Skønheden og Udyret (2017)

InstruktionBill Condon

MedvirkendeEmma Watson, Ewan McGregor, Luke Evans, Dan Stevens

Længde129 min

GenreRomantik, Fantasy, Familie, Musical

IMDbVis på IMDb

I biografen16/03/2017


Anmeldelse

Skønheden og Udyret

3 6
Gift ved første bæst

Det er lige noget for dig, Camilla. Her er en høj, behåret mand, du kan få lov at ændre på. Han er godt nok lidt af et fjols, et udyr. Men måske er han god nok inderst inde? Udyret er helt sikkert bedre for dig end empatisk søde Nicolas, som du lige nu er gift med ved første blik. Han er ikke en badboy, du kan nå ind til. Kig i stedet på Belle, der nu igen forsøger at nå ind til sit slemme Udyr.

For med denne live-action-genindspilning af Disneys klassiker fra 1991 så står det igen klart, at “Skønheden og Udyret” er den ultimative pigefantasi om den gode badboy. Det er idéen om, at lige netop du kan forandre rockeren med en voldsdom og ansigtstatovering. En rose med torne. Han har nok bare haft en hård barndom. Og så er det jo lidt sexet, når han bestemmer, om du må forlade slottet eller ej. Måske råber han endda lidt af dig. Stakkels Udyr.

Disney forsøger dog at sælge det gammelkendte eventyr på, at det er det indre, der tæller. Gaston – provinsbyens slags knallertbølle – tænker kun på overflade, men Belle ønsker mere af tilværelsen, som hun synger fra det klassiske musical-katalog. Men er det nu også sandt? Hun er jo lillepige-pæne Emma Watson, og bag Udyrets badboy-facade gemmer sig smækre Dan Stevens, der her er forklædt som CGI-gedebuk med temperamentsproblemer. Ville han have elsket Belle, hvis hun var tyk, men sød? Næppe.

Selve opdateringen fra tegnet film til levende live er ikke til sidstnævntes fordel. Lysestagen Lumière, klokken Cogsworth og tepotten Mrs. Potts har mistet liv i processen. De ligner det, de er. Livløse artefakter frem for syngende personligheder, der inviterer dig til at være vor gæst, vær vor gæst, vær vor gæst. Så er stemmerne bag straks mere levende, hvor særligt makkerparret Ewan McGregor og Ian McKellen klokker i det og lyser op i humoristisk duet.

Og stakkels Emma Watson har det svært omgivet af effekt-medspillere, imens hun kæmper med at overbevise om, at hun skam er kvinde og ikke lille pige i selskab med Stevens og Luke Evans’ Gaston, der over for Watson ligner mænd med lolita-fantasi. Netop Gaston står for mest og det bedste liv her i 2017, hvor samspillet med den hengivne tjener, LeFou, bliver til årets bromance i hænderne og stemmerne på Evans og sjove Josh Gad.

Netop Josh Gad havde som snemanden Olaf en mere nutidig prinsesse i Elsa, der uden mand kunne selv i “Frost”. Til sammenligning er Belles største ønske om, at prinsen får sig et Udyrs-skæg til sidst bare SÅ 1991. Lidt som da du bare MÅ overtale Nicolas til at få fikset sit fuldskæg, Camilla. Han er ikke din type. En overfladisk skønhed som dig bør finde sig et slemt Udyr. Og Nicolas? Der er håb forude – bare se på de moderne prinsesser; Merida, Elsa og Vaiana.


Trailers

Kort om filmen

Belle er en intelligent, smuk og selvstændig ung kvinde, som tages til fange af Udyret og spærres inde i hans slot. På trods af sin frygt bliver hun ven med slottets fortryllede beboere, og lærer at se bort fra Udyrets skrækindjagende ydre.