hjertet af det vilde action-adventure historien om en nørdet dreng, som aldrig før havde kysset en pige.

 

Det er det hjerte, der nu banker på hos DC Films med “Shazam!”.

 

Samtidig bliver Zack Snyder-fans vist døren – de må forgæves råbe udenfor efter et ‘Snyder Cut’.

 

Shazam! anmeldelse / Filmz.dk

 


Trailer